Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Zserbópite

DSCF23832

Egy nagy klasszikus kedvencem,

 a zserbó újragondolt változata.

Egyszerűen abbahagyhatatlan finomság!!

Vétek lenne kihagyni!!

Mi sem bizonyítja jobban nagyszerűségét, hogy a Vidék Íze magazinban,

2 másik fogásom mellett, a hónap receptje címet is elnyerte! 🙂

 DSCF4620

Hozzávalók:

20 dkg liszt

5 dkg cukor

12 dkg hideg(!) vaj/margarin

2 kanál hideg víz

(ha nehezebben áll össze a tészta, 

egy nagyon keveset tehetünk még)

Töltelék:

10-15 dkg darált dió

6 dkg cukor

3 tojás

kb. 20 dkg baracklekvár

(végül nem mértem csak lekentem a tésztát egyenletesen)

5 dkg étcsoki apróra törve

+

10 dkg étcsoki a tetejére

DSCF2407

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral.

A hideg vajat/margarint beledaraboljuk, 

majd a vizet hozzáadva összedolgozzuk.

Viszonylag igyekezve csináljuk, hogy a ne melegedjen át a tészta!

Ha készen vagyunk kinyújtjuk, amennyire tudjuk, majd

sütőtapírral bélelt tepsibe tesszük.

Az Én tepsim, amibe sült 20×30 cm-es.

Ennél nagyobba ne tegyük, mert nagyon lapos lesz.

Amennyiben nem tudtuk teljesen kinyújtani, a tepsibe téve, egy kisebb 

befőttes üveg segítségével, a tepsi méretéhez igazíthatjuk.

Villával megszurkáljuk, majd 180 C°-ra előmelegített sütőben,

12 percig sütjük.

DSCF2417

Ezalatt előkészítjük a tölteléket.

A tojásokat összekeverjük a cukorral 

és a dióval.

A sütőből kivett tésztát megkenjük a lekvárral, 

majd ráterítjük a diós krémet, végül a csoki

darabokat is egyenletesen rászórjuk.

Ezután további 20 percig sütjük.

Miután kihűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit

2-3 ek. olajjal és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején.

Ha megszilárdult szeleteljük és gyorsan megesszük! 😀

DSCF2400

A 22. Blogkóstoló Háziasszonya a Vöröskaktusz blog szerzője.

A sorsolás számomra nagyon kedvező eredmény hozott,

mert egy általam nagyon tisztelt blogger hölgy blogjáról

csemegézhettem!

 

Így jutott el hozzám ez a finomság!

Köszönöm a receptet Tortafüggő Marisz (Szakál Gáborné)!

Zsermák-Klasszikus recept

SnapCrab_NoName_2013-12-27_17-12-39_No-00

 

Ha már a zserbó a kedvencem, a mákot meg egyenesen IMÁDOM,  akkor miért ne lehetne-e kettőt párosítani?

Aki hasonlóan érez az biztosan nem bánja meg, ha elkészíti!

Sokkal nyerőbb, mint a mákos kalács, ahol speciel Én gyerekkoromban mindig lefejtettem a külső héjat, hogy mielőbb a

töltelékhez jussak!

Na itt nem kell ezzel kínlódni, csak töltelék, puha tészta és csoki!! <3

Zsermák, azaz: Mákos zserbó 

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

A tésztához:

1/2 dl tej

1 kockacukor

25g élesztő

500 g finomliszt

250 g vaj/margarin

100 g porcukor

1 tojás

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

1 dl tejföl

A töltelékhez és a mázhoz:

300 g darált mák

200 g porcukor

1 citrom reszelt héja

300 g szilva vagy barack lekvár

1 mk. fahéj

1 dl tej

200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a

tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.

A töltelékhez:

A darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük,

majd ízesítjük  a citromhéjjal és a fahéjjal.

Hűlni hagyjuk.

A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.

Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár

egyharmadával, és ráterítjük a máktöltelék egyharmadával.

Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, ráterítjük a máktöltelék felével,

aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és máktöltelék következik, végül a negyedik tésztalap.

Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk.

1 órán át hagyjuk kelni.

180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal,

(hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk

egészen megdermedni.

Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti

kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk.

Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!

Tipp:

Miután simán bevontam csokival a zserbóim tetejét,  hagytam szépen  megkötni.

Másnap a maradék csokit felmelegítettem és a már kész, kemény máz tetejére csepegtettem.

A végeredmény igencsak mutatós!  🙂

SnapCrab_NoName_2013-12-27_18-20-7_No-00

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!