Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Rakott kenyér

Kép 092

Ha van otthon egy 2-3 napos, még egészséges kenyeretek, az Istenért nehogy kidobjátok! 🙂

Biztosan akad még mellé, ill. közé valami odavaló 😉

Nem bánjátok meg, jó kis ebédet vagy vacsit rittyenthettek hűtő takarítás és maradék újrahasznosítás vagy mondjuk úgy étel mentés címén 😉

rakott k

Hozzávalók:

kicsivel kevesebb, mint 1 kg szikkadt kenyér

3-5 db egész tojás(több lehet)

2 ek. tejföl

0,5-1 dl tej

só, kevés bors

vaj, vagy margarin

paprika, paradicsom

párizsi (kicsivel kevesebb szükségeltetett, mint 1 kg)

15 dkg reszelt sajt(a több itt sem akadály)

Kép 091

Elkészítés:

A kenyeret szeleteljük,

megkenjük vajjal vagy margarinnal és egy fodros szélű, kikent formába sorakoztatjuk.

(Nem baj, ha itt még egymásnak dől, hisz a töltelék majd kitámasztja.)

Középre 2 kisebb szeletet helyezünk.

A szeletek közé teszünk 1-1 szelet párizsit, paprikát és paradicsomot.

A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk

és belekeverjük a tejfölt ill., a tejet is.

Egy kanállal elkezdjük a kenyér tetejére és közé locsolni lassan, hogy átjárja a keverék.

Amit nem iszik be a kenyér és lecsorog a forma aljára, az egy klassz omlett réteggé sül,

így nem vész kárba.

Ezután jöhet a sajt, amit szintén a szeletek közé és rá egyaránt szórunk.

Előmelegített sütőben, kb. 170 C°-on aranybarnára sütünk.

Friss salátákkal, zöldségekkel fogyasztjuk.

Kép 084

Tipp:

További zöldségekkel gazdagítható, pl. kígyóuborka, kaliforniai vagy kápia paprika, 

póré és újhagyma, illetve medvehagyma vagy akár cukkini. 

Toast kenyérrel is készíthető, őzgerinc formába sorakoztatva.

Kép 102

Paradicsomos pite

 

Miii?Paradicsomooos?? :O

Az bizony és ráadásul milyen finom!!!

Nem fintorogni,  tessék kipróbálni!! 😉

Hozzávalók:

35 dkg liszt+ kb. 5 ek.-nyi

3 egész tojás

10 ek. cukor

10 ek. étolaj

1 cs. szalalkáli

1 kis doboz sűrített paradicsom

Krém:

6 dl tej

2 cs. vaníliás pudingpor

18 dkg cukor

2 cs. vaníliás cukor vagy pár csepp vanília eszencia

15 dkg margarin

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a 35 dkg liszttel, melyhez ha már összeállt a tészta további , kb. 5 ek. lisztet adunk, fokozatosan adagolva, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

20 percet pihentetjük, majd 3 lapot sütünk belőle, sütőlapon vagy egy tepsi hátulján.

A tepsit minden sütés előtt enyhén margarinoztam és liszteztem.

Sütési hőfok: 175 C° és kb. 10 perc alatt kész egy lap.

Míg hűlnek a lapjaink, addig elkészítjük a krémet.

Kevés tejben, némi cukorral kikeverjük a pudingokat és a többi tejhez adva a maradék cukorral és vaníliás cukorral, kis lángos, sűrűn kevergetve, készre főzzük.

Amikor kihűlt, a puha margarint is hozzáadjuk és géppel összedolgozzuk.

Két lapra kell beosztanunk a mennyiséget.

Az alsó és a második rétegre kerül krém.

A felsőt pedig porcukorral szórjuk (ebben az esetben szeletelés után másnap)vagy csokimázzal

(1 tábla bevonó+ 2 ek. olaj) vonjuk be még frissen,

majd másnapig hűvös helyen pihentetjük, hogy a szalalkáli végezze a dolgát.

Tetszőleges formára szeleteljük.

Másnap már Isteni puha!

Tipp:

A szalalkálit nem respektáló háziasszonyok, próbálkozhatnak sütőporos változatával is.

Sütés után óvatosan bánjunk a lapokkal, mikor a sütőlapról leválasztjuk ill. rétegezésnél is, 

mert könnyen törhet!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!