Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Bolognai golyók

Maradt egy kevés bolognaink, amihez már nem volt spagetti, ezért töltelékként szerettem volna felhasználni.

Kedvenc kelt tésztámat készítettem hozzá, melyet pizza és egyéb csigák, töltött sós tészták alapjaként is használok.

Jó kis beteljesedése  lett a bolognainak, mert nagyon finomra sikerült, csak ajánlani tudom! 😉

Hozzávalók:

tészta:

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 1/2 ek. cukor

50 dkg liszt

1 tk. só

2 ek. olaj

15 dkg reszelt sajt( a töltelék mellé a tésztába , majd a tetejére a végén)

Töltelék:

maradék vagy frissen készült bolognai, nem kell belőle sok, egy tányérnyi adag is megteszi de azért leírom az alapreceptem, a szokásos adagokból készítve

Bolognai hozzávalók:

1/2 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)

1 nagyobb konzerv paradicsompüré

1 szál sárgarépa

1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)

1 hagyma

friss bazsalikom ( szárítottal helyettesíthető)

kevés oregánó

olaj,

só, cukor, bors

Elkészítés:

Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert.

Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk,

hozzáadjuk a fűszernővényeket és a borsot.

Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük

Ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.

tészta:

1 dl langyos tejben, némi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 

 Miután kész, hozzáadjuk az 50 dkg átszitált liszthez, belekerül a maradék cukor és az 1 tk. só,

2 ek. olaj, illetve 2 dl langyos tej, majd az egészet összeállítjuk és jól megdagasztjuk(min. 10 perc )

Ezután a duplájára kelesztjük meleg helyen. 

Ha ez is megtörtént, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. 1/2-1 cm vastagságúra.

A tésztát egy nagyobb méretű lisztbe mártott bögrével kiszaggatjuk, és egy kanállal a közepébe adagoljuk a bolognait, melyre aztán a sajtot tesszük (Rácz Noéminek üzenem, hagyja ki bátran!!  😉 )

A tészta széleit felhajtjuk a közepe felé, jól összenyomkodjuk és az összeillesztéssel lefelé fordítva tepsibe vagy kerek formába sorakoztatjuk.

Amikor mind elkészült, lekenjük 1 tojás felvert sárgájával, megszórhatjuk szezámmal és további reszelt sajttal, majd legalább még 20 percig hagyjuk kelni, mielőtt sütni kezdjük.

Maradt ki egy kevés tésztám, melyet ismét kinyújtottam, csíkokra vágtam és feltekertem, hogy kis rózsákat kapjak.

A golyók közé ültettem Őket és szintén lekentem tojássárgájával.

Ezután előmelegített sütőben, 170-175 C°-on aranybarnára sütöttem.

Melegen tálaljuk! 🙂

 

 

Hamis Bolognai

Kicsilányom Lara, él -hal a bolognaiért.

Általában elkészítem fél kiló húsiból és az csak az övé, amire pár napig rájár.

Ha szerencséje van, addig a mama is tervbe vette és így rövid időn belül ismét kedvenc csemegéjéhez juthat.

A napokban is nagyon elkapta a hév, egy jó kis bolognai után, azonban nem volt itthon a kedven darált húsomból, amiből készíteni szoktam, így abból kellett dolgozni, amit itthon találtunk.

Párizsi mindig van itthon, így rá esett a választás, mint  bolognai darát hús dublőr 🙂

Finomra sikeredett, nem volt rossz párosítás!

Hozzávalók:

30 dkg párizsi

1 fej hagyma

1 nagyobb paradicsom konzerv

1 kisebb szál répa

1 kis szelet zeller

friss vagy szárított bazsalikom, kevés rozmaring,

hogy kicsit intenzívebb íze legyen, hús híján 😉

olaj, só, cukor,

Elkészítés:

Kockára vágjuk a hagymát és kevés olajon megdinszteljük, a kockára vágott répával és zellerrel együtt.

Ezután beleöntjük a paradicsomszószt és felöntjük langyos vízzel, hogy kellemes állagot kapjunk, se túl sűrű, se túl híg ne legyen.

Beletesszük a zöld fűszereket, sót, cukrot, saját szájíz szerinti arányban és összefőzzük.

A zöldségeket ne főzzük szét!

Mikor a szósz elkészült, az előzőleg kockákra vágott párizsi is mehet bele.

Ezután, már csak pár percig főzzük.

Mielőtt elzárjuk kóstoljuk, szükséges-e még fűszerezni, majd a sós, olajos vízben kifőtt, lecsepegett spagettivel forrón tálalhatjuk.

Bármilyen sajttal kínálhatjuk.

Naná, hogy reszelni való sajtból is kifogytunk, így lapka sajt került rá de így is ízletes lett! 😉

Gyors, olcsó, egyszerű egytálétel!!

Bolognai torta

Tagadhatatlanul kislányom egyik nagy kedvence a bolognai. Legszívesebben csak azt enné. Szerettem volna neki kedveskedni, így egy különleges formációt álmodtam meg, ezúttal tortaformában elkészítve. 🙂

Hozzávalók:

1/2 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)

1 nagyobb konzerv paradicsompüré

1 szál sárgarépa

1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)

1 hagyma

1-2 friss hámozott paradicsom húsa

friss bazsalikom ( szárítottal helyettesíthető)

kevés oregánó

olaj,

só, cukor, bors

sajt(reszelt vagy  lapka sajt)

500g penne tészta

24-es kapcsos tora forma

2 nagy darab alufólia

 

Elkészítés:

Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert.

Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk,

hozzáadjuk a fűszernövényeket és a borsot.

Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük.

A hámozott paradicsomot, melynek a magját is eltávolítottuk, felkockázva hozzá adjuk.

Közben kifőzzük a penne tésztát sós, olajos vízben al dente, azaz ne főzzük túl puhára és ne kóstoljunk sokat belőle, mert minden darabra szükség lesz!

Ha kész leszűrjük, öblítjük!

Közben, ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.

A torta formát nagyon kevés(!) olajjal bekenjük, ha van ecset azzal.

Oldalra fordítjuk és megkezdjük a tészta besorakoztatását, ami egy kis türelmet igényel.

A formát egészen a művelet elvégzéséig oldalt kell tartani, mert ha visszafordítjuk elborulhat a tészta.

Amikor elkészültünk alátesszük az alufóliát, ami legalább a forma oldalának közepéig ér.

Erre az ért van szükség, mert a szósz szivároghat a formából.

A tésztára öntjük a szószunkat, ráesszük a sajtot és betesszük a sütőbe.

Amikor a sajt elolvadt és szép színt kapott, akkor kész az egész fogásunk.

Kivesszük a sütőből és, ha kicsit hűlt késsel óvatosan végiglazítjuk a forma szélénél.

A kapcsos forma oldalát kinyitjuk és úgy lehúzzuk, hogy az alufólia még körbeölelje a bolognainkat, megtartva az esetleg eldűlni készülő tésztákat.

Frissen , bazsalikommal díszítve tálaljuk

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!