Ahogy az előző Miki tortánál ígértem, az ideiről is hozom a beszámolót!
Most nem tejszínes bevonattal, hanem fondant-tal készült és csak csöpp méretben, a csöpp emberkémnek 😀
Ma lesz a premiere, mert tegnap, azaz 5.-én már nem maradt rá idő, hogy felvágjuk, mert nagy volt az esti izgalom, kikészíteni a tejet, a mézeskalács szívet a Mikulásnak és természetesen a répát a rénszarvasoknak 🙂
Aztán, mivel este érkezett hozzánk, örömködés volt a csokinak és a Mikulás által, a Tőle kapott levélben már előre beígért köntösnek 🙂
Akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók:
Fondant:
1 kg porcukor átszitálva
1 ek. zselatin
1 ek margarin
2 ek. méz (nálam házi készítésű Pitypang szirup)
4-6 ek. víz
(ez egy nagy tortára elég Én csak a felét készítettem fele mennyiségből, de hátha Te nagyban gondolkozol 😉 )
Tortalap:
18-as formába készült:
3 tojás
19 dkg cukor
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
mogyoró aroma (maxaroma) ízlés szerint
dió aroma(maxaroma) ízlés szerint
2 ek. kakaó
Krém:
4 dl tej
2 ek. liszt vagy keményítő
15 dkg cukor
mogyoró és rum aroma, ízlés szerint
15 dkg margarin
Elkészítés:
fondant-hoz:
A vízhez gőz felett hozzákeverjük a zselatint, majd a margarint, míg el nem olvad ill. a mézet.
Ezt a keveréket a cukorhoz keverjük és összeállítjuk, míg gyúrhatóvá nem válik, illetőleg elosztva adagonként színezzük, amilyenre szeretnék.
Ezután folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. (ez lehet több óra, egy nap vagy csak , míg az előkészületetek tartanak)
Ezalatt a tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és vagy egyben vagy felezve kisütjük, tűpróbáig, kikent vagy papírral bélelt formában. (175 C°-on) Ha nagy tortát készítesz 24-es vagy 26-oshoz is elég egy normál lap lesz belőle.
Rácson hűlni hagyjuk.
A krémhez, kevés tejben a cukorral együtt csomómentesre keverjük a lisztet vagy a keményítőt.
Hozzáadjuk az aromákat és sűrűre főzzük(valamennyit még sűrűsödik míg hűik)
Miután kihűlt beledolgozzuk a margarint és megkenjük a tortalapok közepét és nagyon vékonyan a torta külső részeit is, így előkészítve a fondant-os bevonásra.
A fondant-ot porcukorral szórt felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra és a tortára terítjük.
Az alsó részt eligazítjuk, majd vágóeszközzel(pl. pizzavágó, ha más nincs) szépen elvágjuk a felesleget.
A többi fondant-ból kiszúróval vagy egyéb más eszközzel mintákat készítünk. Tehetünk rá marcipán vagy saját magunk által készített figurát, szóró cukrot stb.
Jó kreatívkodást!! 😉