Valami sósat is szerettem volna már készíteni a lisztpróba alatt.
A tökmaglisztből kétféle dolgot terveztem így, hogy idő híján se legyek,
egyszerű de különleges finomságot készítettem,
mégpedig tökmagliszt pestot.
Pillanatok alatt meg van!
Bármilyen zöldség, pirítós vagy sós nasik kísérőjeként szolgálhat.
Vendéglátó ínyencségként, akár már Húsvétkor próbára tehetjük! 😉
Hozzávalók:
3 ek. Batha -porta tökmagliszt
5 ek. tökmag vagy oliva olaj
kb. 2 -2,5 dl víz
4 szem dió
1 gerezd fokhagyma
oregáno, bazsalikom- ízlés szerint
egy kisebb csokor metélőhagyma
3-4 tk. szezámmag
Elkészítés:
A tökmaglisztet kikeverjük az olajjal.
Hozzáadjuk a vizet, amitől láthatóan, pillanatok alatt megdagad.
A diót apróra törve, a fokhagymát zúzva belekeverjük,
majd a darabolt metélő hagyma, a fűszerek és a szezám is mehet a pestonkba.
Aki szeretné mixelheti, de Én élveztem, ahogy a dióra és a szezámra,
valamint a hagymára itt-ott rátalálunk. Illetve ezekre ráharapva, tovább fokozódnak az ízek 🙂
Ahogy keverjük meglátjuk szükséges-e folyadékpótlás, hisz a liszt eléggé megszívja magát.
Állaga könnyen kenhető, zöldségekkel tunkolható legyen. 😉
Némi pihentetés után (kb. 20 perc), miután az ízek összeértek, fogyaszthatjuk! 🙂
Tökmagliszt
Hidegen sajtolt tökmag őrleménye. Érdemes sütés-főzéshez ezt használni, ha alacsony szénhidráttartalmú lisztet szeretnénk, de allergiásak vagyunk a diófélékre, és emiatt a mandula- és a gesztenyelisztet nem használhatjuk. A tökmagliszt nagy mennyiségű E-vitamintartalma miatt is jelentős, ami segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agyműködésre is jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddőségi tüneteket is javíthatja mind a férfiak, mind a nők esetében. Terhes nők és kisgyermekek, serdülők számára is ajánlott a tökmagliszt, mivel fontos vasforrás is. Szervezetünk a fokozott növekedés idején több vasat igényel. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Mind íze, mind illata igen jellegzetes, zöldes a színe, elsősorban a receptek lisztmennyiségének harmadát, negyedét váltsuk ki vele. Kenyerek és péksütemények sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belőle pogácsát, lepényt is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: