Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Tiramisu torta

SnapCrab_NoName_2014-11-15_13-1-10_No-00

Öcsém 22. születésnapjára készült ez a torta.

Hogy izgalmasabbá tegyem, sakktábla formát kapott a tésztája.

Nagyon egyszerű elkészíteni és ígérem legközelebb fázisfotót is készítek róla!

DSCF0107

Hozzávalók 20 cm-es tortához:

tészta:

fehér lap

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 m olaj

0,75 ml langyos víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

barna lap:

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 m olaj

0,75 ml langyos víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

2-3 ek. kakaópor

Krém:

500 g mascarpone

(nálam ez házilag készült, 2 nagy pohár tejföl és 2 nagy pohár natúr joghurt keverékéből,

melyekből textília segítségével kicsepegtettem a savót, pár óra leforgása alatt(min. 4 óra) )

15 dkg porcukor

1 cs.vaníliás cukor vagy ennek megfelelő eszencia

1 csipet só

1 adag kávé kb. 4 személyes vagy ennek megfelelő nescafé- ebből a krémbe csak 3-4 evőkanálnyi

500 m hulala tejszín-ebből a krémbe csak 1, 5 ml kell, a többibe mehet 1 cs. habfix

1 cs. zselé fix

Továbbá:

2 cs. babapiskóta

2-3 dl tej

kakaópor

DSCF0136

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és sütőpapírral bélelt formában tűpróbáig sütjük, rácson kihűtjük.

A mascarponéhoz hozzáadjuk a cukrot, a kávét, a sót a vaníliát, végül a 1,5 m felvert,

-zselé fixszel verjük fel – tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.

Kóstoljuk, ha szükséges még ízestjük szánk íze szerint.

Mindkét torta lapot leszeletjük, kb. ujjnyi vastagra.

A szeletek közepét kivájjuk különböző méretű kiszúrokkal oly módon, hogy 3 kört kapjunk belőlük.

(Az utolsó és egyben legkisebb teli kör lesz, a többi gyűrű forma.)

Ezután a következő képen kapunk sakktábla mintát.

Fogunk egy fehér kört, e mellé belülre kerül egy méretben passzoló barna majd ismét fehér,

végül egy teli kicsi barna.

A következő réteget barnával kezdjük, majd fehérrel folytatjuk és így tovább….

4 réteget  készítünk- maradhat ki némi tészta.

A lapokat ecset segítségéve megkenjük vékonyan kávéval, majd megkenjük krémmel is,

a tetejét és az odalát a maradék

felvert tejszínnel vonjuk be, egy keveset hagyva a díszítéshez.

A babapiskótákat tetszés szerint ill. a torta magasságához viszonyítva egybe is hagyhatjuk

vagy méretre vágjuk és

egy pillanatra, vigyázva ne ázzon el a maradék kávéval vegyített tejbe mártjuk,

majd a torta oldalához nyomjuk.

Tetejét tejszínnel és kakaóporral, oldalát szalaggal vagy masnival díszítjük.

Tipp: Az igazi olaszos tiramisuba Marsala bor is kerül! 😉

DSCF0114

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!