Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Coleslaw-Amerikai káposztasaláta

Coleslaw (ejtsd Kolszló)

Azaz Rácz saláta, Rácz Noémi nyomán, akitől a receptet kaptam, így nekem Rácz saláta néven

szívemnek kedvesebb, ezért a tiszteletére el is neveztem utána 🙂

Köretként kitűnő választás lehet, húsok, fasírtok mellé.

Szendvicsekbe is tökéletesen alkalmas ez az otthonunkba és ételeinkbe csempészett “KFC hangulat!” 😉

Hozzávalók:

1 kisebb fej káposzta

1 nagyobb vagy két kisebb fej lila hagyma(fehér is alkalmas)

2 közepes sárgarépa

1 kis dobozos tejföl és ugyanilyen mennyiségű majonéz

1 tk. só

1 púpozott ek. cukor

kevés őrölt kömény (elhagyható, ha valaki nem kedveli)

1 ek. tárkonyos ecet, ha nincs akkor sima 10% -os és némi szárított tárkony

Elkészítés:

zöldségeket lereszeljük .

Sózzuk, cukrozzuk, megszúrjuk köménnyel.

Hozzáadjuk a tejfölt és a majonézt.

Összeforgatjuk.

Pár napig hűtőben eláll! 🙂

Lucskos káposzta

Tulajdonképpen nevezhetjük a székelykáposzta rokonának is ezt a jó kis magyaros fogást.

Eredetileg rizs nélkül készül de most csempésztem bele azt is, hogy sűrűbb legyen.

Személy szerint nagyon szeretem és  kifejezetten jól is sikerült, amit férjem majdnem minden falatnál ki is jelentett! 😀

Friss kenyérrel az igazi! 😉

Hozzávalók:

1 kg füstölt vagy nyers oldalas, bár előbbit inkább ajánlom, hiszen a füstös íz koronázza meg

1 kg savanyú káposzta

2 közepes fej hagyma

1 paradicsom, 1 fehér paprika

pirospaprika, bors

só ( mivel elég sós volt a füstölt oldalasom egyáltalán nem kellett só az ételbe) 

1 kk. őrölt kömény

2 babérlevél,

olaj, víz

1 csésze(2 dl) rizs

Elkészítés:

Az oldalast a csontok mellett felvágjuk.

Megmossuk alaposan több vízben, ha füstölt, akkor kicsit áztathatjuk is meleg vízben, hogy az esetlegesen kicsapódott só

eltávozzon.

A hagymákat felkockázzuk és az olajon megpirítjuk, vagyis leegyszerűsítve, készítünk egy pörkölt alapot, amihez még jön

a pirospaprika.

Beletesszük az oldalast, a paradicsomot és a paprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje,  fűszerezzük.

Mikor már majdnem puha, beletesszük a jól átmosott savanyú káposztát és, ha már az is majdnem kész a rizst is

belekeverjük.

A rizs elszívhatja a szaftot , így az szükség esetén pótolható, valamint figyeljük nehogy leégjen.

Mikor kész, melegen tálaljuk, tejföllel vagy sűrített paradicsommal kínáljuk!

Jó étvágyat! 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!