Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mézeskalács torta

 DSCF1331

Kislányom nagy kedvence a mézeskalács, így miután megláttam egy ilyen tortát,

az egyik kedvenc magazinomban, már nem volt kérdés,

hogy “Ő” lesz az idei Karácsonyi torta. 🙂

DSCF1591DSCF1589

Könnyű elkészíteni és igazán kiadós! 😉

A tortára került “toboz” (ötlet:Dina világa) díszítésnél egy baki becsúszott! 😛

Mentségemre szóljon késő este dolgoztam rajta, sok sütés után,  így elkövettem azt a hibát,

hogy a lencséket fordítva szúrtam a formába 😛

Így inkább egy zárt, kinyílásra váró tobozkára hajaz. Báár… nekem így is tetszik! 😀

 

Hozzávalók:

(bögrés mézeskalács alaprecept)

2 bögre liszt

(nekem több lett, mert pitypang mézet használok, ami hígabb)

1 és 1/2 kk. sütőpor

fél bögre porcukor

negyed bögre méz

7 dkg margarin

1 egész tojás

Ebből két adagot készítünk!

Krém:

5 tojássárgája

6 dl tej

1 rúd vanília kikapart közebe vagy ennek megfelelő őrlemény

ill. vaníliás cukor vagy aroma

15 dkg cukor

2 púpozott ek. liszt

Továbbá:

a tobozhoz:

kekszdara, porcukor, lekvár, rumaroma

csokis müzli lencse

( mennyiségek opcionálisak, attól függ mennyit készítünk)

a torta tetejére:

3/4 tábla étcsoki

1-2 ek. olaj

DSCF1329

Elkészítés:

A liszthez adjuk a sütőport, a cukrot, majd a mézben meglangyosítjuk/olvasztjuk a margarint,

melyet a liszthez adunk.

Ezután jöhet a tojás és a mézeskalács fűszer.

Összedolgozzuk ha szükséges még tehetünk bele lisztet

de ne legyen kemény a tészta állaga.

Kinyújtjuk,  kb. 4-5 mm vastagságúra és egy 24 cm-es torta forma segítségével

6 db lapot készítünk.

A maradék tésztából kiszúró formával díszeket csinálunk a tortához.

Sütőpapírral bélelt tepsin, 175 C °-on világosra sütjük őket.

Amikor kezdi elveszteni a fényét és mattul, onnantól már hamar készen van.

A kisebb formákat elképezhető, hogy előbb kell kivenni!

A lapokat kihűtjük!

A krémhez a tejet a vaníliával felforraljuk, majd 20 percet pihentetjük.

Ezalatt a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzákeverjük a lisztet is,

majd fokozatosan a tejet is hozzáadjuk.

Feltesszük ismét a tűzre és folyamatosan keverve, sűrűre főzzük.

Folpackot engedünk rá, hogy ne bőrösödjön.

Amíg a krém teljesen ki nem hűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük az  olajat,

majd a tortát fedő lap tetejét bevonjuk és hűtőben megszilárdítjuk.

A többi tortalapot megkenjük a krémmel a sort pedig a csokis lappal zárjuk.

Díszítésként mézeskalács figurákat teszünk rá.

A tobozhoz a hozzávalókat kikeverjük, hogy ne legyen túl lágy.

Kúp alakot formázunk, majd a müzlilencséket sorba beleszurkáljuk alulról kezdve. Kívülre

kerüljön a lencse íves oldala.

Egy kis minta:

toboz_by_szassza

Tipp:

A krém készítésekor szűrő használata ér, ha biztosra mennénk ne legyen  csomós!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!