Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Hókifli

DSCF5657

Egy régi de ismerős íz, a nagymamák és dédmamák konyhájából.

Hiába van, ami csak zsírral készítve az igazi és bizony a hókifli ide tartozik.

Nagyon kiadós ez az adag, szép termetes és formás kifliket gyárthatunk belőle.

Ha beleharapnál a múltba, akkor szívből ajánlom! 😉

  Hozzávalók:

20 dkg zsír

40 dkg rétesliszt

egy csipet só

1 kis doboz tejföl

DSCF5650

Töltelék:

kb., 10-12 dkg mák vagy dió

1 cs. vaníliás cukor

porcukor ízlés szerint, egyéb esetben 1-11/2 ek.

1 közepes citrom reszelt héja

kevés rumaroma( kihagyható)

illetve, annyi tej, hogy sűrű de semmiképpen sem száraz tölteléket kapjunk.

Kép 141

Továbbá tehetünk bele csoki vagy mogyorókrémet és sűrű lekvárokat,

akár valami különlegeset is 😉

Végén a hempergetéshez:

1 cs. vaníliás cukor

kb. 6 dkg porcukor

DSCF5615

Elkészítés:

A lisztbe szórjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tejfölt és

összeállítjuk cipó formára, ezután 1/2 órát pihentetjük.

Közben összeállítjuk a tölteléket.

A tésztát 2-3 részre osztjuk, úgy könnyebb dolgozni vele és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.

(Nem jó, ha vékony, így lesz tökéletes és így jó beleharapni 🙂 )

Egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy bögrével (nálam ez 9 cm-er volt) kiszaggatjuk.

Az egyik felére teszünk egy csapott tk. tölteléket, majd felcsavarjuk.

Kicsit lesimítjuk a hajtást és a végeket, végül kifli formára igazítjuk.

Mindegyik tésztával így járunk el, a maradék tésztákat összegyúrjuk

és ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük Őket, majd előmelegített sütőben, 175-180 C°- on világosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.

(Sütőnként eltérhet! )

Ahogy kisült- még forrón- , alaposan meghengergetjük a vaníliás porcukros keverékbe.

DSCF5649

Mákos guba torta

pizap.com13718344200001

Hozzávalók:

10 db kifli

20 dkg darált mák

1 l tej

1 citrom reszelt héja

20 dkg cukor

5 dkg margarin

2 tojás sárgája

 Krém:

1 cs. vaníliás puding

3 dl tej

10 dkg cukor

diónyi margarin

 Tetejére:

1 cs. habpor

1,5 dl tej

 Elkészítés:

A tejet a margarinnal, cukorral, citromhéjjal feltesszük melegedni épp, hogy csak a margarin elolvadjon.

A kifliket összevágjuk.

Ráöntjük a tejes keveréket, majd hozzákeverjük a mákot és végül a tojássárgáját is és jól átforgatjuk.

26-os torta forma aljába sütőpapírt vágunk a forma aljához szabva 

ha a kapcsos forma alján marad a torta védjük a kés élétől és nem feltétlenül kell más tálra tenni)

a forma oldalát kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk.

Beleborítjuk a mákos kiflit és 15-20 perc alatt megsütjük.

Kevés tejben kikeverjük a pudingport a cukorral és a többi tejhez öntve csomómentesre főzzük, majd kihűtjük.

Ha meghűlt hozzádolgozzuk robotgéppel a margarint.

A habport a tejjel felverjük.

Először a pudingot öntjük a kiflire, majd következhet a hab is.

A kiflik sarkával, cukorba mártott cseresznyével és kevés mákkal megszórva tálaltam, lehűtve.

 

Tipp:

A mákos guba torta készíthető még meggyel töltve, rumba áztatott mazsolával vagy különböző lekvárokkal megkenve.

Akár a tetejére is kerülhet meggy, piros torta zselével leöntve.

Vagy, a tojásoknál megmaradt fehérje kemény habbá verve és sütőben kissé megpirítva is lehet a torta  éke! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!