Egészséges, egyszerű és rendkívül gazdag ízvilágban ez a leves.
Átmelegíti a hideg időben a testet és lelket egyaránt…Persze nyáron is tökéletes! 😉
Hozzávalók:
egy kisebb fej kelkáposzta
1-2 fej karalábé
2 közepes szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 szelet zeller
1 szép szelet, húsos füstölt szalonna
1 fej hagyma
1- gerezd fokhagyma
1 kk. majoránna,
1 kk. kömény
só, bors ízlés szerint
1 húsleves kocka
olaj, 3 dl tej, 1 ek. liszt, víz
Elkészítés:
A zöldségeket és a szalonnát aprózzuk, karikázzuk, kockázzuk.
Kevés olajon megdinszteljük és kissé megpirítjuk együtt az egészet.
Rászórjuk a lisztet, elkavarjuk és felöntjük a tejjel és ismét átkavarjuk.
Felöntjük további kb. 1-1,5 l vízzel és fűszerezzük.
Mielőtt elkészülne, beletesszük a levesbetétet.
Ez lehet tészta, tarhonya (2-3 maroknyi) de lehet különféle galuska is, máj, gríz vagy sima.
Én kukorica lisztből, 1 tojásból, só és víz hozzá adásával lágy galuska tésztát készítettem és azt szaggattam bele teáskanállal.
Ez nem az a kimondott puha galuska, olyan jó kis rágni való fajta! 😉
Mikor megpuhult a levesbetét is a levesünk is elkészült.
Melegen tálaljuk.
Tejföllel és fűszerekkel tovább gazdagítható tálaláskor!
Jó étvágyat! 🙂