Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Zserbópite

DSCF23832

Egy nagy klasszikus kedvencem,

 a zserbó újragondolt változata.

Egyszerűen abbahagyhatatlan finomság!!

Vétek lenne kihagyni!!

Mi sem bizonyítja jobban nagyszerűségét, hogy a Vidék Íze magazinban,

2 másik fogásom mellett, a hónap receptje címet is elnyerte! 🙂

 DSCF4620

Hozzávalók:

20 dkg liszt

5 dkg cukor

12 dkg hideg(!) vaj/margarin

2 kanál hideg víz

(ha nehezebben áll össze a tészta, 

egy nagyon keveset tehetünk még)

Töltelék:

10-15 dkg darált dió

6 dkg cukor

3 tojás

kb. 20 dkg baracklekvár

(végül nem mértem csak lekentem a tésztát egyenletesen)

5 dkg étcsoki apróra törve

+

10 dkg étcsoki a tetejére

DSCF2407

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral.

A hideg vajat/margarint beledaraboljuk, 

majd a vizet hozzáadva összedolgozzuk.

Viszonylag igyekezve csináljuk, hogy a ne melegedjen át a tészta!

Ha készen vagyunk kinyújtjuk, amennyire tudjuk, majd

sütőtapírral bélelt tepsibe tesszük.

Az Én tepsim, amibe sült 20×30 cm-es.

Ennél nagyobba ne tegyük, mert nagyon lapos lesz.

Amennyiben nem tudtuk teljesen kinyújtani, a tepsibe téve, egy kisebb 

befőttes üveg segítségével, a tepsi méretéhez igazíthatjuk.

Villával megszurkáljuk, majd 180 C°-ra előmelegített sütőben,

12 percig sütjük.

DSCF2417

Ezalatt előkészítjük a tölteléket.

A tojásokat összekeverjük a cukorral 

és a dióval.

A sütőből kivett tésztát megkenjük a lekvárral, 

majd ráterítjük a diós krémet, végül a csoki

darabokat is egyenletesen rászórjuk.

Ezután további 20 percig sütjük.

Miután kihűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit

2-3 ek. olajjal és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején.

Ha megszilárdult szeleteljük és gyorsan megesszük! 😀

DSCF2400

A 22. Blogkóstoló Háziasszonya a Vöröskaktusz blog szerzője.

A sorsolás számomra nagyon kedvező eredmény hozott,

mert egy általam nagyon tisztelt blogger hölgy blogjáról

csemegézhettem!

 

Így jutott el hozzám ez a finomság!

Köszönöm a receptet Tortafüggő Marisz (Szakál Gáborné)!

Paradicsomos pite

 

Miii?Paradicsomooos?? :O

Az bizony és ráadásul milyen finom!!!

Nem fintorogni,  tessék kipróbálni!! 😉

Hozzávalók:

35 dkg liszt+ kb. 5 ek.-nyi

3 egész tojás

10 ek. cukor

10 ek. étolaj

1 cs. szalalkáli

1 kis doboz sűrített paradicsom

Krém:

6 dl tej

2 cs. vaníliás pudingpor

18 dkg cukor

2 cs. vaníliás cukor vagy pár csepp vanília eszencia

15 dkg margarin

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a 35 dkg liszttel, melyhez ha már összeállt a tészta további , kb. 5 ek. lisztet adunk, fokozatosan adagolva, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

20 percet pihentetjük, majd 3 lapot sütünk belőle, sütőlapon vagy egy tepsi hátulján.

A tepsit minden sütés előtt enyhén margarinoztam és liszteztem.

Sütési hőfok: 175 C° és kb. 10 perc alatt kész egy lap.

Míg hűlnek a lapjaink, addig elkészítjük a krémet.

Kevés tejben, némi cukorral kikeverjük a pudingokat és a többi tejhez adva a maradék cukorral és vaníliás cukorral, kis lángos, sűrűn kevergetve, készre főzzük.

Amikor kihűlt, a puha margarint is hozzáadjuk és géppel összedolgozzuk.

Két lapra kell beosztanunk a mennyiséget.

Az alsó és a második rétegre kerül krém.

A felsőt pedig porcukorral szórjuk (ebben az esetben szeletelés után másnap)vagy csokimázzal

(1 tábla bevonó+ 2 ek. olaj) vonjuk be még frissen,

majd másnapig hűvös helyen pihentetjük, hogy a szalalkáli végezze a dolgát.

Tetszőleges formára szeleteljük.

Másnap már Isteni puha!

Tipp:

A szalalkálit nem respektáló háziasszonyok, próbálkozhatnak sütőporos változatával is.

Sütés után óvatosan bánjunk a lapokkal, mikor a sütőlapról leválasztjuk ill. rétegezésnél is, 

mert könnyen törhet!

 

Karamellás pite

Aki ezt a sütit választja desszertül vagy vendégváró édesség gyanánt, mindenképpen egy nappal a tervezett debütálása előtt készítse el!!  🙂

Hozzávalók:

 

A tésztához:

10 dkg margarin

8 ek. tej

1 cs. sütőpor

20 dkg kristálycukor

2 tojás

50 dkg finomliszt

 

A krémhez:

10 dkg margarin

0,5 l tej

3 ek. liszt

30 dkg kristálycukor

 

Elkészítés:

tészta:

A sütőporos lisztből, margarinból, tojásból, cukorból és tejből, sima tésztát gyúrunk.

4 egyforma cipóra osztjuk és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

A cipókat, sütőlap nagyságúra nyújtjuk és egyenként kisütjük

laponként 10-15 perc alatta, kb 175-180 C°-on.

Krém:

Kis lángon karamellízaljuk a cukrot

(ne kevergessük folyton, úgy hamarabb elkezdődik a  művelet)

Ezután hozzáadjuk ez előre megmelegített tejet.

Vigyázzunk a forró gőzzel, mert felfog habozni és futni!

Ha félrehúzzuk a lángról erre az időre könnyebb hozzáadni.

Adjuk hozzá a lisztet és főzzük sima, selymes krémmé.

Ahogy elkezd forrni már jó is lesz.

Ha kihűlt , dolgozzuk bele a margarint.

Rétegenként kenjük meg a lapokat , majd hűvös helyen egy éjszakát pihentessük.

Nehezéket is tehetünk a tetejére pl. egy nyújtó deszkát.

Szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk. 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!