Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Kukoricakrémleves

Kislányom imádja a kukoricát, így gondoltam csak nem nyúlok mellé ezzel a levessel sem.

Megérzéseim jók voltak!

Ízlett neki, na és persze nekünk is!

Hozzávalók 3 főre:

2 konzerv kukorica

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

só, olaj, víz

1 leves kocka

2 dl tejszín

1 csapott kk. curry por

2 csapott ek. keményítő

Elkészítés:

A kockára vágott hagymát kevés olajon elkezdjük pirítani.

Fokhagymanyomóval hozzáadjuk a 2 gerezd fokhagymát.

Nem pirítjuk sötétre, így hamarosan beleönthetjük a levétől leszűrt konzerv kukoricákat

(egy keveset tegyünk félre díszítés gyanánt).

Átkavarjuk, sózzuk és felöntjük kb. 1 l vízzel.

Beletesszük a leveskockát az 1 csapott kk. curryit és puhára főzzük.

Ezután botmixerrel, vagy turmixszal pürésítjük, majd nagyobb lyukú szűrőn, amint a kukorica héj fönnakad, átszűrjük a levest.

Visszatesszük a tűzre.

1/2 dl tejszínben kikeverjük a keményítőt, a többi tejszínt a leveshez öntjük.

Amikor kezd forrni a keményítős tejszínt is belekeverjük és besűrítjük, majd el is zárhatjuk alatta a gázt.

Tortilla chipsszel, pirított kenyérkockákkal vagy pirítóssal tálaljuk.

Kis pirított kockáinkat, szintén curry porral hintettem meg.

Tetejére kukoricaszemeket, kolbászkarikákat vagy paprikás szalámi szeleteket teszünk, utóbbiak nagyon jó ízt adnak levesünknek!

Polenta-puliszka

A polenta -közismertebb nevén puliszka.

Erdélyi-szász(palukes), kukorica lisztből vagy darából készített pép, kása.

Polenta elnevezés Olaszországból származik.

Hazánkban kukoricamálé, kukoricagánica, ganca és keményebb sült változata a görhe néven ismert.

Nagymamák és dédnagymamák előszeretettel készítették.

Főételként és köretként egyaránt tálalható pl., pörköltekhez, töltött káposztához vagy

némi sült virslivel, pirított hagymával ill. szalonnával sem utolsó.

Juhtúróval rétegezve, tejföllel ízesítve is igencsak finom.

Kép 17135001

 

Hozzávalók:

20 dkg kukorica dara, vagy liszt

5 dl víz

2 dkg vaj

Elkészítés:

A sós vizet felforraljuk egy tk. kukorica darával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós.

Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.

Belekeverjük a vajat és kivajazott vagy nedves tálba, esetleg tepsibe tesszük, hogy megdermedjen.

Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.

Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük.

(Oldalanként kb 2 percig)

Tipp:

Még dermedés előtt is tálalható, kásaként.

Így pörköltekhez, szaftos ételekhez, ragukhoz jobban passzol.

Rétegezve, töltve is szinte bármilyen variációban készíthető!

Dermedés után, sütés nélkül vagy sütve egyaránt illik bármilyen főétel mellé.

Sütőben is süthető ill. pirítható.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!