Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Szilvakrémes torta

DSCF0501

Kislányomék iskolájában a Mihály napi búcsú utáni hétfő a lazítás napja, amikor a könyvek otthon maradhatnak.

A 2. osztályos tanulók őszi műsorral kedveskednek tanulótársaiknak, pedagógusaiknak.

Vetélkedőkkel, játékokkal telik a nap.

A szülőknek őszi gyümölcsökkel kell készülni, melyekből a gyerekek kedvükre csemegézhetnek.

Én kicsit eltérve a hagyománytól a gyümölcsöt tortába csempésztem az osztálynak.

A visszajelzés pozitív lett, így a torta beteljesítette küldetését! 😀

DSCF0519

Hozzávalók (24 cm-es tortához):

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75ml olaj

0,75 ml langyos víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

3 kk. fahéj

Krém:

1 nagy tejföl

1 nagy joghurt-ezekből készül a házi mascarpone

kb. 15 dkg porcukor

1 cs. só

4 ek. szilva lekvár

2 dl tejszín

1 cs.zseléfix

Kívülre:

500 ml tejszín

fahéj

pár szem szilva

Elkészítés:

A tészta alapanyagait kikeverjük és tűpróbáig sütjük előmelegített sütőben, kb. 180C°-on.

Rácson kihűtjük.

A joghurtot és a tejfölt min. 4 órát csepegtetjük, felfüggesztett textilen keresztül.

Ha kész, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a lekvárt.

Felverjük a 2 dl tejszín és a zseléfixet is hozzákeverjük, majd a többi krémalapanyagba forgatjuk.

A tortalapot ketté vágjuk és betöltjük a krémmel.

A tejszínt felverjük és közben hozzáadjuk a habfixet.

Ezzel díszítjük a torta külsejét, habzsákba töltött tejszínnel pedig mintázzuk.

Szitán keresztül kevés fahéjat szórunk a tetejére,  majd pár szem negyedelt szilvával díszítjük.

 

 

 

 

 

Csavart koszorú kalács

csavart k

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4842

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd egy centit elhagyva a végétől ketté vágjuk, és összecsavarjuk az így kapott két szálat.

A másik végét összenyomjuk és körbefordítjuk koszorú formába, majd ismét összecsípjük az illesztésnél.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4840

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

DSCF4846

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Virág kalács

20131128 (1)Egy újabb kalács született! Ez is jól variálható, ami a tölteléket illeti és nem is túl bonyolult de még is látványos.

Gyerekeknek egy bögre kakaó mellé,  ideális reggeli vagy vacsora! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4833

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, lekenjük olajjal és megtöltjük a kívánt töltelékkel.

A széleit középre húzzuk és összefogjuk, megnyomkodjuk. Megfordítjuk és óvatosan ismét kerekre nyújtjuk, immár a töltelékkel a belsejében.

Ezután ollóval háromszög formákat vágunk úgy, hogy  a háromszögek metszései ne érjenek össze.

Majd egyenként jobbra  fordítva kihajtjuk a metszéseket, hogy a töltelék látszódjon. Eligazgatjuk, megkenjük tejjel

és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4837

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Lapozós, tekercses kalács

20131127Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják 🙂 A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

 5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor

dió-porcukor keveréke vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4831

 Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

 A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

 a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük. 

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!