Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Ganache torta

DSCF1186

Egy nagyon megtisztelő tortarendelést kaptam,

számunkra kedves baráti pár férfi tagjától,

párja születésnapjára, aki maga is a torta készítés szerelmese. 😉

Kifejezett kérés volt, hogy csupa csokis finomság készüljön valamilyen

rám bízott dísszel a tetején.

A torta kívül-belül ganache krémmel készült, kakaós tortalappal.

Nem akartam a szuper csokis vonalat megbontani,

így plasztikcsoki virágot készítettem a tetejére:

DSCF1182

Végül az alját körben csokiforgáccsal szegélyeztem.

 

Hozzávalók:

adag/lap, melyből kettő készült:

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

19 dkg liszt

1 egész sütőpor

3 ek. holland kakópor (ez a színe miatt lényeges)

DSCF1179

Ganache krém:

Adagonként ( ebből is két adag készült, egy adag került betöltésre,

1 pedig bevonásra/díszítésre)

500 ml tejszín (nálam hulala)

5 tábla (10 dkg / tábla) étcsoki

5 -7 dkg vaj/margarin (de ez elhagyható, nem mindig teszek bele)

Díszítés:

1 tábla tejcsoki

továbbá a palsztikcsoki hozzávalói, melyek az elkészítési móddal együtt, 

külön bejegyzésben olvashatóak a linkre kattintva

DSCF1180

Elkészítés:

A lapokhoz a hozzávalókat összekeverjük.

Először a tojást a cukorral, majd az olajjal és a vízzel,

aztán a sütőporos liszttel, végül a kakaóporral.

A torta forma (nálam 26 cm-es)

alját kerek formára vágott sütőpapírral béleljük,oldalát kikenjük,

lisztezzük és beleöntjük a tészta alapanyagát.

Előmelegített sütőben, kb. 180 C °-on tűpróbáig sütjük.

A következő adagot azelőtt keverjük csak be,

hogy a másik kész lenne.

A lapokat rácson kihűtjük.

A krémhez a tejszínbe tördeljük a csokit,

majd beleolvasztjuk kis lángon, anélkül, hogy felforrna.

Elzárjuk és , belekeverjük a vajat/margarint.

A krémet hagyjuk szilárdulni, hogy dolgozni tudjunk vele,

de vigyázzunk túl sokáig se várjunk, mert hamar húzni kezd.

Kicsit olyan verseny az idővel dolog ez.

Eleinte túl híg, aztán meg igyekvőre kell venni a dolgot.

Ha gyorsan megkötne, akkor tegyük a tűzhelyre pár másodpercre,

és kavarjuk át. (Ne tartsuk ott sokáig!)

A lapokat töltsük be, majd a torta külsejéhez készítsük el az újabb

adag ganache krémet.

(A torta tetején kanállal hullámosítottam, az oldalát tortafésűvel húztam végig.

Habzsák segítségével mintákat nyomtam rá. )

Az aljához megolvasztjuk a csokit vízgőz felett

(ami a palsztikcsoki adagjából maradt) .

Egy sütőlemez vagy tepsi aljára, esetleg márványlapra öntjük és elterítjük

(0,5-1mm vastagon) .

Hagyjuk megszilárdulni hűtőben, majd spatulával felkaparjuk,

megpróbálva egy mozdulattal felszedni egy sort.

Ezeket méretre vághatjuk, mint szélességet, mint a hosszt illetően.

A kész forgácsot a torta aljára halmozzuk és a torta csipke segítségével,

kissé alányúlva hozzányomjuk.

Ez egy pillanat legyen, mert különben megolvad és összekeni,

ezt elkerülendő egy kis lappal is elvégezhetjük.

Amikor minden kész, a csokivirágok is rákerülhetnek.

A tetejére végezetül, ehető rózsakristályokat szórtam.

DSCF1191

Egy szép de igazán súlyos torta készült,

hiszen a 11 tábla csokoládé és 1 l tejszín kellemes összsúlyt

eredményezett a tortalapokkal karölteve! 😀

 

 

 

 

 

Plasztik csoki

DSCF1182

Ha gyorsan szeretnénk torta dekorációt de nincs otthon marcipán

vagy nincs kedvünk összeállítani fondant anyagot,

akkor csokiból hamar összeállíthatunk egy kis csokigyurmát.

A képen látható tortára kifejezetten ezt szerettem volna készíteni,

mert az egész egy merő csoki volt.

Hozzávalók:

75 g csoki

1,5 ek méz (nálam pitypang méz)

3 kk. étkezési keményítő

Elkészítés:

A csokit gőz fölött megolvasztjuk , a mézben pedig elkeverjük a keményítőt

(kicsit átmelegíthetjük előtte mikróban a mézet) .

A csoda ezután következik, mert amint hozzáadjuk a mézet a csokihoz,

a csoki  összesűrűsödik.

Ezután sütőpapírra vagy szilikon lapra öntjük és hagyjuk kihűlni/dermedni,

(a szemcsés állaga miatt ne ijedjünk meg) K-C3-A9p-1442

Átgyúrjuk, húzzuk, amitől eltávozik a felesleges zsír és szép sima masszát kapunk.

Ajánlatos gumikesztyű használata, hogy kezünk ne legyen állandóan zsíros

és könnyebben tudjunk dolgozni. A kesztyű formázás közben is ajánlatos,

sőt a kesztyűt le is hűthetjük előtte.

Folpackba csomagolva, szobahőmérsékleten tarthatjuk a formázásra váró gyurmát
 
és szintén folpack között nyújtjuk.
 
A nyújtás történhet kakaóval megszórt deszkán, hogy ne ragadjon le.

A csokiból köröket szaggatunk, melyeket egy kevés,

hegyes körteformájú csokigyurma köré hajtogatunk de lehet egy kisebb,

félbehajtott kör köré is sorakoztatni.

Végét elmetsszük, hogy a tortára tudjuk ültetni.

A leveleket forma segítségével készítettem.

Hűtés után párásodik de nem esik szét. Ideális számára, ha száraz de hűvös helyen tartjuk.

Ha hűtőbe tesszük mielőtt dolgoznánk vele, akkor idejében vegyük  ki.

Kéz meleggel is gyorsíthatjuk a puhulást formázás előtt.

 

 

Tipp:

Ha túl lágy, kevés keményítőt utólag is belegyúratunk.

Forma segítségével nem csak virág készíthető!

K-C3-A9p-1494

Nagyobb mennyiséggel tortát is burkolhatunk.

Használhatunk ét, tej vagy fehércsokit is.

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!