Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Karamell torta

DSCF0815

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska.

A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. 🙂

Nagyon jól sikerült! 😉

Hozzávalók 20 cm-es tortához:

tészta:

3 tojás

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

2-3 csapott  ek. kakaópor

Krém:

15 dkg cukor

5 dl tej

2. cs. vaníliás pudingpor

25 dkg margarin

egy csipet só

Karamell:

15 dkg cukor

3 ek. víz

1 ek. margarin

Díszítés:

Étcsoki, kevés tortalap

 

DSCF0824

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal ( nem kell habverő, elég egy fakanál).

Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.

Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben,

kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával.

Rácson hűtsük ki.

A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük  és karamellízaljuk.

A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!

A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat.

A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.

Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!

Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.

Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést,

és kihűtjük.

A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk,

vagy kiszúrunk. (én kis torta szeleteket vágtam)

A lapot félbevágjuk.

Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.

Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.

Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.

A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.

Kinyomóforma segítségével  halmokat nyomunk a torta tetejére.

Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.

Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel.

(Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet,

ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! )

(Ha a két művelet közben  megszilárdul, melegítsük meg ismét. )

Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset

és tálalásig helyezzük hűtőbe.

DSCF0828

Tipp:

A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok,

forró vízzel szépen eltűnnek! 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!