Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Narancsos márványkalács

Kép 189

Ha egyszerűen kellene jellemeznem, azt mondanám Isteni! 🙂

Egy jó sűrű tészta-valamivel lágyabb, mint a banánkenyéré-, még is olyan omlós, mikor elkészül..Hmmm, na meg az a narancs illat és íz! 🙂

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt

18 dkg margarin

18 dkg  kristálycukor

3 tojás

1 tk. sütőpor

1 narancs reszelt héja

kb. 4 ek. narancs likőr, ha nincs likőr az aroma is megfelel

( Én vérnarancs aromát használtam és abból egy negyed üvegcsényi került bele, persze növelhető az adag vagy  narancs lével is kiegészíthető, esetleg pótolható a hiányzó folyadék)

10 dkg étcsokoládé

1 dl tej

Kép 217

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzákeverjük a sütőport.

Ezután hozzáadjuk a feldarabolt, puha margarint, a cukrot,

a tojásokat, a narancshéjat és a likőrt, aromát vagy narancs levet.

Gépi habverővel simára keverjük, majd kikent, lisztezett őzgerincformába öntjük a massza felét.

Közben a csokoládét felolvasztjuk a tejben és anélkül, hogy forrna besűrítjük.

A csokoládé nagyobb részét a tészta felére csorgatjuk, majd a tészta másik felével befedjük.

A maradék csokit a tészta tetejére csorgatjuk és villával vagy késsel márványosítjuk.

Előmelegített sütőben, 175-180 C °-on, tűpróbáig sütjük.

(Vigyázzunk, a csoki becsaphat, hisz az ráragadhat a tűre a próbán!)

Miután kivettük a sütőből, egy kevés hűlés után borítsuk tálcára és hagyjuk teljesen meghűlni.

Tálalási javaslat:

 porcukorral bőségesen meghintve, bár anélkül is nagyon finom! 😉

Csokis körtelekváros, zöld diós rétes, házi leveles tésztából

DSCF5681

A zöld dió versenybe ezzel a desszerttel nevezek.

Úgy érzem a zöld dióhoz nagyon jó választás volt ez a lekvár.

A reszelt narancshéjjal párosítva, egy régi szaloncukor ízvilágát idézte.

Gyorsan fogyó “árú” 🙂

Hozzávalók:

1 rúdhoz

1/2 adag leveles tészta (leveles tészta házilag)

1/2 üveg csokis körte lekvár

10 dkg darált dió

3-4 szem zöld dió

1 narancs reszelt héja

zöld dió szirup a jó kenhetőségért-érzés szerint

tojássárgája

DSCF5621

Elkészítés:

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk a megfelelő méretre, nem kell nagyon vastagra hagyni.

Az előzőleg összekevert töltelékkel megkenjük, a végeinél elhagyva 1-1 cm-t.

Ezután feltekerjük.

Végeit behajtjuk.

Megkenjük tojássárgájával.

Megszurkáljuk villával és kb. 175 C°-on, világos aranyszínűre sütjük.

Melegen, vaníliás cukorral kevert porcukorral alaposan meghintjük.

DSCF5661

Én mondom kinevezhetjük rétesnek de akár a bejglit is készíthetjük így, mákkal, dióval  vagy gesztenyével és a túró is kiváló “belevaló” !

Banánkenyér

Gyorsan elkészíthető desszert. Nem túl drága alapanyagokból, ránk maradt barnuló banánból is lehet!

Tömény tésztájú, laktató, ahogy nevezni szoktam “karácsony illatú” édesség.

Hozzávalók:

2-3 érett banán,

2 tojás,

10 dkg cukor,

egy kevés margarin (5-10 dkg) ,

20 dkg liszt,

1/2 tasak sütőpor,

reszelt citrom vagy narancs héja és kevés leve,

őrölt vagy apróra zúzott dió,

egy kis méz- ha van-,

fahéj és/vagy gyömbér ízlés szerint

Elkészítés:

A banánt villával összetörjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

Olajjal kikent őzgerinc formába, tűpróbáig sütjük, közepes lángon.

Díszítés, rendelkezésre álló alapanyagok szerin, lehet tejszín, méz, dió, mák, citrom vagy narancshéj, porcukor, fahéj vagy ezek bármilyen keveréke.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!