Alföldi húsgombóc leves
Egyszer készítettem darált húsból levest, ami annyira ízlett, hogy arra gondoltam elkezdek új variánsokat kipróbálni, sőt egy-egy saját verzió is készülőben van megszületni 😀 Aki szereti a jó leveseket, ebben sem fog csalódni!
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 csokor petrezselyem
só, bors, ételízesítő, olaj
cérnametélt
A gombóchoz:
50 dkg ízlés szerinti darált hús
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vagy karikára vágott zöldségeket és kicsit összepirítjuk.
Ezután felöntjük vízzel és fűszerezzük. Majd miután felforrt a petrezselymet is beletehetjük.
Amíg fől a leves, a darált húst összekeverjük a tojással, a fűszerekkel és az apróra vágott vagy kinyomott fokhagymával, kevés zsemlemorzsát is beletéve, végül összegyúrjuk.
Vizes kézzel, számunkra szimpatikus méretű de azért nem túl nagy gombócokat formázunk és a levesbe tesszük.
Lassú tűzön, készre főzzük.
Sós vízben kifőzött cérnametélttel, forrón tálaljuk 🙂
Tipp:
Ahogyan a húslevesbe is szoktunk tenni, ebbe is kerülhet kelkáposzta, sőt került is! 😉