Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Palóc gulyás

Kép 654

Valahogy kimaradt az életemből ez a leves és nemrég,

amikor újdonságra vágytam, már napok óta szemeztem vele,

mert sok helyen szembejött velem.

Itt volt az ideje kipróbálni!

Nem csalódtam, nagyon finom!

A friss kaportól olyan üde ízt kap, ami utolérhetetlenné teszi! 😉

Ahogy Én készítem:

Hozzávalók:

1/2 vagy 1 kg marha vagy sertés hús-nálam utóbbi

(a mennyiség függ, hogy mennyire kiadós levesnek szánjuk, persze a mennyiséget csökkenthetjük is)

1 nagyobb fej hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

olaj

pirospaprika

1/2 kg zöldbab

4 szem burgonya

3-4 db babérlevél

egy kisebb csokor kapor

ételízesítő

só, bors

kb. fél doboz tejföl

Kép 645

Elkészítés:

A húst megmossuk és kockázzuk.

A hagymát szintén kockára vágjuk és a sóval meghintve aranyszínűre pirítjuk az olajon.

Mielőtt kész lenne, a fokhagymát is beletesszük.

Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a húst,

felöntjük vízzel és visszatesszük főni.

Beletesszük a leves kockát, az ételízesítőt, a babért és félpuhára főzzük.

Amikor ez megvolt, jöhet bele a zöldbab, és a kapor is.

A vége előtt hozzáadjuk a kockázott burgonyát, borsozzuk és kóstáljuk,

ha szükséges után ízesítjük.

Amikor minden elkészült, kevés leveslével kikeverjük a tejfölt és a többi leveshez adjuk.

Pár pillanat múlva elzárjuk.

További tejföllel és kaporral díszítve tálaljuk. 🙂

Jó étvágyat!   😉

Lucskos káposzta

Tulajdonképpen nevezhetjük a székelykáposzta rokonának is ezt a jó kis magyaros fogást.

Eredetileg rizs nélkül készül de most csempésztem bele azt is, hogy sűrűbb legyen.

Személy szerint nagyon szeretem és  kifejezetten jól is sikerült, amit férjem majdnem minden falatnál ki is jelentett! 😀

Friss kenyérrel az igazi! 😉

Hozzávalók:

1 kg füstölt vagy nyers oldalas, bár előbbit inkább ajánlom, hiszen a füstös íz koronázza meg

1 kg savanyú káposzta

2 közepes fej hagyma

1 paradicsom, 1 fehér paprika

pirospaprika, bors

só ( mivel elég sós volt a füstölt oldalasom egyáltalán nem kellett só az ételbe) 

1 kk. őrölt kömény

2 babérlevél,

olaj, víz

1 csésze(2 dl) rizs

Elkészítés:

Az oldalast a csontok mellett felvágjuk.

Megmossuk alaposan több vízben, ha füstölt, akkor kicsit áztathatjuk is meleg vízben, hogy az esetlegesen kicsapódott só

eltávozzon.

A hagymákat felkockázzuk és az olajon megpirítjuk, vagyis leegyszerűsítve, készítünk egy pörkölt alapot, amihez még jön

a pirospaprika.

Beletesszük az oldalast, a paradicsomot és a paprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje,  fűszerezzük.

Mikor már majdnem puha, beletesszük a jól átmosott savanyú káposztát és, ha már az is majdnem kész a rizst is

belekeverjük.

A rizs elszívhatja a szaftot , így az szükség esetén pótolható, valamint figyeljük nehogy leégjen.

Mikor kész, melegen tálaljuk, tejföllel vagy sűrített paradicsommal kínáljuk!

Jó étvágyat! 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!