Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Őszi csirkecomb vajas páccal

Az őszi elnevezést a szilva és a füge miatt kapta az étel. Az ősz gyümölcsei , melyek nemcsak lekvárnak vagy magukban fogyasztva ízletesek.

Tettem egy próbát és  csirkecombokkal társítottam Őket. Jól tettem! 😉

Hozzávalók:

Igény szerinti mennyiségű csirkecomb

vaj

1 cs. magyaros fűszerkeverék

olaj

szilva és füge

1 fej hagyma

200 ml főzőtejszín

1 db tojás

Elkészítés:

A combokat megtisztítjuk , olvasztott vajjal leöntjük és másnapig állni hagyjuk.

Egy tepsibe tesszük Őket, megszórjuk minden oldalukat fűszerkeverékkel(keveset hagyjunk a tejszínbe), ha a vaj kevés egy kevés olajat tehetünk alá ill. kevés vizet, majd sütni kezdjük(175 c ° ) .

Amikor kissé átpárolódott a sütőben, rászórjuk a megtisztított, gerezdekre vágott gyümölcsöket és a csíkokra vágott hagymát.

Időnként kanállal locsoljuk, a húsokat fordítjuk.

Amikor szép piros a hús a tejfölben kikeverünk egy felvert tojást, a maradék magyaros fűszert és a tepsi tartalmára öntjük.

kb. 10 perc múlva elzárjuk.

Burgonyapürével, hagymás vagy pirított burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Tipp:

Különböző sajtokkal gazdagítható!

 

 

Fügelekvár

Kép 397

Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs, ráncos és bőrszerű külsejével – a füge az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is csábító! Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De milyen előnyei vannak?

A füge 10 áldásos hatása:

http://napidoktor.hu/blog/formasan/bendo/a-fuge-10-aldasos-hatasa/

 

Hozzávalók:

1 kg füge

40 dkg cukor

1 citrom leve

1 mk. fahéj

1 mk. gyömbér

1 cs. vaníliás cukor

és, ha van otthon 1 alma azt is beletehetjük 😉

1 cs. 3:1-ben zselésítő (Én speciel szilva lekvár zselésítőt használtam kíváncsiságból, bejött rekord sebességgel kötött!)

5 g citromsav

Kép 396

Elkészítés:

A fügéket alaposan megmossuk. A hibákat és a szárat kivágjuk, majd a zöld héjjal együtt felkockázzuk.

Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a hámozott és kockázott almát és a többi alapanyagot is, a zselésítő kivételével.

Mikor eléggé átfőtt és szétesett a gyümölcs(20-30 perc) , félrehúzzuk a tűzhelyről és egy botmixerrel átpürésítjük.

Visszatesszük a tűzre, úgy 10 percet még főzzük, majd belekeverjük a zselésítőt is és nagyobb lángon további 2-3 percig főzzük.

Még forrón belekeverjük a citromsavat és egy műanyag merőkanál segítségével steril üvegekbe töltjük(kb. 2 normál üveggel lesz),

majd miután lezártuk, 5-10 percre fejtetőre állítjuk és ezután mehet is a kamra polcra! 😉

Tipp:

Húsok mellé vagy süteményekbe használhatjuk! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!