Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Málna torta sütés nélkül

DSCF5790

 

Blogkóstoló 14. fordulójára készült ez a kis csoda, melynek háziasszonya

egyik kedvenc bloggerem Konyhalál 🙂

Moha mama blogját a –Mikor mennyi blogot kaptam 🙂

Mikor ellátogattam Moha mamához, első pillantásra beleszerettem, na ne értsétek félre,

Moha mama szedres csodájáról van szó! 🙂

Egyszerű, mutatós és nem utolsó sorban, az ünnepek utáni dőzsölés kellemes levezetése

ez a fantasztikus desszert.

A kevesebb néha több elve, tökéletesen érvényesül!

Azon túl még inspiráló is, mert újabb változatok elkészítésére ösztökél! 😉

Az eredeti változattól nem sokban tértem el.

A formán változtattam, így nálam kerek lett. 🙂

Illetve került a tetejére némi zselé réteg, egy könnyed befejezése képen a műnek.

Szeder helyett pedig, málna lett a főszereplő,

mivel nyáron került a fagyasztóba pár csomaggal a kertből.

Köszönöm Moha mama a nagyszerű receptet! 😉

DSCF5788

 

Hozzávalók:

kb. 20 dkg málna, párat tegyünk félre a tetejére

 

Málnás réteg:

2 dl víz

10-12 dkg kristálycukor

1 cs. vaníliás cukor

10 dkg búzadara

 

Pudingos réteg:

6 dl tej

2 cs. vaníliás puding

kb. 15 dkg kristálycukor

 

Piskóta:

24-es tortaformába: 12 db babapiskóta

(11 egész és 1 db a rések kitöltésére)

 

Tetejére:

1 cs. piros tortazselé

 

Elkészítés:

A vízben elkeverjük a kétféle cukrot, felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és főzzük egy ideig.

Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a málnát és összefőzzük, kis lángon, folyamatosan keverve, míg a búzadara teljesen meg nem dagad.

A pudingos réteghez, kevés tejben elkeverjük a pudingokat és a cukrot, majd a többihez keverve készre főzzük.

A torta formát kiöblítjük hideg vízzel és az aljára öntjük a málnás réteget.

Erre rendezzük a babapiskótát.

Majd ráöntjük a pudingos rétegünket és eligazítjuk, ha szükséges.

(Nem baj, ha még meleg kicsit a 2 krém, hisz így a piskóta is kellemesen átpuhul.)

Az egészet hagyjuk hűlni.

Mikor ez megtörtént, a zselét elkészítjük a tasakon található leírás szerint.

A torta tetejére terítjük, befejezés képen pedig rásorakoztatjuk a málnaszemeket.

A tortát a hűtőbe helyezzük pár órára.

Tipp:

Mielőtt a kapcsos forma oldalát levesszük a tortáról, késsel vagy simítóval, óvatosan válasszuk el a sütitől.

Más gyümölcsöket is használhatunk! 😉

Aki nem tud vagy nem szeret sütni de szeretné szeretteit meglepni, bátran szülinapi tortává is kinevezheti! 😉

DSCF5801

 

DSCF5823

 

DSCF5766

Málnás karottatorta

Kicsilányom egyik kedvenc gyümölcse a málna. Sokszor úgy lelegelgeti a  gyümölcsöt, hogy meg sem tudjuk kóstolni. 😀

Nemrég ültettük a málna töveket,  így az a kevés termés, amit megtudtam menteni a fagyasztóba került, az első adagból ezt a kellemes tortát készítettem, ami a málna mellett még azért is egészséges, mert a piskóta sárgarépa hozzáadásával készült.

Hozzávalók(tészta):

4 tojás

4 dkg margarin vagy vaj

15 dkg cukor

1 szál sárgarépa

1 cs. sütőpor

20 dkg liszt

kevés tej

A krém:

2 dl növényi tejszín, pl. Hulala

2 cs. vaníliás cukor

2 ek. mascarpone (házilag készítettem, 1 kis doboz tejfölt szövetbe csomagolva, vállfáról lógatva kicsepegtettem a savótól pár óra alatt)

1 citrom reszelt héja

málna ízlés szerint a tetejére, mirelit is lehet

Elkészítés:

Ha házilag készül a mascarpone, azt textilbe (pl. pelenka) csomagolva lógassuk le vállfa segítségével, alá egy tálkát téve, melyből pár óra  alatt a savó távozik, így ezt az időt vegyük figyelembe a torta előkészületei előtt.

A tortához elegendő mennyiséget 1 kis doboz tejfölből kapjuk. Készíthető fele tejföl, fele joghurt keverékéből is.

A tojásokat a puha margarinnal/vajjal,  és a cukorral fehéredésig keverjük.

Hozzáadjuk a tisztított és apróra reszelt répát, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk.

Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk és tűpróbáig sütjük 180 C°-on, ez kb, 20-30 perc.

Rácson hűlni hagyjuk.

A krémhez a tejszínt felverjük kemény állagúra, majd óvatosan, lyukas fakanállal belekeverjük a vaníliás cukrot és a mascarponét ill. a reszelt citrom héjat.

Rákenjük a tortalapra, egyenletesen eligazítva, majd a tetejét málnával kirakjuk.

Hűtőben lehűtjük.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!