Magunk is elkészíthetjük, ezt a sokak által kedvelt csemegét, nem feltétlenül kell a bolti habkarikával beérnünk.
Díszíthetjük vele a karácsonyfánkat, vagy gasztro ajándék gyanánt meglephetjük habkarika fan szeretteinket.
Ami a legjobb, hogy illően kicicomázhatjuk, így például az előző bejegyzésben szereplő házi készítésű szórócukor is
szerephez juthat végre! 😀
Akkor lássuk csak, mi is a dolgunk:
Szükségünk lesz tojásfehérjére, amennyit éppen gondolunk, a lényeg, hogy mérjük le, mert a cukor ennek a súlynak a
kétszerese kell, hogy legyen.
Az Én mennyiségeim:
Hozzávalók:
6 db tojásfehérje ( nekem 155 g lett)
a tojás súlyának 2× mennyiségű porcukor (nekem 310 g lett)
1 csipet só (kissé megtöri az édes ízt)
2 tk. étkezési keményítő ( 3 tojáshoz számolunk 1 tk. -nyit)
továbbá, igény szerint ételfesték, díszítő ill. szórócukor
Elkészítés:
A tojások fehérjéhez hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a sót, majd gőz fölött kemény habbá verjük.
Ne ijedjünk meg, egy kevés idő kell hozzá!
Amikor már a habverővel beletúrva egy helyben marad a hab , akkor elkészültünk.
Ekkor hozzáadjuk a keményítőt és egy kevés színezőt és rövid ideig keverjük még együtt .
Ha több színt szeretnénk, akkora osszuk több részre a gőzről levéve és óvatosan keverjük bele.
VIGYÁZAT! A folyékony színezővel csínján, mert lazítja az állagát!
Ezután habzsákba töltjük és kb. 9 mm-es díszítőcsővel karikákat formázunk egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy
sütőlapra.
Ha karácsínyfára is szánunk belőle, akkor egy kis lyukat hagyjunk középen a zsinórnak, mellyel felfűzzük, egyéb esetben
nem baj, ha nem marad középen lyuk. 😉
Megszórjuk díszítő elemekkel és 50-75 C° közötti sütőben, pár óra alatt ( kb.2-3 óra) kiszárítjuk.
Lesni ér de, mikor megvizsgáljuk, óvatosan tegyük, mert ami még nem jó, annak leragadhat az alja, amikor megemeljük.
Tudom nehéz kivárni, mert olyan szuperek de érdemes!! 🙂
A képen látható mennyiséghez még gondoljatok oda kb 5-6 db-ot,
…na igen, a kis konyhasegéd nagy ellenőrzést tartott 😀