Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Kapros cukkinikrémleves

Cukkini, nyáron, cukkini télen,  megunhatatlan és kitűnően variálható zöldség, melyet semleges ízének köszönhetünk!

Próbáld ki nem fogsz csalódni!

Hozzávalók:

1  db cukkini

1 fej hagyma vagy 3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb csokor kapor

2 ek. olaj

1 ek. ételízesítő

2,5 dl tej

2 ek. liszt

2 dl tejföl

1 csipet szerecsendió

1-2 ek. citromlé

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.

A megtisztított cukkinit úgyszintén kockázzuk, héját meghagyva.

Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a cukkinit és a megmosott felaprózott kaprot is.

Megszórjuk ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 1 liter vízzel.

Sózzuk, borsozzuk és kb. 25 percig főzzük.

4 ek. cukkinit kiveszünk a díszítéshez, a többit botmixerrel péppé turmixoljuk.

A lisztet kikeverjük a tejfölben egy ek. főzőlével és a többi leveshez keverjük..

2-3 percig forraljuk, majd elzárjuk.

Szerecsendióval fűszerezzük és citromlével ízesítjük.

A cukkinikockákkal és kaporral díszítve tálaljuk.

Tipp:

Hidegen is remek.

A lábast hideg vízbe állítva hűtsük ki, tegyük pár órára hűtőbe úgy kínáljuk.

Pirított kockával is tálalhatjuk, valamint uborkából is elkészíthető!

 

Tejszínes, kurkumás, cukkinis hús, nokedlivel

Egyszerű, zöldséges egytálétel, elfoglalt anyukáknak! Ha sietnénk, tésztával vagy párolt rizzsel is tálalható!

Kép 17134549

Hozzávalók:

1/2-1 kg sertés comb vagy csirke ill. pulyka mell

1 közepes cukkini

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1-2 kk. kurkuma

fehér bors, só, olaj, víz

2 dl tejszín

étk. keményítő vagy liszt

Elkészítés:

A hagymát kockára vágjuk és olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és

rádobjuk a megtisztított, kockára vagy csíkokra vágott húst.

Felöntjük némi vízzel, fűszerezzük és tovább főzzük.

Amikor félig kész, a megpucolt, kockázott cukkinit is beletesszük és így főzzük tovább,

míg el nem készül.

Mielőtt elzárnánk, hozzákeverjük a tejszínt, melyben előzőleg simára kevertünk 1-2 csapott ek. keményítőt vagy lisztet.

Megkóstoljuk, ha szükséges  még ízesítjük,

majd

2-3 perc után elzárjuk.

Nokedlivel, főtt tésztával, vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Tipp:

Egyéni kedvelt fűszereket nyugodtan adhatunk hozzá, a tejszínt pedig helyettesíthetjük tejföllel is, ez esetben elég 1 dl belőle.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!