Az iskolánkba minden évben megrendezésre kerül a farsangi mulatság,
melynek helyszíne a helyi lakodalmas ház.
(ezért külön hálás köszönet a tulajdonosnak! 🙂 )
Elsőtől -negyedikig vonulnak fel a kis diákok, szüleik
és pedagógusaik kíséretében.
A gyerekek egyenként bemutatják jelmezeiket, vannak akik
műsorral kedveskednek, majd össznépi mulatsággá alakul az esemény.
Természetesen a tombola sem maradhat ki. A szülők felajánlásokkal élnek,
ki-mit engedhet meg magának, ill. minden osztály, 1-1 tortával készül a tombolára.
Majdnem minden osztályban akad egy, a sütés szenvedélyének hódoló anyuka,
így Ők a kiválasztottak, akik elkészíthetik az osztályt képviselő tortát.
A Mi osztályunkban már 3. éve enyém a megtiszteltetés!
Szeretem ezt a kihívást és bevallom, élvezem is, hogy kedvemre kreatívkodhatok! 😀
Az idén sem fogtam vissza magam. 😛
Próbáltam valami kihívó, de ízléses művet alkotni.
Remélem a nyertes elégedett volt , mind a külsejét, mind a belsejét illetően! 🙂
De lássuk, hogy született meg! 😉
Hozzávalók:
24 cm-es olajos piskóta, aki hű társam a tortakészítésben! 😉 :
35 dkg liszt
1 cs. sütőpor
20 dkg cukor+ 8 dkg a habba
4 egész tojás( legalább M -es)
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
Krém:
25 dkg mascarpone
1/2 ü. málna lekvár
2 dl tejszín
1 cs. expressz zseléfix
Továbbá a fondan alá:
1 kocka margarin
25 dkg porcukor
1-2 ek. víz
1 ek. tetszés szerinti aroma(most éppen rum)
1 csipet só
Burkolatként:
3/4 kg fekete unidec + némi pink
egy kis(nem ehető) strassz, ehető cukor gyöngy
ezüst por festék
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a sót,
majd elkezdjük géppel felverni
és közben fokozatosan adagoljuk bele a cukrot.
Teljesen keményre dolgozzuk.
Ezután a sárgáját keverjük ki a cukorral fehéredésig,
majd jöhet bele az olaj és a tej,
amiket lassabb fokozaton dolgozunk bele.
Végezetül beleforgatjuk az előzőleg sütőporral kevert és átszitált lisztet.
Sütőpapírt teszünk a torta forma aljára, beleöntjük a masszát és a
a munkalaphoz ütögetjük, hogy a felesleges levegő távozzon.
Előmelegített sütőben 175 C°-on süssük készre,
tűpróbával ellenőrizzük.
Nekem a villanysütőbe szilárdulás után le kell takarnom a sütés végéig
alufóliával a piskótát. Akinek ilyen intenzív a sütője,
járjon el hasonlóképpen.
Ha kész, rácson hűtsük ki. Természetesen fejjel lefelé,
hogy a tortának szép egyenletes teteje legyen.
Krém:
A mascarponéban elkeverjük a lekvárt.
A tejszínt az expressz fixszel felverjük.
Ezután a géppel keverünk egyet-kettőt a mascarponén és végezetül
beleforgatjuk a habot.
A tálcára helyezett tortát, melyet felvágtunk, betöltjük
a krémmel, majd kissé lehűtjük.
A margarint a porcukorral és a többi hozzávalóval kihabosítjuk,
majd ezzel a vajkrémmel lekenjük a formák külsejét és tovább hűtjük.
Ha jól lehűlt, akkor keményítővel szórt felületen kinyújtjuk a
fekete burkolót és beburkoljuk vele a tortát.
Csipkéző csipesszel díszítjük a széleit.
Tetejére helyezzük az előzőleg elkészített kővel és gyönggyel felturbózott
álarcot és egyéb díszeket. 🙂
Az álarchoz egy sima műanyag farsangi álarcot használok.
Folpackkal bevonom. Az előzőleg CMC porral vegyített és
méretre kinyújtott undeccel (vagy virágmasszával) bevonom.
A felesleget sniccerel vagy modellező készlet célszerszámjával
eltávolítom. Széleket lesimítom. Az álarcot még száradás előtt díszítem.
Én egy-két napig hagytam száradni a lakás előterében,
ahol viszonylag hűvös van.
Amikor kívül elég kemény az anyag és kopog, ha újjal megütjük óvatosan,
akkor már eltávolíthatjuk a műanyagról.
Kissé megmozgatva a folpackot, nagyon óvatosan dolgozva szépen leválik.
Ekkor még némi papírtörlővel kipárnázott méretben megfelelő tálra teszem,
így a belső fele is száradhat díszítés előtt. 🙂
Végül pedig pár pillanat kép a buliról. Kislányom a kis vörös fiúcska! 😀
Ő Chuckynak öltözött a már klasszikusnak számító Gyerekjáték c.
horrorfilmből! 🙂
Barátnőjével, Fannival! 🙂
A Mi osztályunk, azaz a 3. D osztály <3 (egy része 😀 )
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: