Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Csavart koszorú kalács

csavart k

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4842

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd egy centit elhagyva a végétől ketté vágjuk, és összecsavarjuk az így kapott két szálat.

A másik végét összenyomjuk és körbefordítjuk koszorú formába, majd ismét összecsípjük az illesztésnél.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4840

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

DSCF4846

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Zöld diós, gesztenyés csirkemell, őzgerincben sütve

Kép 17136225

Mérai Kata művésznő és “FőFakanál koordinátor”  😀  megajándékozott a Down Korai Fejlesztő Alapítvány szülinapján, egy üveg zöld dió befőttel a GoldenFood

jóvoltából, mely egy közös projekt által került felbontásra.

Kis üvegcséink tartalma, valamilyen általunk kiötlött módon elkészítve ugyan is egy játékba nevezhető Katánál,

legyen az főétel, desszert vagy egyéb turpisság.

Nekem az őzgerinces csirkemell a kedvencem, így Őket házasítottam össze egy kevés gesztenyével karöltve.

Sütőmbe visszatért a lélek, mert férjem életet lehelt belé, lekopogom, most süt! Talán túl jól is 😀

Kicsit a bacon megsült, külalakra így kissé kócos de mindenkit megnyugtatok, az íze ettől függetlenül tökéletes!

Ééss, míg nem lesz új sütöm ez a jelenség előfordulhat a jövőben is! 😀

Egyébként itt megjegyezném, imádom a tűzhelyem és ahhoz, hogy lecseréljem, teljesen  halottnak kell nyilvánítani! 😀

Hozzávalók:

70 dkg-1 kg csirkemell (kb. egy egész nagyobb példány kicsontozva)

1 nagyobb  csomag szeletelt bacon

1/2-1 üveg zöld dió befőtt (60-120 g )

2-3 ek.  zöld dió lé

250 g natúr gesztenye püré (tescóban szereztem be)

10-15 dkg reszelhető sajt (vagy lapka de azzal óvatosan ne égjen meg! 😉 )

1 kis doboz tejföl

2 tojás

3 ek. liszt

só, bors

kevés zsemlemorzsa

zdió2013.12

Elkészítés:

A csirke mellett tisztítjuk, majd  csíkokra vagy kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk pár percet.

A tejfölben kikeverjük a lisztet , a tojást, kb. 10 dkg reszelt sajtot és kevés sóval, borssal ízesítjük.

A gesztenyét zöld dió lével lazítjuk és fokhagymával ill. kevés borssal ízesítjük. A zöld diót fel karikázzuk.

Az őzgerinc formát kivajazzuk, vagy olajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a bacon szalonnát

belesorakoztatjuk.

Erre öntjük a masszával összekevert csirke mell felét, rásorakoztatjuk a karikára vágott zöld diót és a gesztenyével

befedjük, majd  ráöntjük a massza másik felét és a bacont ráhajtva befedjük.

A maradék reszelt sajttal megszórjuk és szép pirosra sütjük, 175 C °-on.

Sült vagy  pirított, esetleg fűszeres burgonyával tálaljuk! 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!