Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Pirított retek

(A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.

Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. )

Kép 4233

Pofon egyszerű elkészíteni, ráadásul igazán ízletes köret vagy

saláta alapanyag lesz a végeredmény, melyeket húsokhoz fogyaszthatunk

de akár önmagában is ehetjük.

A retek jellegzetes csípős utóízére érzékenyek vagy gyerekek is bátran ehetik,

mert csípős íze a hőkezelés után tovaszáll! 🙂

Hozzávalók:

min. 2 csokor retek

2 ek. olíva vagy napraforgó olaj

só,

fehér bors

víz

zöld fűszerek (elhagyható)

DSCF343

 

Elkészítés:

A retkeket megtisztítjuk de a héját nem szükséges eltávolítani.

Tetszés szerinti méretre vágjuk, majd elkezdjük az olajon párolni,

kevés(!) vizet hozzá adva.

Sózzuk, igény szerint borsozzuk.

Ha a víz teljesen elpárolgott következhet a pirítás ,melyet folyamatos keverés mellett végzünk,

nehogy megégjen.

Amennyiben friss zöld fűszereket is használunk, most azok is rá kerülhetnek.

Amikor szépen átpirultak a szeletek,  akkor el is készültünk.

Tálalhatjuk még melegében! 🙂

Ahogy már említettem önmagában, vagy húsok mellé,

ill. bármilyen nyers saláta közé keverve fogyaszthatjuk!

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!