Halva-חלבה

 SAD! jelenlegi fordulójára készítve, melynek háziasszonya a:

Tűpárna és habverő   oldal szerzője.

Ami első látásra tortának tűnhet, az valójában egy sütést nélkülöző, egyszerű de igencsak remekbe szabott édesség, méghozzá a

Halva!

halva (halvah-חלבה) egyik izraeli változatát hoztam.

Üzletekben is kapható arrafelé csokiszerű kiszerelésben,

Barake néven, amelyek közel sem ilyen ízletesek! 🙂

Sok országban ismerik és szeretik  de származását illetően, Indiai különlegesség.

Igyekszem majd több változatát is kipróbálni és megosztani ezeket veletek is! 😉

Hozzávalók:

(2 dl-es bögrével mérve)

3/4 bögre olaj

kb. 2 bögre búzadara (ha nincs tele a bögre az sem baj)

4 bögre víz

1 bögre cukor

1/2 bögre méz

(ha épp nincs, akkor fél bögre cukorral helyettesítjük)

1/2 bögre darált dió

fahéj, ízlés szerint

1 citrom resztelt héja

1 dl tej

1 tábla étcsokoládé

továbbá mehet bele némi, szezám mag és  mazsola is

(Én utóbbit most kihagytam, magamnak kedveskedve, mert nem rajongok érte 🙂 )

Elkészítés:

Egy edénybe beletesszük a vizet a fahéjjal, a cukorral, a mézzel és a reszelt citromhéjjal.

Felforraljuk, majd kb. 6-8 percig főzzük.

Közben egy serpenyőbe az olajhoz adjuk a darát és megpirítjuk,

óvatosan, folyamatosan kevergetve, le ne égjen.

A végén hozzákeverjük a diót is, ill. a szezámot és mazsolát, ha teszünk bele.

Ezután a tartalék lángon melegen tartott sziruppal felöntjük, fokozatosan és folyamatosan keverjük, lassú lángon, míg be nem sörösödik vagy a gríz meg nem dagad.

Amikor elkészült, letakarjuk és 10-15 percet pihenni hagyjuk.

Egy 24-26 cm-es torta formát kikenünk olajjal és beleborítjuk,

eligazítva benne a masszát és hagyjuk kihűlni benne,

majd óvatosan kiborítjuk belőle egy tálcára.

Végezetül a tejet feltesszük melegedni.

Amikor elérte a kellő hőfokot, beletördeljük a csokit és hagyjuk,

hogy elolvadjon kicsit ősze melegítve de nem forralva.

Miután ez is kész, kicsit hűtjük, miközben tovább sűrűsödik.

A halva megkoronázásaként, ezt a finom sűrű, csokis masszát a tetejére öntjük.

Ezt ízlés szerint tegyük, lehet csak rácsorgatni, egyenletesen bevonni,

kanállal hullámosítani stb…

Eredetileg a halvát, miután kiborítják, kocka szeletekre bevagdossák

( nem vágják át teljesen) ,

kissé széthúzzák, hogy a csoki befolyjon közé de nekem így jobban tetszett. 🙂

Tovább a blogra »