Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Karamell torta

DSCF0815

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska.

A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. 🙂

Nagyon jól sikerült! 😉

Hozzávalók 20 cm-es tortához:

tészta:

3 tojás

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

2-3 csapott  ek. kakaópor

Krém:

15 dkg cukor

5 dl tej

2. cs. vaníliás pudingpor

25 dkg margarin

egy csipet só

Karamell:

15 dkg cukor

3 ek. víz

1 ek. margarin

Díszítés:

Étcsoki, kevés tortalap

 

DSCF0824

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal ( nem kell habverő, elég egy fakanál).

Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.

Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben,

kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával.

Rácson hűtsük ki.

A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük  és karamellízaljuk.

A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!

A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat.

A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.

Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!

Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.

Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést,

és kihűtjük.

A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk,

vagy kiszúrunk. (én kis torta szeleteket vágtam)

A lapot félbevágjuk.

Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.

Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.

Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.

A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.

Kinyomóforma segítségével  halmokat nyomunk a torta tetejére.

Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.

Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel.

(Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet,

ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! )

(Ha a két művelet közben  megszilárdul, melegítsük meg ismét. )

Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset

és tálalásig helyezzük hűtőbe.

DSCF0828

Tipp:

A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok,

forró vízzel szépen eltűnnek! 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karamellás pite

Aki ezt a sütit választja desszertül vagy vendégváró édesség gyanánt, mindenképpen egy nappal a tervezett debütálása előtt készítse el!!  🙂

Hozzávalók:

 

A tésztához:

10 dkg margarin

8 ek. tej

1 cs. sütőpor

20 dkg kristálycukor

2 tojás

50 dkg finomliszt

 

A krémhez:

10 dkg margarin

0,5 l tej

3 ek. liszt

30 dkg kristálycukor

 

Elkészítés:

tészta:

A sütőporos lisztből, margarinból, tojásból, cukorból és tejből, sima tésztát gyúrunk.

4 egyforma cipóra osztjuk és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

A cipókat, sütőlap nagyságúra nyújtjuk és egyenként kisütjük

laponként 10-15 perc alatta, kb 175-180 C°-on.

Krém:

Kis lángon karamellízaljuk a cukrot

(ne kevergessük folyton, úgy hamarabb elkezdődik a  művelet)

Ezután hozzáadjuk ez előre megmelegített tejet.

Vigyázzunk a forró gőzzel, mert felfog habozni és futni!

Ha félrehúzzuk a lángról erre az időre könnyebb hozzáadni.

Adjuk hozzá a lisztet és főzzük sima, selymes krémmé.

Ahogy elkezd forrni már jó is lesz.

Ha kihűlt , dolgozzuk bele a margarint.

Rétegenként kenjük meg a lapokat , majd hűvös helyen egy éjszakát pihentessük.

Nehezéket is tehetünk a tetejére pl. egy nyújtó deszkát.

Szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk. 🙂

Halloweeni sütőtökös, karamellkrémes torta

Tavaly készült ez a csúnyácska torta, ami eredetileg is cél volt, hiszen Halloweenkor nem a szépségre törekszünk 🙂

Blogom még nem volt, így csak most kerül fel a recept, hiszen blogot írni az idén tavasszal kezdtem el, Mérai Katalin

( Katafakanala gasztro oldal)  hatására, amiért ezúton is köszönetem fejezem ki Katának! 😉

Hozzávalók laponként:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

egy nagyobb tenyérnyi darab sütőtök vagy egy egészen kicsi egész tök

narancs színű ételfestéket adhatunk hozzá törekedve a tök szín elérésére

Krém:

4 dl tej

18 dkg cukor

2 cs. karamell ízesítésű pudingpor

15-20 dkg margarin ( ha valaki nem szereti a túl margarinos krémet kevesebbet tegyen bele, a fent határértékek között mozogva)

ételfestéket itt is használhatunk

Kép 16791

 

Elkészítés:

A tököt hagyományos módon megsütjük és hagyjuk hűlni.

A tészta hozzávalóit fakanállal kikeverjük, majd egy 24-26-os forma aljára(oldalát esetleg kikenhetjük de nem muszáj) kerek formában sütőpapírt szabunk és a sütőt előmelegítjük.

A tököt pürésítjük villával vagy botmixer segítségével és  ketté vesszük, majd az egyik felét az  első lap tésztájába keverjük, itt lehet használni gépi habverőt de nem kell sokáig dolgozni a tésztán.

A formába öntve tűpróbáig sütjük, rácson hűtjük, közben a második lapot is kisütjük az előzőek szerint.

A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingokat, majd a többi tejhez öntve csomómentesre főzzük. Kevés margarint hozzáadva(hogy ne csomósodjon) kihűtjük . Amikor kihűlt, hozzákeverjük a puha vajat és az ételfestéket.

A lapokat ketté vágjuk, vékonyan, egyenletesen lekenjük, majd egymásra sorakoztatjuk és ízlés szerint díszítjük kívülről a maradék krémmel, tejszínnel pl. szellemeket is formázhatunk a tetejére.

A boltokban kapható termékekkel is ötletelhetünk, ami lehet kukac vagy kígyó formájú gumicukor, szem formájú pillecukor,  ill.  Halloweeni ehető és egyéb tortadíszek közül is válogathatunk. 🙂

Szerintem a gyerekek igencsak díjazni fogják ezt az édességet 😉

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!