Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Frankfurti leves

Kép 1846

Ez a finom kis leves aktató és telis-tele van vitaminnal, ráadásul a káposzta fogyasztó hatással is bír,

jótékony hatása az emésztésre is közismert.

Ha kenyér nélkül fogyasztjuk, bátran ehetjük! 😉

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta

3 gerezd fokhagyma olaj, liszt, pirospaprika-a rántáshoz

só, kömény(egész köménnyel intenzívebb az íze)

virsli és füstölt finomságok ízlés és igény szerint

1/2 doboz tejföl(kb. 1 dl) +a tálaláshoz

Kép 1866

Elkészítés:
A megtisztított kelkáposztát negyedekbe vágjuk és felcsíkozzuk.
Annyi vízben, hogy jól ellepje, feltesszük főni.
( Ha teszünk bele füstölt dolgokat az is mehet bele az elején)
Sózzuk, borsozzuk és köménnyel is fűszerezzük.
Mikor félig puha, elkészítjük a közepes sűrűségű rántást, a fokhagymából, lisztből, olajból
 a végén hozzáadva a pirospaprikát is.
A kész rántást a leveshez keverjük.
Ezután jöhet a virsli, majd  a kevés levessel kikevert tejföl.
Egy pillanat múlva el is zárhatjuk.
Melegen, további tejföllel kínáljuk és, ha nem fogyózunk, friss kenyér is jár hozzá. 😉
 

 

Virsli leveles tésztában sütve

DSCF3803

Ha röviden jellemezni kellene? Egyszerű és nagyszerű! 😉

Öcsém egyik kedvence, mikor haza tér Szegedről, ahol egyetemistaként tanul, anyum sokszor lepi meg vele.

Eddig olajban sütve készítette anyu de rábeszéltem, hogy sütőbe süsse. Bevált, azóta csak így készül.

Hozzávalók:

1 cs. leveles tészta

1 kg virsli

1  tojássárgája ill. szezámmag(ha sütőben sütjük)

Elkészítés:

A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk.

2 cm-es csíkokat vágunk belőle, melyeket a virslire tekerünk spirál formában.

Kb. , 12-13 db lesz belőle.

Amikor az összes virslit beburkoltuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmal vagy más magvakkal és 175C°-on aranyszínűre sütjük.

Mustárral, majonézzel vagy ketchup-al ill. salátával tálaljuk. 🙂

Olajban sütve így nézne ki, ha esetleg a hagyományos módot választaná valaki:

 

Corn Dog

 

Egy kis csemege Amerikából, egyenesen az asztalunkra,

mely gyors, laktató és jópofa is egyben, családunk legnagyobb megelégedésére.

Miután a virsli elfogyott, még maradt egy kevés masszám, így párizsi szeleteket félbevágtam és megforgattam benne, ezért akár párizsi “panírozására” is alkalmas 😉

Hozzávalók:

1 kg virsli

20 dkg kukoricadara vagy kukoricaliszt

10 dkg finomliszt

1 tk. sütőpor

1 egész tojás

2-2,5 dl tej

1 tk. cukor

+ ízlés szerinti fűszerek de persze natúr is nagyon finom!

olaj a sütéshez

hurkapálcák ( virslinként egy fél)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kikeverjük, a tejből először kevesebbet tegyünk, mert a

dara enyhén megdagad a kb. 20 perces pihentetés során, óvatosságból inkább utána öntsünk még hozzá.

A lényeg, sűrű palacsintatészta állagának kell, hogy legyen!

A hurkapálcára feltűzve kellene sütni  úgy, hogy egy magas pohárba adagolnánk a tésztát, melybe a pálca segítségével mártanánk a virslit, majd mehetne a forró olajba.

Szerintem. így körülményesebb, hiszen nem biztos, hogy a serpenyőben vagy fritőzben anélkül sülne, hogy valamilyen szinten ne zavarna a pálcika.

Én egy panírozó tálba tettem a tésztát, kényelmesen megforgattam benne a virslit, majd kisütöttem.

Papírtörlőn lecsepegett.

Szintén papírtörlő segítségével megfogtam a virslit és utólag szúrtam bele a pálcát.

Szalma krumplival, különböző szószokkal és/vagy savanyúval, salátával fogyasztjuk 🙂

 

Zsemle autó

Egy ilyen szuper zsemle járgánnyal kedveskedhetünk gyerkőceinknek,

szerintem nem akad kiskorú, akinek ne tetszene és ne falatozná nagyobb élvezettel 😉

Hozzávalók:

zsemlénként 1 normál vagy 2 mini virsli,

zsemle igény szerint,

díszítésként, sajt felvágott, paradicsom, ki mit szeret és kiszúró formák, mellyel feldobjuk Őket.

Elkészítés:

A virslit tegyük forró vízzel teli tálba, hogy átmelegedjen, ha szükséges még cseréljünk vizet. Így nem fog felpuffadni és formát veszteni, mint a főzés során

( eredetileg a virslit amúgy is csak melegíteni lenne szabad! )

A zsemléből kivágunk egy éket ahova kerül a kis virsli párosunk.

A virslit megtöröljük, ha héjas eltávolítjuk és kettévágjuk.

Vágott felükkel lefelé a zsemlébe tesszük.

Fekete borsból szemeket nyomunk a virslibe.

Szószba mártott fogvájóval szájat rajzolunk.

Paradicsom szárból készült a legény haja, a kislány pedig egy csinos kis masnit kapott 🙂

A kocsi kerekei uborkaszeletekből készültek, a lámba koktélparadicsomból, melyet fogvájóra tűztem (erre figyeljünk fogyasztás előtt távolítsuk el! )

A füstölt sajtot, párizsit szívecske formájú kiszuróval tálaltam.

Virsli emberkéink utazását pedig, egy-egy szalámi háttámlával tettem, kényelmesebbé! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!