Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Csokoládés körte dzsem

Szerettem volna valami különleges lekvárféleséget, ezért esett a választásom az alábbi receptre.

Nem akartam teljesen szétfőzni a körte darabkákat ill. pürésíteni, így inkább dzsem jellegű lett a végeredmény, valamint nagyon de nagyon finom is!

Hozzávalók:

2,5 kg körte

40-50 dkg cukor

1/2 citrom leve

10 dkg 70%-os csokoládé

4-5 kupaknyi rumaroma

1 1/2 tasak 3:1-ben zselésítő

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, megpucoljuk, magházat eltávolítjuk.

Kockákra vágjuk és egy lábasban a cukorral elkeverve főzni kezdjük.

Hozzáadjuk a citrom levét is és egészen addig főzzük míg a körte jó puha nem lesz.

Ezután beletördeljük a csokoládét és időnként megkevergetjük.

Mikor teljesen beleolvadt hozzáadhatjuk a rumaromát.

Fokozott elővigyázatossággal legyünk a lekvárunk felé, mert a csokitól sűrűbb lesz, ezáltal hamarabb odakaphat!

Amikor ez a művelet is megvolt, akkor jöhet a zselésítő.

Én biztosra szerettem volna menni, így került bele 1 1/2 csomaggal.

Mikor a zselésítőt is hozzáadtuk, még 2-3 percet főzzük zubogva(nem leégetve 😉 )

majd elzárjuk.

Még forrón steril üvegek pereméig töltjük és fejre fordítjuk kb. 5-10 percre.

Ahogy hűl, úgy fog szépen szilárdulni.

A képen látható mennyiség lett, azaz egy normál és két kisebb üvegnyi.

Tipp:

A csokoládés lekvár további fűszerei lehetnek:

Fahéj, gyömbér, vanília aroma vagy cukor,

 

Körte leveles tésztában

Nem csak körtéből készíthetjük, bátran dolgozzunk különböző fajtájú almával is! 😉

Kép 17134595

Hozzávalók:

1 cs. leveles tészta

kb. 5-6 egész körte( ez mérettől is függ, ha kisebbek, akkor többre is szükség lehet)

kristálycukor

fahéj

2 tojássárgája

87989

Elkészítés:

A körtéket megpucoljuk.

Elfelezzük, magházat óvatosan eltávolítjuk.

A kristálycukorba fahéjat keverünk, melyben megforgatjuk a körtéket.

A cukros-fahéjas körtéket, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Ezután kinyújtjuk a leveles tésztát, melyből egy keveset félreteszünk, amiből majd a körte levelei készülnek.

A leveles tésztából, a körték méreteihez képest, némileg nagyobb kockákat vágunk, mellyel beburkoljuk a gyümölcsöt.

A leveles tészta kockát úgy tesszük a körtére, hogy egy-egy csöcsük kerüljön a körte tetejéhez, ebből lesz ugyan is a kis szára.

A leveles tésztát szépen aláhajtjuk, kissé megnyomkodjuk.

A tetején hagyott kis tészta csücsköt pedig kicsit megnyomkodjuk, szárra hasonlatosra formázva.

Mikor az mindegyiket elkészítettük, a maradék tésztából, kiszúró segítéségével leveleket  szaggatunk, melynek egyik végét a szárhoz nyomjuk.

Kép 17134592

Akinek nincs levél formájú kiszúrója, késsel is próbálkozhat elérni a kellő formát.

A kész körtéket végül villával megszurkáljuk és lekenjük a felvert tojássárgájával.

Én egy kis maradék fahájas cukorral is megszórtam.

Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on aranybarnára sütjük.

Kellemes krémekkel, öntetekkel is kínálhatjuk, mint vaníliás, csokis, kókuszos vagy bármilyen gyümölcsös.

Nálunk egy KókuszosTejszínes mogyorós krém lett a kísérő.

4 dl tejben 2 ek. mogyorókrémet feloldottam, tettem hozzá cukrot, vanília és tejszínes mogyoró aromát.

2 -ek kókuszreszeléket, majd mikor már forrni kezdett -2 lapos ek-nyi keményítővel sűrítettem.

Tipp:

A körte alsó magháztól megszabadított mélyedésébe egy kockányi csokoládét is csomagolhatunk, mely kellemes és finom meglepetés lehet, mikor beleharapunk! 😉

 

Szőlő-körte dzsem

Kép 17135224

Nagyon szeretek új és érdekes lekvárokat és dzsemeket felfedezni.

Nem szerettem volna, hogy a szőlő véletlenül is kimaradjon, így természetesen került üvegbe belőle is, a körte pedig tökéletes ráadás!

Egy kedves hölgy ismerősöm tesztelte, számára is bevált a recept, így bátran ajánlom!

Arról nem is szólva, hogy a szőlő milyen egészséges,  télen remek vitaminforrás válik belőle! 😉

Hozzávalók:

kb. 3 kg szőlő-jelen esetben fekete

30 dkg cukor

2 ek. méz

1 citrom leve

ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle

1 cs. 3:1-ben dzsemfix( sűrű állag eléréséhez több is tehető)

Elkészítés:

A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon.

A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle  a gyümölcshúst.

A héjat félretesszük.

A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük.

Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt.

Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.

Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük,

melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.

Tipp:

Ha nem zavar a fogad alatt ropogó de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!

Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét  túlságosan.

Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.

Itt a szőlő mennyisége növelhető!

A szőlő dzsem ill. lekvár frissen őrölt fekete borssal-akár belefőzve vagy utólag ízesítve azzal-, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!

Körtés cobbler

Kép 17134940

Finom, gyors, változatosan készíthető és nem utolsó sorban olcsó! 😉

Kép 17134943A cobbler a korai Brit-Amerikai gyarmatról származik. Az Angol telepeseket  a hozzávalók hiánya sarkallta ennek a receptnek a kitalálására. 🙂

A név eredete nem tisztázott, lehet suszter de összefügghet a cobeler szóval, melynek jelentése “fatál” 🙂

Hozzávalók:

20-25 dkg liszt

1 cs.  sütőpor

10 dkg cukor

1 egész tojás

10 dkg margarin

1 dl tej

1 csipet só

+ 1 ek. cukor a tésztára sütés előtt

 

Gyümölcsréteg:

5-6  db értett de még kemény körte

3 csapott ek. cukor+ 1 cs. vaníliás cukor

1/2 citrom leve

1 tk. fahéj

1 ek. liszt

Kép 17134934

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összeállítjuk.

A tejet fokozatosan adagoljuk , hogy ne legyen túl híg!

Viszonylag ragacsos tésztát kapunk, ennek ilyennek kell lennie, senki se ijedjen meg! 😉

1 órát pihentetjük, letakarva a hűtőben.

A körtéket megtisztítjuk, felkockázzuk és kivajazott jénaiba tesszük ( Én torta formában készítettem de ebben az esetben szivároghat, így aki ezt a megoldást választja, hozzám hasomlóan tegyen a forma alá sütéskor sütőpapírt vagy alufóliát)

A körtékre ráöntjük a kifacsart citrom levét, rászórjuk a kétféle cukrot, a lisztet és a fahéjat, majd kanállal átforgatjuk.

A hűtőből kivett tésztából kis cipókat csippentünk és hanyagul a körtékre dobáljuk.

megszórjuk az 1 ek. cukorral és előmelegített sütőben, kb. 175 C°-on készre sütjük.

Egészen világos aranyszínű lesz a végeredmény!

A körtés cobblert magában, esetleg  tejszínhabbal vagy különféle öntetekkel, ill. vanília sodóval tálaljuk.

 

Körtés-bodzás rétes

Maradt tavalyról egy kisebb üveg körte-bodza dzsem, amit mindenképpen sütibe szerettem volna felhasználni.

Rétes rég volt, ezért Ő lett a kiválasztott. 🙂

Akinek nincs körte-bodza dzsem raktáron, az elkészítheti frissen is a  tölteléket, ha esetleg van lefagyasztva bodza, ki ne hagyjuk belőle,  ha nincs, akkor tegyünk hozzá bodza szörpöt! 😉

Hozzávalók(egy rúdhoz)

3-4 lapos rétes

4-5 db körte

bodza virág vagy szörp, ízlés szerint(szörp esetén az édesítési arányokra ügyeljünk)

1 citrom leve

kb. 3 ek. cukor(szánk íze szerint alakítsuk)

zsemlemorzsa

olaj

tejföl a rétes tetejére

porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

A köréket megpucoljuk, magházat eltávolítjuk és felkockázzuk.

Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a bodzát vagy a szörpöt és a citrom levét.

Azután addig főzzük kis lángon, míg kellemes állagú dzsemet nem kapunk, ez olyan 20-25 perc főzési időt jelent.

Elzárjuk és hagyjuk hűlni.

A rétes lapokat nedves ruhára terítjük és megkenjük olajjal, ill. megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával.

A rétes széleinél elhagyunk 1-2 cm-ert, majd hosszában egy csíkban beletesszük a tölteléket.

A töltelék tetejét ismét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük.

A végeit behajtjuk, a tetejét pedig lekenjük tejföllel.

Előmelegített sütőben, 175 C°-on arany barnára sütjük.

Még melegen meghintjük porcukorral, majd szeleteljük és, ha még szükséges, ismét porcukrozzuk.

 

Könnyű és gyors körtetorta

Hozzávalók:

3-4 körte (érett de nem puha)

2 tojás

10 dkg cukor a tésztába+  1 csapott ek. a süti tetejére

3,5 ek. liszt

1-2 ek. margarin+  egy kevés a forma kikenéséhez

1 csipet fahéj

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 C°-ra.

A margarinnal kikenjük a tortaformát (24-26-os méretű formát) .

Meghámozzuk a körtéket és karikára vágva leszeleteljük, kikerülve a magházat.

Verjük fel a tojásfehérjéket a cukorral, majd adjuk hozzá a sárgáját is és keverjük bele a lisztet is.

Tegyük a tésztát a tortaformába, rendezzük el rajta a körte szeleteket és szórjuk meg a fahájjal ill. a kristálycukorral.

Végezetül morzsoljuk rá a margarint, majd 175 C°-on süssük aranybarnára.

Tipp:

Almával is elkészíthető! 🙂

 

Körte leveles tésztában

Van egy csodás körtefánk a kertben.

Roskadozott a körtétől, az ágakat sorba kellett kiékelni, mert szegény megszakadt, azonban érdekes módon, míg a körték az ágon voltak, szépen zöldelltek a levelei csak miután már leszedtük róla, adta meg magát végleg, mintha még utolsó erejével is küzdött volna, hogy a körtéket útjukra engedje.

Tavasszal metszés következik, hogy némiképp megháláljuk, hiszen sok finomságot köszönhetünk neki.

Mint például az alábbi huncutságot is! 😉

Hozzávalók:

1 cs. leveles tészta

kb. 5-6 egész körte( ez mérettől is függ, ha kisebbek, akkor többre is szükség lehet)

kristálycukor

fahéj

2 tojássárgája

Elkészítés:

A körtéket megpucoljuk.

Elfelezzük, magházat óvatosan eltávolítjuk.

A kristálycukorba fahéjat keverünk, melyben megforgatjuk a körtéket.

A cukros-fahéjas körtéket, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Ezután kinyújtjuk a leveles tésztát, melyből egy keveset félreteszünk, amiből majd a körte levelei készülnek.

A leveles tésztából, a körték méreteihez képest, némileg nagyobb kockákat vágunk, mellyel beburkoljuk a gyümölcsöt.

A leveles tészta kockát úgy tesszük a körtére, hogy egy-egy csöcsük kerüljön a körte tetejéhez, ebből lesz ugyan is a kis szára.

A leveles tésztát szépen aláhajtjuk, kissé megnyomkodjuk.

A tetején hagyott kis tészta csücsköt pedig kicsit megnyomkodjuk, szárra hasonlatosra formázva.

Mikor az mindegyiket elkészítettük, a maradék tésztából, kiszúró segítéségével leveleket  szaggatunk, melynek egyik végét a szárhoz nyomjuk.

Akinek nincs levél formájú kiszúrója, késsel is próbálkozhat elérni a kellő formát.

A kész körtéket végül villával megszurkáljuk és lekenjük a felvert tojássárgájával.

Én egy kis maradék fahájas cukorral is megszórtam.

Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on aranybarnára sütjük.

 

Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on aranybarnára sütjük.

 

Kellemes krémekkel, öntetekkel is kínálhatjuk, mint vaníliás, csokis, kókuszos vagy bármilyen gyümölcsös.

Nálunk egy KókuszosTejszínes mogyorós krém lett a kísérő.

4 dl tejben 2 ek. mogyorókrémet feloldottam, tettem hozzá cukrot, vanília és tejszínes mogyoró aromát.

2 -ek kókuszreszeléket, majd mikor már forrni kezdett -2 lapos ek-nyi keményítővel sűrítettem.

Tipp:

A körte alsó magháztól megszabadított mélyedésébe egy kockányi csokoládét is csomagolhatunk, mely kellemes és finom meglepetés lehet, mikor beleharapunk! 😉

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!