Focaccia

Dolce Italia! 🙂

A focaccia egy olasz kenyérféleség, ami sokféleképpen készülhet.

Ismeretes az alábbi forma de lehet csavart vagy lepény ill. pizza formájú

és a fűszerezése is eltérhet.

Ezzel a kis kenyérkével beleharaphatunk Olaszországba és garantáltan tetszeni fog az íze 😉

Vállaltam az “áldozat” szerepét és teszteltem több féle kísérővel. 🙂

Próbáltam az Isteni füge lekvárommal, próbáltam sajttal de egy kis magyarossal is társítottam, úgy mint házi szalámi és szalonna 🙂

Meg kell jegyeznem, remek! 😀

Hozzávalók:

50 dkg kenyér liszt (BL80) , (sima lisztel is működik 😉 )

3 dl langyos víz

2,5 dkg élesztő

1 tk. cukor

1 tk. só

bazsalikom és rozmaring friss vagy szárított-ízlés szerint

kb. 2-3 ek-nyi szárított paradicsom

2 ek. olívaolaj, ez mehet abból is, amibe a paradicsom volt

Elkészítés:

1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt,

majd meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a zöld fűszereket,

a felfutott élesztőt pedig a közebébe öntjük.

Ezután a szárított paradicsomot , a maradék 2 dl vizet, az olajat is hozzáadjuk, majd  meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

Ha kellően megkelt, deszkán átgyúrjuk ismét,

három felé vesszük és olajozott lisztezett formába téve,

további húsz percet pihentetjük , szintén meleg helyen.

Liszttel megszórjuk és ezt követően,

előmelegített sütőben, 175 C °-on aranyszínűre sütjük.

Mielőtt kész lekenhetjük kevés vízzel a tetejét, ez esetben a kisülést követően ismét meghinthetjük liszttel 🙂

Tipp:

Zöld illetve fekete olajbogyó is kerülhet bele! 😉

Salátával is nagyon ízletes, mint pl. a ruccola 🙂

Tovább a blogra »