Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Tojásos, zöldésges gomba ragú

DSCF5061

Pici lányommal vásárolgattunk és nagyon jó áron vettünk két kisebb tálca, apró csiperkét.

Már késő délután volt, így valami egyszerű vacsinak valót szerettem volna belőle készíteni.

Gombalevesre vagy sima pörköltre nem fájt a fogunk,  arra pedig végképp nem vágytam, hogy apró gombákat panírozzak! 😀

Egy kis tojásos, zöldséges ragut rögtönöztem belőle.

A végén a tarhonya is belekerül, hogy a köretkészítéssel se kelljen külön bíbelődni, így igazán időtakarékos!

Jó döntés volt, és nagyon jó  vacsora is! 🙂

Hozzávalók:

500 g csiperke gomba(kicsi nagy mindegy)

1 nagyobb szál sárgarépa

1 fej hagyma

2-3 egész tojás

olaj, só, pirospaprika

kevés majoránna és pár szem szegfűbors és 1 nagyobb babérlevél

víz

Köret:

egy kisebb zacskó tarhonya fele

Elkészítés:

A gombát tisztítjuk és, ha kicsik, összesem kell vágni. Én egyben hagytam, hogy jó ízűen beleharaphassunk a falatba! 🙂

A hagymát répát megpucoljuk.

A hagymát hosszában, egyszerűen az olajba szeleteljük, megsózzuk és aranyszínűre pirítjuk, rádobjuk a répát, ezzel is

pirítjuk egy ideig, utána jöhet a gomba, amivel szintén pirítjuk kicsit, majd félrehúzva a tűzről, megszórjuk paprikával és

felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Fűszerezzük és mielőtt elkészülne, kóstoljuk, majd beletesszük a tarhonyát.

Annyi folyadék legyen rajta, amiben a tarhonya megfől és amit magába szív, se túl sok, se túl kevés ne legyen!

Mikor a tarhonya majdnem puha, üssük bele a tojásokat, majd lazán forgassuk bele, nem teljesen szét keverve őket.

Még egyszer kóstoljuk, hogy a tarhonya nem vett-e el a sósságából és, ha minden tökéletes,  a tojás is megfőtt, akkor el is zárhatjuk.

Melegen tálaljuk, tejföllel ízesíthetjük.

Gyors, finom! Kell ennél több? 😉

 

 

 

 

Tejfölös barna csiperke, tarhonyával

Nem túl bonyolult vagy hangzatos étel de mindenesetre nagyon ízletes, attól függetlenül,

hogy jelen recept egy egyszerű változat.

Nálunk a gomba jöhet bármilyen formában, így nem tudok vele mellélőni, legalább is eddig nem volt rá példa 🙂

Hozzávalók:

500 g barna csiperke

1 fej hagyma

fűszerpaprika

olaj

fehérbors

majoránna

3 ek. tejföl

1 csapott ek. liszt vagy keményítő

köret:

500 g tarhonya

Elkészítés:

A gombát megmossuk, a csiperkéket nem kell teljesen megpucolni, csak a felesleges részt, vagy hibákat távolítjuk el.

Én a szárakat is meghagytam, csak levágtam a végeit.

Felszeleteljük a gombát és felvágjuk a hagymát is, majd olajon sóval megdinszteljük.

Ezután rádobjuk a gombát, egy kevés,  szinte késhegynyi pirospaprikát hintünk rá a színe miatt, majd kevés vízzel felöntjük,  borsozzuk, szórunk bele kevés majoránnát és puhára főzzük.

Hozzáadjuk a tejfölt, majd kevés vízzel kevert lisztet vagy keményítőt is hozzákeverünk, hogy sűrűbb krémesebb szaftot kapjunk.

Kóstolunk és, ha minden oké, akkor elzárjuk.

A körethez a tarhonyát olajon megpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Sózzuk és tartalék lángon, vagy platnin, fedő alatt készre főzzük.

A vége felé, mielőtt elkészülne átkavarjuk és, ha még szükséges teszünk alá kevés vizet.

Tipp:

1-2 babérlevéllel, kurkumával tovább gazdagítható a gomba íze.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!