(A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.
Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták. )
Pofon egyszerű elkészíteni, ráadásul igazán ízletes köret vagy
saláta alapanyag lesz a végeredmény, melyeket húsokhoz fogyaszthatunk
de akár önmagában is ehetjük.
A retek jellegzetes csípős utóízére érzékenyek vagy gyerekek is bátran ehetik,
mert csípős íze a hőkezelés után tovaszáll! 🙂
Hozzávalók:
min. 2 csokor retek
2 ek. olíva vagy napraforgó olaj
só,
fehér bors
víz
zöld fűszerek (elhagyható)
Elkészítés:
A retkeket megtisztítjuk de a héját nem szükséges eltávolítani.
Tetszés szerinti méretre vágjuk, majd elkezdjük az olajon párolni,
kevés(!) vizet hozzá adva.
Sózzuk, igény szerint borsozzuk.
Ha a víz teljesen elpárolgott következhet a pirítás ,melyet folyamatos keverés mellett végzünk,
nehogy megégjen.
Amennyiben friss zöld fűszereket is használunk, most azok is rá kerülhetnek.
Amikor szépen átpirultak a szeletek, akkor el is készültünk.
Tálalhatjuk még melegében! 🙂
Ahogy már említettem önmagában, vagy húsok mellé,
ill. bármilyen nyers saláta közé keverve fogyaszthatjuk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: