Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Kocsonya

DSCF5638

A sokak által kedvelt téli csemege a kocsonya, melynek első lejegyzett változata,

  Franciaországból származik, 1395-ből.

A sertésbőrből lassú főzéssel (90-95C°) kioldódó kollagén a felelős a kocsonyás állagért:

a kihűlt leves ettől dermed meg.

Az “ahány ház, annyi szokás” , a kocsonyára is jellemző, hiszen mindenkinek van egy tuti receptje! 😉

Van, aki sárgarépát és más zöldségeket ill. főtt tojást is tesz bele de van, aki füstölt húsokkal ízesíti.

Tálalása eltérhet a hagyományostól és impozáns külsőt is kaphat, hiszen formába töltve,

az ünnepi asztal része is lehet.

A formát egy pillanatra tartsuk langyos víz alá, így könnyen kifordíthatjuk belőle az ízletes csemegét.

Hozzávalók:

min. 1 kg sertés köröm és bőr

1 fej hagyma

1 fej fokhagyma

szemes bors és vagy szegfűbors

pirospaprika

továbbá,kinek-kinek  ízlése és hagyománya szerinti hozzávalók,

mint sárgarépa, ill. félbevágott főtt tojás a tálaláskor

DSCF5640

Elkészítés:

A megtisztított kocsonyahúsokat, hagymát és fokhagymát feltesszük annyi vízben főni, hogy ellepje.

Sózzuk.

Amennyiben felhabzik, azt eltávolítjuk, majd szemes borssal és egy csapott kk.pirospaprikával  ízesítjük.

A kocsonyát alacsony fokozaton, legalább 4 órán át főzzük.

Amikor kész, a benne lévő húsokat,  bőröket stb. tálakba tesszük és szűrőn átmerve feltöltjük lével.

Szobahőmérsékleten kihűtjük, majd hűtőbe tesszük.

A zsír igény szerint eltávolítható dermedés ill. hűlés után a tetejéről.

Ha formákba töltenénk, akkor kisebb darab húsokat bőröket válasszunk vagy daraboljunk mérethez igazodva,

és úgy töltsük fel a formát. Tálalás előtt borítsuk ki.

Tipp:

A kocsonyahúst feltéve, főzhetjük először nagy lángon, felhaboztatva majd leöntve, leöblítve

és újra föltéve, így biztos áttetsző lesz a kocsonya.

Ha kevés a bőrös rész a kocsonya húsainkon és biztosra mennénk 1 cs. oldott zselatint

is keverhetünk hozzá, mielőtt elzárjuk.

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!