Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Csokoládés körte dzsem

Szerettem volna valami különleges lekvárféleséget, ezért esett a választásom az alábbi receptre.

Nem akartam teljesen szétfőzni a körte darabkákat ill. pürésíteni, így inkább dzsem jellegű lett a végeredmény, valamint nagyon de nagyon finom is!

Hozzávalók:

2,5 kg körte

40-50 dkg cukor

1/2 citrom leve

10 dkg 70%-os csokoládé

4-5 kupaknyi rumaroma

1 1/2 tasak 3:1-ben zselésítő

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, megpucoljuk, magházat eltávolítjuk.

Kockákra vágjuk és egy lábasban a cukorral elkeverve főzni kezdjük.

Hozzáadjuk a citrom levét is és egészen addig főzzük míg a körte jó puha nem lesz.

Ezután beletördeljük a csokoládét és időnként megkevergetjük.

Mikor teljesen beleolvadt hozzáadhatjuk a rumaromát.

Fokozott elővigyázatossággal legyünk a lekvárunk felé, mert a csokitól sűrűbb lesz, ezáltal hamarabb odakaphat!

Amikor ez a művelet is megvolt, akkor jöhet a zselésítő.

Én biztosra szerettem volna menni, így került bele 1 1/2 csomaggal.

Mikor a zselésítőt is hozzáadtuk, még 2-3 percet főzzük zubogva(nem leégetve 😉 )

majd elzárjuk.

Még forrón steril üvegek pereméig töltjük és fejre fordítjuk kb. 5-10 percre.

Ahogy hűl, úgy fog szépen szilárdulni.

A képen látható mennyiség lett, azaz egy normál és két kisebb üvegnyi.

Tipp:

A csokoládés lekvár további fűszerei lehetnek:

Fahéj, gyömbér, vanília aroma vagy cukor,

 

Szőlő-körte dzsem

Kép 17135224

Nagyon szeretek új és érdekes lekvárokat és dzsemeket felfedezni.

Nem szerettem volna, hogy a szőlő véletlenül is kimaradjon, így természetesen került üvegbe belőle is, a körte pedig tökéletes ráadás!

Egy kedves hölgy ismerősöm tesztelte, számára is bevált a recept, így bátran ajánlom!

Arról nem is szólva, hogy a szőlő milyen egészséges,  télen remek vitaminforrás válik belőle! 😉

Hozzávalók:

kb. 3 kg szőlő-jelen esetben fekete

30 dkg cukor

2 ek. méz

1 citrom leve

ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle

1 cs. 3:1-ben dzsemfix( sűrű állag eléréséhez több is tehető)

Elkészítés:

A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon.

A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle  a gyümölcshúst.

A héjat félretesszük.

A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük.

Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt.

Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.

Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük,

melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.

Tipp:

Ha nem zavar a fogad alatt ropogó de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!

Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét  túlságosan.

Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.

Itt a szőlő mennyisége növelhető!

A szőlő dzsem ill. lekvár frissen őrölt fekete borssal-akár belefőzve vagy utólag ízesítve azzal-, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!