Öcsém befejezte egyetemi tanulmányait,
így diplomaosztójára és legfőképpen az Ő
tiszteletére szerettem volna egy szép tortát készíteni.
Régóta tervezgettem, hogy valami maradandót fogok alkotni,
ezért volt időm átgondolni, mit is szeretnék.
A szükséges anyagok beszerzése után és pár nappal az esemény előtt,
megkezdődhetett a munka.
Mindig izgulok, egy-egy kihívásnál de, ahogy belemélyedek az “alkotásaimba” ,
hamar el is múlik és az az öröm járja át a szívem,
amit az okoz, hogy szeretteimnek örömet szerezhetek! 🙂
Most sem volt ez másként! <3
Mielőtt azonban a receptre térnék, még hagy mondjam el,
mennyire büszke vagyok az öcsémre Dávidra!
Távol az otthontól, szeretteitől helyt állt és sikeresen lediplomázott!
Szeretünk és Gratulálunk! <3
Hozzávalók:
a könyvekhez való tésztához:
35 dkg liszt
1 cs. sütőpor
20 dkg cukor+ 8 dkg a habba
4 egész tojás( legalább M -es)
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
a bagolyhoz való laphoz:
10 dkg kristály cukor+ 4 dkg a habba
17,5 dkg liszt
75 ml tej
75 ml olaj
2 tojás
1/2 cs. sütőpor
ezt az adagot egy 12 cm-es formába kétszerre sütjük meg
Krém:
25 dkg mascarpone
1/2 ü. sárgabarack lekvár
2 dl tejszín
1 cs. expressz zseléfix
Továbbá a fondan alá:
1 kocka margarin
25 dkg porcukor
1-2 ek. víz
1 ek. tetszés szerinti aroma
1 cs. só
Burkolatként:
1 kg fehér unidec, némi fekete, fekete ételfesték filc, bordó burkoló vagy bordó por festék
(vagy piros és barna keveréke,) kakaópor,
Elkészítés:
A könyvekhez való lap hozzávalóit készítjük először.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a sót,
majd elkezdjük géppel felverni
és közben fokozatosan adagoljuk bele a cukrot.
Teljesen keményre dolgozzuk.
Ezután a sárgáját keverjük ki a cukorral fehéredésig,
majd jöhet bele az olaj és a tej,
amiket lassabb fokozaton dolgozunk bele.
Végezetül beleforgatjuk az előzőleg sütőporral kevert és átszitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a munkalaphoz ütögetjük,
hogy a felesleges levegő távozzon.
Akkora legyen a tepsi, hogy két normál méretű könyv kijöjjön belőle
félbe vágva, mely a bagoly súlyát is megtartja.
Előmelegített sütőben 175 C°-on süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük.
Nekem a villanysütőbe szilárdulás után le kell takarnom a sütés végéig
alufóliával a piskótát. Akinek ilyen intenzív a sütője, járjon el hasonlóképpen.
A bagolyhoz szükséges lap hozzávalóit a fentiek szerint keverjük ki,
majd a forma aljára helyezzünk sütőpapírt
és a tészta egyik felét oszlassuk el benne.
Húzzuk spatulával a forma széleihez a tésztát középről indulva,
és ezt is ütögessük a
munkalaphoz a levegő távozásának érdekében.
Süssük készre.
Majd a másik adagot is készítsük el.
A lapokat hűtsük ki rácson.
A lapok közül majd az lesz a bagoly feje, ami szép magas kupola szerű.
A másik lap tetejét majd egyenesre vágjuk.
Krém:
A mascarponéban elkeverjük a lekvárt.
A tejszínt az expressz fixszel felverjük.
Ezután a géppel keverünk egyet-kettőt a mascarponén és végezetül
beleforgatjuk a habot.
A tálcára helyezett lapokat formára igazítjuk és betöltjük
a krémmel, majd kissé lehűtjük.
A margarint a porcukorral és a többi hozzávalóval kihabosítjuk,
majd ezzel a vajkrémmel lekenjük a formák külsejét és tovább hűtjük.
Fehér burkolóba kakaóport gyúrunk,
ez lesz az egyik könyv és a bagoly “bőre” 😀
A könyv méretéhez nyújtunk körbe fehér burkoló,
abból lesznek a lapok.
A borítóhoz ismét mérünk. Pár mm-er nagyobb legyen,
hogy picit túllógjon a lapon.
Fapálcikát szúrunk bele legalább két helyen és ráhelyezzük
az ugyan így elkészített második könyvet is.
Ha nem bordó anyaggal készültünk,
akkor befestjük a fehéret.
Barna porral, vagy kakaóval öregbítjük a lapokat ,
melyet száraz ecsettel dolgozunk el.
A bagolyhoz az egymásra helyezett lapokat beburkoljuk,
majd szemmel, tollal, talárral és diploma satyival díszítjük.
Utóbbihoz kis karton lapot használtam. 🙂
A könyv feliratot étel festék filccel és ecsettel készítjük
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: