Öcsém 22. születésnapjára készült ez a torta.
Hogy izgalmasabbá tegyem, sakktábla formát kapott a tésztája.
Nagyon egyszerű elkészíteni és ígérem legközelebb fázisfotót is készítek róla!
Hozzávalók 20 cm-es tortához:
tészta:
fehér lap
3 egész tojás
19 dkg cukor
0,75 m olaj
0,75 ml langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
barna lap:
3 egész tojás
19 dkg cukor
0,75 m olaj
0,75 ml langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2-3 ek. kakaópor
Krém:
500 g mascarpone
(nálam ez házilag készült, 2 nagy pohár tejföl és 2 nagy pohár natúr joghurt keverékéből,
melyekből textília segítségével kicsepegtettem a savót, pár óra leforgása alatt(min. 4 óra) )
15 dkg porcukor
1 cs.vaníliás cukor vagy ennek megfelelő eszencia
1 csipet só
1 adag kávé kb. 4 személyes vagy ennek megfelelő nescafé- ebből a krémbe csak 3-4 evőkanálnyi
500 m hulala tejszín-ebből a krémbe csak 1, 5 ml kell, a többibe mehet 1 cs. habfix
1 cs. zselé fix
Továbbá:
2 cs. babapiskóta
2-3 dl tej
kakaópor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük és sütőpapírral bélelt formában tűpróbáig sütjük, rácson kihűtjük.
A mascarponéhoz hozzáadjuk a cukrot, a kávét, a sót a vaníliát, végül a 1,5 m felvert,
-zselé fixszel verjük fel – tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.
Kóstoljuk, ha szükséges még ízestjük szánk íze szerint.
Mindkét torta lapot leszeletjük, kb. ujjnyi vastagra.
A szeletek közepét kivájjuk különböző méretű kiszúrokkal oly módon, hogy 3 kört kapjunk belőlük.
(Az utolsó és egyben legkisebb teli kör lesz, a többi gyűrű forma.)
Ezután a következő képen kapunk sakktábla mintát.
Fogunk egy fehér kört, e mellé belülre kerül egy méretben passzoló barna majd ismét fehér,
végül egy teli kicsi barna.
A következő réteget barnával kezdjük, majd fehérrel folytatjuk és így tovább….
4 réteget készítünk- maradhat ki némi tészta.
A lapokat ecset segítségéve megkenjük vékonyan kávéval, majd megkenjük krémmel is,
a tetejét és az odalát a maradék
felvert tejszínnel vonjuk be, egy keveset hagyva a díszítéshez.
A babapiskótákat tetszés szerint ill. a torta magasságához viszonyítva egybe is hagyhatjuk
vagy méretre vágjuk és
egy pillanatra, vigyázva ne ázzon el a maradék kávéval vegyített tejbe mártjuk,
majd a torta oldalához nyomjuk.
Tetejét tejszínnel és kakaóporral, oldalát szalaggal vagy masnival díszítjük.
Tipp: Az igazi olaszos tiramisuba Marsala bor is kerül! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: