Dolce Italia! 🙂
A focaccia egy olasz kenyérféleség, ami sokféleképpen készülhet.
Ismeretes az alábbi forma de lehet csavart vagy lepény ill. pizza formájú
és a fűszerezése is eltérhet.
Ezzel a kis kenyérkével beleharaphatunk Olaszországba és garantáltan tetszeni fog az íze 😉
Vállaltam az “áldozat” szerepét és teszteltem több féle kísérővel. 🙂
Próbáltam az Isteni füge lekvárommal, próbáltam sajttal de egy kis magyarossal is társítottam, úgy mint házi szalámi és szalonna 🙂
Meg kell jegyeznem, remek! 😀
Hozzávalók:
50 dkg kenyér liszt (BL80) , (sima lisztel is működik 😉 )
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 tk. só
bazsalikom és rozmaring friss vagy szárított-ízlés szerint
kb. 2-3 ek-nyi szárított paradicsom
2 ek. olívaolaj, ez mehet abból is, amibe a paradicsom volt
Elkészítés:
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt,
majd meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a zöld fűszereket,
a felfutott élesztőt pedig a közebébe öntjük.
Ezután a szárított paradicsomot , a maradék 2 dl vizet, az olajat is hozzáadjuk, majd meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ha kellően megkelt, deszkán átgyúrjuk ismét,
három felé vesszük és olajozott lisztezett formába téve,
további húsz percet pihentetjük , szintén meleg helyen.
Liszttel megszórjuk és ezt követően,
előmelegített sütőben, 175 C °-on aranyszínűre sütjük.
Mielőtt kész lekenhetjük kevés vízzel a tetejét, ez esetben a kisülést követően ismét meghinthetjük liszttel 🙂
Tipp:
Zöld illetve fekete olajbogyó is kerülhet bele! 😉
Salátával is nagyon ízletes, mint pl. a ruccola 🙂