Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Csíkos torta

 

Ezt a sütit készíthetjük tortaformában de tepsiben is kisebb szeletekre vágva. Ki, hogy szeretné 😉

Kiadós és nagyon ízletes sütemény! 🙂

Hozzávalók:

3 x 1 pohár kis tejföl

3 x 1 db tojás

3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna

3 x 5 evőkanál liszt

3 x 5 evőkanál cukor

5 evőkanál darált mák

5 evőkanál darált dió

3 evőkanál kakaópor

Krém:

1 liter tej

8-10 evőkanál búzadara

2 cs. vaníliás cukor

25 dkg vaj

25 dkg porcukor

Elkészítés:

A három tészta (mákos,diós,kakaós) alapanyagait külön-külön keverőtálban összedolgozzuk és sütőpapírral kibélelt sütőtepsiben, 180-200 fokon, pár perc alatt egymás után kisütjük.

A tejben a búzadarát megfőzzük, amíg a krém és a tészták hűlnek, kikeverjük a vajat a cukorral, és a vaníliás cukorral.

A kihűlt krémet és a vajas krémet összedolgozzuk.

Tetszőleges sorrendben megkenjük a tésztákat,a tetejére pedig bármit tehetünk.(csokimázat,reszelt csokit,mandulát…)

Sajnos nem volt itthon dióm, mikor készült és a diópótlótól enyhén zöldes lett a diós piskóta, de nem bántunk, mert az íze így is remekre sikerült! 🙂

 

Tejbegríz gombóc, joghurtöntettel

Tejbegríz kicsit másként. Dobjuk fel, hogy kedvet csináljunk hozzá azoknak is, akik kevésbé rajongói eme ételnek 🙂

Hozzávalók: 1 l tej, 6 ek. cukor. 12 ek. búzadara, 2 tojássárgája,

1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg vaj/margarin, fél üveg meggybefőtt, só

Az öntethez:

2 kispohár natúr joghurt, 4 ek. meggylé, 3 ek. cukor

Elkészítés:

A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk. sót, majd csomómentesen készre főzzük.

Még melegen hozzá keverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzá keverjük.

Ha nem elég sűrű 2.-3 ek. zsemlemorzsa kerülhet még bele.

Vizes kézzel csippentünk a masszából,  közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.

Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.

A joghurtöntethez, a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot, majd meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.

Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.

Tipp: Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható, csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest! 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!