Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mángold főzelék

DSCF0018

A mángold nálam a zöldségek toplistájának élén szerepel!

Sokrétű és igencsak egészséges!

A levele, szára egyaránt használható.

Most előbbi került az asztalra.

Ha kedvelitek a spenótot, akkor a mángold főzelék is nyerő lesz! 🙂

Sőt az elkészítése sem fog meglepetést okozni, hiszen egy az egyben megegyezik a kettő!

Hozzávalók:

egy hatalmas csokor mángold-hiszen főzés közben összeesnek a levelek

víz

só, cukor

1 gerezd fokhagyma

liszt, olaj, kevés pirospaprika-a rántáshoz

1/2 doboz tejföl

fejenként 1 tojás a tálaláshoz

Elkészítés:

A mángoldot alaposan megmossuk, a levél redőit is átnézve,

ne maradjon szennyeződés vagy megbújó bogárka.

A szárait a levél végétől eltávolítjuk.

(nem muszáj eldobni, hiszen párolva köretként vagy kissé átsütve spárga helyettesként is tökéletes! )

A leveleket összevágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni.

Sózzuk és cukrozzuk szánk íze szerint.(én édesebben kedvelem)

Mikor már majdnem puha a mángold, elkészítjük a(sűrűbb) rántást.

Az olajhoz keverjük a lisztet, majd a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük és hozzáadjuk.

Zsemle színűre pirítjuk és kevés pirospaprikával színesítjük de ha kihagynánk, “fehér ” is maradhat.

Besűrítjük a főzeléket és innentől vigyázunk le ne égjen!

Ha kicsit összeértek az ízek és forrt egyet, akkor jöhet a tejföl, majd elzárjuk a kész főzelékünket.

Frissen kisütött tükörtojással tálaljuk.

Rakott kenyér

Kép 092

Ha van otthon egy 2-3 napos, még egészséges kenyeretek, az Istenért nehogy kidobjátok! 🙂

Biztosan akad még mellé, ill. közé valami odavaló 😉

Nem bánjátok meg, jó kis ebédet vagy vacsit rittyenthettek hűtő takarítás és maradék újrahasznosítás vagy mondjuk úgy étel mentés címén 😉

rakott k

Hozzávalók:

kicsivel kevesebb, mint 1 kg szikkadt kenyér

3-5 db egész tojás(több lehet)

2 ek. tejföl

0,5-1 dl tej

só, kevés bors

vaj, vagy margarin

paprika, paradicsom

párizsi (kicsivel kevesebb szükségeltetett, mint 1 kg)

15 dkg reszelt sajt(a több itt sem akadály)

Kép 091

Elkészítés:

A kenyeret szeleteljük,

megkenjük vajjal vagy margarinnal és egy fodros szélű, kikent formába sorakoztatjuk.

(Nem baj, ha itt még egymásnak dől, hisz a töltelék majd kitámasztja.)

Középre 2 kisebb szeletet helyezünk.

A szeletek közé teszünk 1-1 szelet párizsit, paprikát és paradicsomot.

A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk

és belekeverjük a tejfölt ill., a tejet is.

Egy kanállal elkezdjük a kenyér tetejére és közé locsolni lassan, hogy átjárja a keverék.

Amit nem iszik be a kenyér és lecsorog a forma aljára, az egy klassz omlett réteggé sül,

így nem vész kárba.

Ezután jöhet a sajt, amit szintén a szeletek közé és rá egyaránt szórunk.

Előmelegített sütőben, kb. 170 C°-on aranybarnára sütünk.

Friss salátákkal, zöldségekkel fogyasztjuk.

Kép 084

Tipp:

További zöldségekkel gazdagítható, pl. kígyóuborka, kaliforniai vagy kápia paprika, 

póré és újhagyma, illetve medvehagyma vagy akár cukkini. 

Toast kenyérrel is készíthető, őzgerinc formába sorakoztatva.

Kép 102

Tojásos, zöldésges gomba ragú

DSCF5061

Pici lányommal vásárolgattunk és nagyon jó áron vettünk két kisebb tálca, apró csiperkét.

Már késő délután volt, így valami egyszerű vacsinak valót szerettem volna belőle készíteni.

Gombalevesre vagy sima pörköltre nem fájt a fogunk,  arra pedig végképp nem vágytam, hogy apró gombákat panírozzak! 😀

Egy kis tojásos, zöldséges ragut rögtönöztem belőle.

A végén a tarhonya is belekerül, hogy a köretkészítéssel se kelljen külön bíbelődni, így igazán időtakarékos!

Jó döntés volt, és nagyon jó  vacsora is! 🙂

Hozzávalók:

500 g csiperke gomba(kicsi nagy mindegy)

1 nagyobb szál sárgarépa

1 fej hagyma

2-3 egész tojás

olaj, só, pirospaprika

kevés majoránna és pár szem szegfűbors és 1 nagyobb babérlevél

víz

Köret:

egy kisebb zacskó tarhonya fele

Elkészítés:

A gombát tisztítjuk és, ha kicsik, összesem kell vágni. Én egyben hagytam, hogy jó ízűen beleharaphassunk a falatba! 🙂

A hagymát répát megpucoljuk.

A hagymát hosszában, egyszerűen az olajba szeleteljük, megsózzuk és aranyszínűre pirítjuk, rádobjuk a répát, ezzel is

pirítjuk egy ideig, utána jöhet a gomba, amivel szintén pirítjuk kicsit, majd félrehúzva a tűzről, megszórjuk paprikával és

felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Fűszerezzük és mielőtt elkészülne, kóstoljuk, majd beletesszük a tarhonyát.

Annyi folyadék legyen rajta, amiben a tarhonya megfől és amit magába szív, se túl sok, se túl kevés ne legyen!

Mikor a tarhonya majdnem puha, üssük bele a tojásokat, majd lazán forgassuk bele, nem teljesen szét keverve őket.

Még egyszer kóstoljuk, hogy a tarhonya nem vett-e el a sósságából és, ha minden tökéletes,  a tojás is megfőtt, akkor el is zárhatjuk.

Melegen tálaljuk, tejföllel ízesíthetjük.

Gyors, finom! Kell ennél több? 😉

 

 

 

 

Cigánypecsenyés langalló

DSCF5122

Egy kis maradék sült hús, egy hirtelen jött ötlet…és a végeredmény, a Cigánypecsenyés langalló!

Hmm…, kellemes ízélmény, bár tartalmaz némi plusz hozzávalót, azért a cigánypecsenye kedvelt ízei visszaköszönnek! 😉

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt

1 tk. só

1 csomag szárított élesztő (7g) ( Nagyon puha lesz tőle a tészta. Ennél a friss élesztő kevésbé jött be, ráadásul ez így nem is olyan macerás!)

langyos víz

2 ek olvasztott zsír vagy olaj

Feltét:

4-5 szelet sülhús pl. tarja

1 fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 kis pohár tejföl ( több nem árthat 😉 )

kevés só

füstölt szalonna ízlés szerint

sajt

kevés pirospaprika

tojás (igény szerint)

DSCF5119

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót, az élesztőt, és annyi  vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

Meglocsoljuk a zsírral, hólyagosra dagasztjuk, és letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt lisztezett deszkán a tepsink méretéhez nyújtjuk.

Kerek formára is nyújthatjuk, igazíthatjuk, eltérve a hagyományos változattól, mint Én is tettem.

Kerek formában 2 db lesz..

Ezután letakarva újra kelesztjük.

A tejfölt tálba tesszük , jöhet egy kevés só, belevágjuk a  hagymát és a fokhagymát.

Lekenjük vele a tésztát úgy,  hogy egy keveset hagyjunk a tejfölből, rávagdossuk a húst és a szalonnát,

a maradék tejfölt kanállal rápottyantgatjuk, ráreszeljük vagy daraboljuk a sajtot, attól függően,

ki milyen fajtát tesz rá.

Megszórjuk pirospaprikával és ütünk rá egy vagy több tojást. 🙂

Olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsiben és előmelegített sütőben, kb. 175 C °-on készre sütjük.

Ha a sajt ráolvadt és a tojás is elveszít nyers színét, akkor a langallónk is elkészült ! 😉

Zsidó tojás

Tojáskedvelőknek szuper kis reggeli lehet a zsidó tojás vagy tojáskrém.

Biztos emlékeztek rá, hogy az iskolák menzáján is előszeretettel szerepelt az uzsonnák repertoárja között, kislányom haza hozott uzsijában most is szoktam találni, persze köszönő viszonyban sincs a házilag készített változattal, valószínűleg ezért is hozza haza 😛

Hozzávalók:

kb 5 tojás (de,  aki nem szeretné elaprózni, mert nagy a család, készítheti egyből, akár 10-20 darabból is megnövelve a további hozzávalókat, arányosan a tojás adagjához 😉 )

1 ek. kacsa vagy libazsír

1 csapott ek. mustár

1 kisebb fej lila vagy vörös hagyma

bors

továbbá, kerülhet bele kevés piros paprika, vagy egy csapott ek. tejföl, de ezek elhagyhatóak 🙂

Elkészítés:

A tojásokat forró vízben feltéve 15 percig főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni.

Megtisztítjuk a héjtól, a sárgáját eltávolítjuk, a fehérjét apróra vágjuk.

A sárgáját összetörve kikeverjük a zsírral, mustárral és a fűszerekkel, ill. az apróra vágott hagymával.

Hozzákeverjük a kockázott fehérjét és már készen is van a zsidó tojásunk! 🙂

Különböző friss vagy pirított pékárúval fogyasztjuk. Hűtőben tartjuk!

Emeletes melegszendvics

 

Egy kis maradék kence-fice, valamilyen töltött finomságból, teljesen alkalmas, hogy megkenjük a reggelire vagy vacsira szánt szendvicsünket.

Persze jól bevált saját készítésű szendvicskrém is használható. 😉

Jelen szendvicsem az említett maradék kence-ficével készült, egy juhtúrós krém, ezt külön  bejegyzésben találjátok!

Hozzávalók szendvicsenként:

2 szelet házi jellegű kenyér (ez kellően széles)

tetszőleges krém, amivel megkenjük

1-2 db tojás, mert bizony még kettő is elfér

1 szelet uborka, vagy paradicsom, esetleg retek, kinek melyik a kedvence

kb. 3 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az alsó szeletet megkenjünk a krémmel.

A felső szeletre formázó segítségével lyukakat ütünk.

A két szélső lehet szív alakú vagy kör forma, a középsőt viszont nagyobbra készítsük, akár egy pohár segítségével, hogy a tojás/ok kényelmesen elférjenek.

A felső szeletet ráhelyezzük a megkent alsó szeletre.

Középre tesszük a tojást, egyik szélére a zöldséget a másikba egy kis plusz krémet halmozunk.

A sorrend tetszőlegesen felcserélhető! 🙂

Sütőpapírral lefedett tepsiben. 175 C°-on sütjük.

Mikor a tojásfehérje kezdi elveszteni nyers színét, sajttal szórjuk meg a kenyér tetejét és addig sütjük, míg rá nem olvad, vagy-ha úgy szeretjük -míg a sajt kissé meg nem pirul.

Hosszában félbevágva könnyebb falatozni vagy kis étkű pároknak, így megfelezni az adagot, mert ezáltal mindenből jut kóstoló! 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!