Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Lebbencs leves

DSCF4509A lebbencs leves nem tartozik az impozáns levesek közé, mégis magasan üti a lécet! Sokakban idézheti fel az iskolai menzahangulatot, hiszen a közkonyhák is előszeretettel készítik egyszerűsége miatt. Mivel kevés alapanyagból kivitelezhető és jól lakat egy nagyobb családot, a kevesebb konyhapénzből gazdálkodóknak is szeretettel ajánlom. 😉

Hozzávalók:

250-500 g lebbencs vagy csusza tészta (500 g- ból, akár két napig is csemegézhetitek a jó sűrű leveseteket)

olaj

2 közepes burgonya

min. egy ujjnyi füstölt szalonna (a sima hasalja is tökéletes)

pirospaprika

bors

ételízesítő

ha van friss vagy fagyasztott  petrezselyem otthon, egy keveset tehettek bele a végén

DSCF4512

Elkészítés:

A tésztát a kockára vágott szalonnával  kevés olajon (figyelembe véve a szalonnából kisülő zsiradékot) megpirítjuk

Nem baj, ha a tészta barna lesz csak ne égessük meg.

Mikor megpirultak félrehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával és felengedjük vízzel.

Fűszerezzük és az előzőleg apróra vágott burgonyát is hozzáadjuk.

Nagyjából ezzel ki is merült a teendőnk 😀 Ami hátra van, megvárjuk, míg a burgonya megpuhul, végzünk egy ízpróbát és elzárjuk alatta a tüzet.

Jó étvágyat kívánok! 🙂

Tipp:

Ha nem fogyasztjuk el a levesünket az adott étkezés során, a tészta valószínűleg “megihatja” a levet.

Ilyenkor egy kevés víz ill. só pótlásával forraljuk fel ismét.  🙂

Zöldséges burgonyagombóc leves

A leves nálunk nagy kedvenc, ezért most elkezdtem bővíteni a repertoárt, na nem mintha ebben a hűvös időben rossz időzítés lenne 😉

Hozzávalók:

1 fej hagyma

2 közepes szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 fehér paprika

1 paradicsom

petrezselyem

olaj

bors

ételízesítő

fűszerpaprika

víz

a gombóchoz:

kb. 30 dkg burgonya

8-9 dkg liszt

1 tojás

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, félretesszük de még nem szűrjük le.

A hagymát felvágjuk, a zöldségeket kockázzuk.

A hagymát egy lábasban megpirítjuk kevés olajon, majd a sárgarépát és a fehérrépát is hozzáadva összepirítjuk pár perc alatt.

Félrehúzzuk a tűzről, szórunk bele piros paprikát és rászűrjük a borgúnya főző vízét, és forró vízzel kiegészítjük a mennyiséget. Beletesszük a kockázott fehér paprikát és a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, ill. a petrezselymet is hozzáadjuk.

A burgonyát még forrón összetörjük és hűlni hagyjuk.

Beleütjük a tojást, a lisztet és összegyúrjuk.

Mikor a leves már majdnem elkészült, vizes kézzel, számunkra szimpatikus méretű gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.

Miután a gombócok feljöttek a leves felszínére, még főzzük pár percet, majd elzárjuk és fedő alatt pihentetjük egy keveset.

Forrón tálaljuk! Tejföllel ízesíthetjük. 🙂

 

 

 

Fehér bableveles

Hozzávalók:

500 g száraz fehér bab

2-3 szál sárgarépa

1-2 szál fehérrépa

1 közepes fej hagyma

1/2 karalábé

1/2 zeller gumó

petrezselyem és/ vagy zeller zöld

ételízesítő, só, bors ízlés szerint

1 húsleves kocka

1 közepes burgonya

víz

Rántás:

(lazább állagú legyen, hisz a bableveles besűrűsödik, főleg, másnapra!)

liszt, olaj,

2 gerezd fokhagyma,

pirospaprika

Leves betét ajánlat: házi csipetke (1 tojás, só, liszt)

Elkészítés:

A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk.

Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés ill.- átnézzük nem zsizsikes-e.

Feltesszük főni kevés vízbe majd, ha forr leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon!

Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel(hagyma egészen). Beledobjuk a leveskockát, a vegetát, sózzuk, borsozzuk.

Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát és elkészítjük a rántást.

A kockára vágott vagy zúzott fokhagymát elkeverjük az olajba, adunk hozzá lisztet és figyelve le ne égjen,  aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadunk 1-2 fakanálnyi piros paprikát, majd a leveshez keverjük.

Ezután bele kerülhet a csipetke vagy más tészta féleség is.

Kóstoljuk, igényel-e további fűszerezést, majd elzárjuk.

Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk 🙂

Tipp:

Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik.

Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!