Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Rakott kenyér

Kép 092

Ha van otthon egy 2-3 napos, még egészséges kenyeretek, az Istenért nehogy kidobjátok! 🙂

Biztosan akad még mellé, ill. közé valami odavaló 😉

Nem bánjátok meg, jó kis ebédet vagy vacsit rittyenthettek hűtő takarítás és maradék újrahasznosítás vagy mondjuk úgy étel mentés címén 😉

rakott k

Hozzávalók:

kicsivel kevesebb, mint 1 kg szikkadt kenyér

3-5 db egész tojás(több lehet)

2 ek. tejföl

0,5-1 dl tej

só, kevés bors

vaj, vagy margarin

paprika, paradicsom

párizsi (kicsivel kevesebb szükségeltetett, mint 1 kg)

15 dkg reszelt sajt(a több itt sem akadály)

Kép 091

Elkészítés:

A kenyeret szeleteljük,

megkenjük vajjal vagy margarinnal és egy fodros szélű, kikent formába sorakoztatjuk.

(Nem baj, ha itt még egymásnak dől, hisz a töltelék majd kitámasztja.)

Középre 2 kisebb szeletet helyezünk.

A szeletek közé teszünk 1-1 szelet párizsit, paprikát és paradicsomot.

A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk

és belekeverjük a tejfölt ill., a tejet is.

Egy kanállal elkezdjük a kenyér tetejére és közé locsolni lassan, hogy átjárja a keverék.

Amit nem iszik be a kenyér és lecsorog a forma aljára, az egy klassz omlett réteggé sül,

így nem vész kárba.

Ezután jöhet a sajt, amit szintén a szeletek közé és rá egyaránt szórunk.

Előmelegített sütőben, kb. 170 C°-on aranybarnára sütünk.

Friss salátákkal, zöldségekkel fogyasztjuk.

Kép 084

Tipp:

További zöldségekkel gazdagítható, pl. kígyóuborka, kaliforniai vagy kápia paprika, 

póré és újhagyma, illetve medvehagyma vagy akár cukkini. 

Toast kenyérrel is készíthető, őzgerinc formába sorakoztatva.

Kép 102

Smiley paprika, káposztával töltve

Vettem egy zsákocska paprikát a zöldségesnél, mert szoktam csak úgy natúr szeletelve eltenni télire lecsónak, vagy pörköltekbe, levesekbe.

Maradt ki jó néhány, így a 8 napos dobálós vödrös savanyút szeretem volna velük gazdagítani.

Karácsonyra pont jó lesz az ünnepi asztalon, így nálunk a paprika is vidám lesz aznap és Ránk mosolyog 😀

Hozzávalók:

a mennyiségek attól függnek, hány darabot készítünk

fehér paprika

1 piros( ami már bepirosodott vagy , ha nincs ilyen egy kápia vagy pritamin is jó lesz)

szemes bors-paprikánként 2 db

fehér káposzta

A vödrös savanyú alapleve, amibe aztán bármit dobhatunk, ami savanyítható .

egy 20 l-es műanyag vödör, jól záródó tetővel

1 l, 10%-os ecet

9 l hideg víz

22 dkg só

1 kg cukor

1 ek. köménymag

1 ek. szemes bors

1 ek. koriander,

1 ek. mustármag

12 db babérlevél

12 db meggyfalevél

3-4 szál torma

1 ek. nátrium-benzoát

1 lapos ek. borkén

kevés kaporszár

+ zöldségek, mint uborka, különböző paprikák, cukkini, tök, dinnye, patisszon, hagyma, káposzta, zöld paradicsom stb

Elkészítés:

A savanyú lé:

A vödörbe kikeverjük a savanyúság levét adó összetevőket a fűszerekkel együtt és jól elkeverjük fakanállal.

(mindig fa eszközöket használjunk! )

A paprikákat megtisztítjuk, csumájukat kivágjuk. A káposztát összevágjuk és a paprika közepébe töltjük.

A piros színű paprikát vékonyra lekarikázzuk, a karikákból pedig akkora darabokat vágunk, amiből a paprika szája/mosolya készül. Ennek két végét, óvatosan a káposztába szúrjuk.

A  borsból pedig szemeket teszünk a káposztába, kicsit megnyomkodva, hogy ne jöjjön ki.

Ezután óvatosan a lébe helyezzük, hogy a folyadék ne mossa ki a szemeket. Amennyiben ez megtörténne, később pótolhatjuk. 😉

Egyéb tudnivalók:

Lezárjuk és naponta átkeverjük, hogy minden zöldséget jól érjen a lé.

8 nap az érési idő.

Az alaplé 1 évig használható folyamatosan, hűvös száraz helyen tartva.

Amikor már csak félig van a vödör vagy még addig sem , érdemes kiszedni belőle a zöldségeket, hogy tudjuk keverni a következő adagot! 😉

 A smiley paprika bármilyen más üveges savanyúság lével is eltehető 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!