Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Tejszínes csokitorta diólisztből

Kép 837

 

Mivel a 2014-es év amúgy is tagadhatatlanul a csupasz torták éve, és nem is akartam felesleges cicomákkal elfedni a tészta csodás természetes csokoládé színét,

így fedetlenül hagytam a tészta oldalát.

A selymes tejszínes krém, a két réteg között és a torta tetején mutatja meg magát.

Egyedüli díszítésként szintén egy természet adta finomság tette fel a koronát,

mely a kertben szedett és frissen kandírozott ibolya volt 🙂

 

Hozzávalók:

tészta:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)

300 ml tejszín

3 tojás

18 dkg cukor

6 dkg vaj vagy margarin

20 dkg Batha -porta dióliszt

 

Krém:

6 dl tej

2 cs. tejszínes pudingpor

15 dkg cukor

15 dkg margarin

vagy ezek helyett

500 ml tejszín

(hűtés után felverve)

 

továbbá:

Kevés porcukor

Kép 844

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral,

a fehérjét pedig kemény habbá verjük.

A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal de ne forraljuk fel.

Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet,

majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta.

Sütőpírral bélelt vagy kikent tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.

Rácson hűtjük.

A krémez, kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük.

Ha kihűl a margarinnal, selymes állagúra dolgozzuk.

A tortát óvatosan félbevágjuk.

Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát.

A krém felét ráhalmozzuk és kicsit “kócosra” igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein.

A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk,

hogy itt is “kócos legyen” .

Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl. reszelt csokival

vagy kandírozott , ehető virágokkal. (ibolya, árvácska, rózsa)

Dióliszt , mint olyan:

A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj, zsírszegénnyé tett diópogácsájának őrölt formája. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben. Visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.

Észrevételek:

A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.

A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.

Ebből a receptből mellőztem a térfogat növeléshez szükséges adalékot de sima liszttel vegyítve használhatunk sütőport, szokásos módon adagolva.

Ez estben a 18 dkg dióliszt mennyiséget sima lisztel kombináljuk, egy 1/2 tasak sütőporral.

Ha mégis, csak diólisztből készítjük, úgy válasszunk egy kisebb kb. 18 cm-es formát,

hogy szép, magas kis tortát kapjunk.

Én 24-esben sütöttem de ettől függetlenül mutatós darab lett 😉

Állagát tekintve porhanyós, másnapra olyan érzést keltett, mintha egy kellemes krém lenne, nem is tészta.

Bevallom, első nap kicsit ódzkodtam tőle de azt követően egészen rákaptam 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!