Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Polenta-puliszka

A polenta -közismertebb nevén puliszka.

Erdélyi-szász(palukes), kukorica lisztből vagy darából készített pép, kása.

Polenta elnevezés Olaszországból származik.

Hazánkban kukoricamálé, kukoricagánica, ganca és keményebb sült változata a görhe néven ismert.

Nagymamák és dédnagymamák előszeretettel készítették.

Főételként és köretként egyaránt tálalható pl., pörköltekhez, töltött káposztához vagy

némi sült virslivel, pirított hagymával ill. szalonnával sem utolsó.

Juhtúróval rétegezve, tejföllel ízesítve is igencsak finom.

Kép 17135001

 

Hozzávalók:

20 dkg kukorica dara, vagy liszt

5 dl víz

2 dkg vaj

Elkészítés:

A sós vizet felforraljuk egy tk. kukorica darával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós.

Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.

Belekeverjük a vajat és kivajazott vagy nedves tálba, esetleg tepsibe tesszük, hogy megdermedjen.

Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.

Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük.

(Oldalanként kb 2 percig)

Tipp:

Még dermedés előtt is tálalható, kásaként.

Így pörköltekhez, szaftos ételekhez, ragukhoz jobban passzol.

Rétegezve, töltve is szinte bármilyen variációban készíthető!

Dermedés után, sütés nélkül vagy sütve egyaránt illik bármilyen főétel mellé.

Sütőben is süthető ill. pirítható.

 

Rozmaringos, borsos csirkecomb, polentával, mángold pestoval és sült mángold szárral

Hozzávalók :

csirkecombok igény szerint

só, rozmaring, bors( citrom borsot használtam, tudom ajánlani, de színes borssal is ízletes)

olaj, víz

mángold szárak, melyek a spárga ízét idézik

Kép 17134951

 

Elkészítés:

A combokat megtisztítjuk.

Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk rozmaringgal ízlés szerint.

Kevés olajjal és vízzel sütni kezdjük.

Mikor már majdnem kész, az enyhén sózott mángold szárakat is hozzátesszük és készre, azaz pirosra sütjük.

(ha így is előbb elkészülne nyugodtan vegyük ki a szárakat)

Mángold pesto:

Hozzávalók:

egy szép nagy csokor mángold levél

kb. 6 ek. olíva olaj

3 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A hozzávalókat(olaj kivételével) mixeljük.

Ezután egy tálba tesszük és belekeverjük az olajat is.

Majd kedvünkre ill. fantáziánk szerint felhasználjuk! 😉

Továbbá kevés bazsalikom és/vagy petrezselyem levéllel, fenyőmaggal, borssal és parmezánnal is gazdagítható

 

Polenta:

Hozzávalók:

20 dkg kukorica dara, vagy liszt

5 dl víz

2 dkg vaj

Elkészítés:

A sós vizet felforraljuk egy tk. kukorica darával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós.

Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.

Belekeverjük a vajat és kivajazott tálba vagy tepsibe tesszük, hogy megdermedjen.

Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.

Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük.

(Oldalanként kb 2 percig)

 

Mikor minden elkészült frissen tálaljuk! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!