Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Banánkenyér

Gyorsan elkészíthető desszert. Nem túl drága alapanyagokból, ránk maradt barnuló banánból is lehet!

Tömény tésztájú, laktató, ahogy nevezni szoktam “karácsony illatú” édesség.

Hozzávalók:

2-3 érett banán,

2 tojás,

10 dkg cukor,

egy kevés margarin (5-10 dkg) ,

20 dkg liszt,

1/2 tasak sütőpor,

reszelt citrom vagy narancs héja és kevés leve,

őrölt vagy apróra zúzott dió,

egy kis méz- ha van-,

fahéj és/vagy gyömbér ízlés szerint

Elkészítés:

A banánt villával összetörjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

Olajjal kikent őzgerinc formába, tűpróbáig sütjük, közepes lángon.

Díszítés, rendelkezésre álló alapanyagok szerin, lehet tejszín, méz, dió, mák, citrom vagy narancshéj, porcukor, fahéj vagy ezek bármilyen keveréke.

Mézes grízes

Valószínűleg sokan ismeritek ezt a sütit, ha másért nem is , mert az édesanyátok vagy nagyitok kedveskedett már vele nektek.

Most itt a lehetőség tovább vinni a hagyományokat  a saját családotokban és kipróbálni, legyen amiért hazajár majd az a nagy gyerek! 😉 😀

Hozzávalók:

tészta:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

6 dkg margarin vagy vaj

2 ek. méz

1 kk. szódabikarbóna

2 tojás

4 ek. tejföl

Elkészítés:

Az alapanyagokat összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük, majd 4 egyforma lapot sütünk belőle.

krém:

1 cs. vaníliás cukor

25 dkg porcukor

6 dl tej

20 dkg margarin

5 csapott ek. búzadara

baracklekvár ízlés szerint (2. lap lekenéséhez)

Elkészítés:

A cukrokból és a darából tejbegrízt készítünk, lehetőleg csomómentesre főzzük.

Amikor kihűlt, a margarint hozzádolgozzuk.

Az első lapot megkenjük a grízes krém felével.

A második lapot lekvárral kenjük le.

A harmadikra kerül a maradék grízes krém, majd erre tesszük a 4. lapot.

Tetszés szerint zárhatjuk a sort tortabevonóval, vagy miután pihent egy napot a sütink, frissen megszórhatjuk porcukorral. 🙂

Fogyasszátok egészséggel! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!