Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Vörösboros cipó szőlőmaglisztből, sonkával töltve

Az utolsó állomásához érkezett a Mérai Kata- (Katafakanala)  által szervezett és a 
Batha -porta által támogatott magliszt próba hét.
A szőlőmagliszttel zárult a liszt -teszt, amelynél ismét csak az ösztöneimre hagyatkoztam.
Ha szőlő, akkor, bor, valahogy a kenyér ill. a cipóra asszociáltam 
-ne kérdezd miért, mondom ÖSZTÖN!! 😀
Mivel épp húsvét előtt vagyunk egy nappal, így a sonkának is találtam egy komfortos, 
otthont a cipóban 😛
Próbáltam egy szőlőfürttel imitálni a kenyér tetején, remélem icipicit felismerhető 🙂
Én azt hiszem ezen a héten nagyjából minden az elképzeléseim szerint történt vagyis sikerült.

                        Izgalmas hét volt, tetszett, hogy motiválva voltunk, nem csak ételek,
                                                      hanem alkotások születhettek!
Köszönöm ezt az élményt a lehetőséget Mérai Katának (Katafakanala,
Batha Pálnak és Judithnak!
                                                                                                                                      

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg Batha -porta szőlőmagliszt
2,5 dkg élesztő+ 1 tk. cukor,  1 dl langyos víz
további 0,5 dl víz és 0,5 dl vörösbor(langyosítva)
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
2 egész tojás
2 csapott ek. só
1 kk. őrölt kömény
1 tojássárgája és némi egész kömény a tetejére
1 kg körüli sonka
2 db babér levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 egész hagyma
Elkészítés:
A sonkát a hozzávalókkal megfőzzük.
Kihűtjük, letörölgetjük, ha szükségesnek látjuk a felesleges zsiradékot eltávolítjuk.
cipó:
Az élesztőt a langyos cukros vízben elmorzsoljuk és felfuttatjuk.
Az átszitált fehér liszthez adjuk a többi hozzávalót,  
majd a felfuttatott élesztővel kidolgozzuk, megdagasztjuk.
(Ha lágynak éreznénk egy kevés liszt adható hozzá.)
1 órát pihentetjük meleg helyen, letakarva.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, 
a közepébe tesszük a sonkát fejjel lefelé, erre hajtogatjuk a tésztát.
Megnyomkodjuk, eligazítjuk.
A két végén keletkező felesleget levágjuk, ebből készíthetünk a tetejére díszítést, pl., fonást.
Letakarva további 30 percet pihentetjük.
Mielőtt sütnénk, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk köménnyel.
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on 40 percig sütjük.
A sütőbe tegyünk egy hőálló tálba kb. 2-3 dl vizet.
Én hamar fel is vágtam, így úgymond kigőzölt a sonka és nem nedvesítette belül a kenyeret.
Pici pihentetés sután fogyasztható, friss zöldségekkel, tormával 🙂
A kenyér nagyon ízlik! Nekem bejött ez a liszt!
Mikor beleharapunk kellemesen ropog, mondhatni pattog a fogunk alatt.
Finom puha belső, ropogós külső.
Jól kezelhető tészta!
Bátran merem ajánlani! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!