Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mikulás váró torta

DSCF5082

Ahogy az előző Miki tortánál ígértem, az ideiről is hozom a beszámolót!

Most nem tejszínes bevonattal, hanem fondant-tal készült és csak csöpp méretben, a csöpp emberkémnek 😀

Ma lesz a premiere, mert tegnap, azaz 5.-én már nem maradt rá idő, hogy felvágjuk, mert nagy volt az esti izgalom, kikészíteni a tejet, a mézeskalács szívet a Mikulásnak és természetesen a répát a rénszarvasoknak 🙂

Aztán, mivel este érkezett hozzánk, örömködés volt a csokinak és a Mikulás által, a Tőle kapott levélben már előre beígért köntösnek 🙂

Akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

Fondant:

1 kg porcukor átszitálva

1 ek. zselatin

1 ek margarin

2 ek. méz (nálam házi készítésű Pitypang szirup)

4-6 ek. víz

(ez egy nagy tortára elég Én csak a felét készítettem fele mennyiségből, de hátha Te nagyban gondolkozol 😉 )

Tortalap:

18-as formába készült:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

mogyoró aroma (maxaroma) ízlés szerint

dió aroma(maxaroma) ízlés szerint

2 ek. kakaó

Krém:

4 dl tej

2 ek. liszt vagy keményítő

15 dkg cukor

mogyoró és rum aroma, ízlés szerint

15 dkg margarin

DSCF5079

Elkészítés:

fondant-hoz:

A vízhez  gőz felett hozzákeverjük a zselatint, majd a margarint, míg el nem olvad ill. a mézet.

Ezt a keveréket a cukorhoz keverjük és összeállítjuk, míg gyúrhatóvá nem válik, illetőleg elosztva adagonként színezzük, amilyenre szeretnék.

Ezután folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. (ez lehet  több óra, egy nap vagy csak , míg az előkészületetek tartanak)

Ezalatt a tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és  vagy egyben vagy felezve kisütjük, tűpróbáig, kikent vagy papírral bélelt formában. (175 C°-on) Ha nagy tortát készítesz 24-es vagy 26-oshoz is elég egy normál lap lesz belőle.

Rácson hűlni hagyjuk.

DSCF5073

A krémhez, kevés tejben a cukorral együtt csomómentesre keverjük a lisztet vagy a keményítőt.

Hozzáadjuk az aromákat és sűrűre főzzük(valamennyit még sűrűsödik míg hűik)

Miután kihűlt beledolgozzuk a margarint és megkenjük a tortalapok közepét és nagyon vékonyan a torta külső részeit is, így előkészítve a fondant-os bevonásra.

A fondant-ot porcukorral szórt felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra és a tortára terítjük.

Az alsó részt eligazítjuk, majd vágóeszközzel(pl. pizzavágó, ha más nincs) szépen elvágjuk a felesleget.

A többi fondant-ból kiszúróval vagy egyéb más eszközzel mintákat készítünk. Tehetünk rá marcipán vagy saját magunk által készített figurát, szóró cukrot stb.

Jó kreatívkodást!! 😉

 

 

Epres torta Mikulásra

Kép 171442

Ezt a tortát még tavaly készítettem kislányomnak.  Jópofa marcipánfigurákra leltem, melyek kellően fokozták a hangulatot 🙂

Hozzávalók:

tortalap, laponként(2 db készült)

3 db tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

Krém a lapokra:

2 cs. eper puding

4 dl tej

18 dkg cukor

15 dkg margarin

Külső bevonat:

200-250 ml tejszín

piros ételfesték

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és előmelegített sütőben, kikent és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kisütjük, 175 C°-on. (24-26-os forma)

Rácson hűlni hagyjuk.

A krémez a pudingokat kikeverjük egy kevés tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez öntve, csomómentesre főzzük.

Diónyi vajjal összekeverve és/vagy folpackkal letakarva, hogy ne csomósodjon hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt a maradék puha vajjal fényes, selymes állagúra keverjük, gép segítségével.

A lapokat megfelezzük, majd az elsőt tálra tesszük és megkenjük a krémmel. A tetejét ismét, majd a második lap felére elosztjuk a maradék krémet.

Az előzőleg lehűtött tejszínt, habfixálóval és piros festékkel felverjük (A színezőt utólag is hozzáadhatjuk óvatosan belekeverve. Ha szeretnénk fehéren is hagyni tejszínt a díszítéshez, azt vagy tegyük külön tálba és úgy verjük fel, vagy az utólagos színezést válasszuk).

Amikor ezzel is megvolnánk, szépen egyenletesen kenjük be a tortát, elsimítva a habot.

A maradék habbal, pedig ízlés szerint díszíthetjük habnyomó segítségével.

A tetejére tehetünk különböző marcipánfigurákat vagy nyalókákat, esetleg szóró cukor díszeket 🙂

 

Zsidó tojás

Tojáskedvelőknek szuper kis reggeli lehet a zsidó tojás vagy tojáskrém.

Biztos emlékeztek rá, hogy az iskolák menzáján is előszeretettel szerepelt az uzsonnák repertoárja között, kislányom haza hozott uzsijában most is szoktam találni, persze köszönő viszonyban sincs a házilag készített változattal, valószínűleg ezért is hozza haza 😛

Hozzávalók:

kb 5 tojás (de,  aki nem szeretné elaprózni, mert nagy a család, készítheti egyből, akár 10-20 darabból is megnövelve a további hozzávalókat, arányosan a tojás adagjához 😉 )

1 ek. kacsa vagy libazsír

1 csapott ek. mustár

1 kisebb fej lila vagy vörös hagyma

bors

továbbá, kerülhet bele kevés piros paprika, vagy egy csapott ek. tejföl, de ezek elhagyhatóak 🙂

Elkészítés:

A tojásokat forró vízben feltéve 15 percig főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni.

Megtisztítjuk a héjtól, a sárgáját eltávolítjuk, a fehérjét apróra vágjuk.

A sárgáját összetörve kikeverjük a zsírral, mustárral és a fűszerekkel, ill. az apróra vágott hagymával.

Hozzákeverjük a kockázott fehérjét és már készen is van a zsidó tojásunk! 🙂

Különböző friss vagy pirított pékárúval fogyasztjuk. Hűtőben tartjuk!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!