Egy éppen futó fotópályázatra is beneveztem a fenti fotómmal!
Amennyiben tetszik a kép, kérlek támogass a szavazatoddal a következő képre kattintva:
Ha már ehető virágokból csemegézünk, mint a bodza virág, árvácska, ibolya vagy a pitypang, akkor miért ne lehetne a tavasz ezen csodás virágát is élvezni, üvegbe zárba.
Teljes mértékben nyerő ötlet, hiszen igazán finom ízű lekvár készíthető az orgonából,
enyhén érezve az orgona illatos ízét, illetve fellelhető egy nagyon kellemes mézes
íz is a lekvárban.
Szívből ajánlom! 🙂
Hozzávalók:
2 liternyi orgona szirmozva
1/2 kg cukor
1 liter víz
1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
1/2 alma
1-2 dzsem fix
(ha lágyabb textúrát szeretnénk elérni, akkor egyet tegyünk, ha jó sűrűt, akkor két fixet)
Elkészítés:
Az orgonát leszirmozzuk, bármilyen zöld rész megtartása nélkül!
Átmossuk alaposan de óvatosan, majd lecsepegtetjük.
A vizet a cukorral feltesszük a tűzre,
mikor forr, beletesszük a szirmokat és majd a felére forraljuk a folyadékot.
Elzárjuk és egy éjjen át pihentetjük.
Másnap hozzáadjuk a citromot, az almát és pépesítjük botmixerrel vagy turmixszal.
Felforraljuk, a dzsemfix pedig leírása szerint hozzáadjuk a lekvárnak valónkhoz,
az utolsó 5-10 percben .
Forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget.
Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.
Az alma miatt nem lett kristálytiszta de itt a belbecs egyébként is a lényeg!
A citromon kívül kerülhet bele 1 narancs leve is, és az alma aránya is növelhető. 🙂
Hmmmmm. Nagyon gusztusos! Kipróbálom, köszönöm a receptet. 🙂 Ha nem gond,akkor megosztom face-en.
Nem a butítás volt a célom! Tudja kedves Csilla nagyon sok család számár elérhetetlen a drága eper vagy más gyümölcs és, ha akad orgona ill. egy pár alma, finom mézes ízű lekvár készülhet! Tavaly készítettem először és azóta kincsként őriztem, majd öcsém unszolására egy pár hete bontottuk ki és bizony lassan egy év után is Isteni! Ezt nem csak Én, hanem a családom is állítja! Próbálja ki, aztán térjünk rá vissza, ha már kóstolta! 😉
Változatosságnak nem rossz. A cukor a hagyományos lekvárokban sem kevesebb, ha hagyományos módon és adalékanyagok (pl.dzsemfix!) nélkül készül.
Ilyen és hasonló hülyeségekkel butítják az otthon ülő kis- és nagymamákat a mai cukorárak mellett!A szilva és eperlekvár, és társai már nem is elég jók?