Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Zöldséges burgonyagombóc leves

A leves nálunk nagy kedvenc, ezért most elkezdtem bővíteni a repertoárt, na nem mintha ebben a hűvös időben rossz időzítés lenne 😉

Hozzávalók:

1 fej hagyma

2 közepes szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 fehér paprika

1 paradicsom

petrezselyem

olaj

bors

ételízesítő

fűszerpaprika

víz

a gombóchoz:

kb. 30 dkg burgonya

8-9 dkg liszt

1 tojás

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, félretesszük de még nem szűrjük le.

A hagymát felvágjuk, a zöldségeket kockázzuk.

A hagymát egy lábasban megpirítjuk kevés olajon, majd a sárgarépát és a fehérrépát is hozzáadva összepirítjuk pár perc alatt.

Félrehúzzuk a tűzről, szórunk bele piros paprikát és rászűrjük a borgúnya főző vízét, és forró vízzel kiegészítjük a mennyiséget. Beletesszük a kockázott fehér paprikát és a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, ill. a petrezselymet is hozzáadjuk.

A burgonyát még forrón összetörjük és hűlni hagyjuk.

Beleütjük a tojást, a lisztet és összegyúrjuk.

Mikor a leves már majdnem elkészült, vizes kézzel, számunkra szimpatikus méretű gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.

Miután a gombócok feljöttek a leves felszínére, még főzzük pár percet, majd elzárjuk és fedő alatt pihentetjük egy keveset.

Forrón tálaljuk! Tejföllel ízesíthetjük. 🙂

 

 

 

Tejbegríz gombóc, joghurtöntettel

Tejbegríz kicsit másként. Dobjuk fel, hogy kedvet csináljunk hozzá azoknak is, akik kevésbé rajongói eme ételnek 🙂

Hozzávalók: 1 l tej, 6 ek. cukor. 12 ek. búzadara, 2 tojássárgája,

1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg vaj/margarin, fél üveg meggybefőtt, só

Az öntethez:

2 kispohár natúr joghurt, 4 ek. meggylé, 3 ek. cukor

Elkészítés:

A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk. sót, majd csomómentesen készre főzzük.

Még melegen hozzá keverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzá keverjük.

Ha nem elég sűrű 2.-3 ek. zsemlemorzsa kerülhet még bele.

Vizes kézzel csippentünk a masszából,  közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.

Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.

A joghurtöntethez, a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot, majd meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.

Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.

Tipp: Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható, csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest! 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!