Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Pupusas

Egy facebook gasztro csoportban Pupusas láz tombol, talán már  sokak bánatára, hiszen naponta kerülnek ki tömegével az újabbnál újabb remekművek.  😛

Azonban ez nem rettentett el attól, hogy Én is elkészítsem, így szombatra jó ötletnek bizonyult a tervezett leves mellé. Egyszerű a tészta összeállítása, a töltelék nem kevésbé, az elkészítésről és a sütésről már nem is szólva, ezért melegen ajánlom mindenkinek (ez szó szerint is vehető 😉 ).

A pupusas a gyorsan fogyó ételek kategóriába tartozik, így  dupla mennyiség ajánlott! 😉

Hozzávalók:

30 dkg liszt

1 tk. só

1 tk. sütőpor

50 ml olaj

120 ml víz

töltelék(amiből nálam készült):

1 kis doboz tejföl

10 dkg gép sonka

10 dkg reszelt sajt

1 db fehér paprika

egy kisebb fej lila hagyma

1 db kocka sajt

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és egyneművé dolgozzuk, jól átgyúrva.

Pihentetjük és közben elkészítjük a tölteléket.

A hozzávalókat apróra vágjuk és a tejföllel összekeverjük(ízlés szerint fűszerezhető).

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket a darabokat kerek formára nyújtjuk(liszt nem szükséges a deszkára)

A közepére halmozunk a töltelékből, majd a két széleit egymásra hajtjuk, az illesztésnél összecsipkedjük, ahogyan a két végét is, miután azt is behajtottuk.  Mikor ez megvolt, kissé megnyomkodjuk ill. eligazítjuk , így a töltelék is eloszlik benne.

Teflon serpenyőt felteszünk melegedni (olaj nélkül) lassú tűzön, majd a pupusas mindkét oldalát megpirítjuk rajta, oldalankét 3-4 percig. Ha véletlenül a töltelék szivárog, papírtörlővel töröljük le a serpenyőről, hogy ne égjen ill. füstöljön.

A sütési idő pont elég ahhoz, hogy a tészta átsüljön és ne maradjon nyers. A sütési fokozatot végig tartalékon kell hagyni!

Tipp:

A pupusas nem csak ezen formában, hanem kerek vagy háromszög, illetőleg vékonyan tekercselt változatban is variálható.

A töltelék sokféle alapanyagból készülhet, lehet bármi, amit épp kiötölünk, arra viszont ügyeljünk, hogy a húsféléket,  előtte készítsük el külön a tészta sütési idejének rövidsége miatt! Ez lehet darált hús, sertés pl. gyros vagy más fűszerezésben.

A tészta tölthető továbbá konzerv zöldségekkel is, mint kukorica, borsó, bab(ebből püré is készülhet, ami a frijoles refritos) de a konyhánkban fellelhető maradékokat is jól hasznosíthatjuk. 😉

Amit a pupusasról tudni kell: Nevét, ahogy írjuk, úgy ejtjük. Egy hagyományos salvadori étel, kézzel készített tortilla szerűség, kukorica liszttel készül eredetileg(kipróbálható 😉 ) és kerek változatban. Múltja évszázadokra tekint vissza a Pipil törzsek által, a mai El Salvador területén.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Épp pár perce olvastam a facebook csoportba! 🙂 Örülök, hogy ízlett, ahogy a csoportba is írtam válaszként, a serpenyőben sem kell olaj, szárazon kell sütni. ill. pirítani de, nyugodtan készítse, ahogy szimpatikusabb 😉 Szívesen látom máskor is az oldalon kedves Márta! 🙂

  2. Márta Csendes says:

    Azt az elöbb elfelejtettem,hogy pizzakrémet is tettem a töltelékbe és szerintem javitott az ízén.

  3. Márta Csendes says:

    Én tegnap megsütötem ezt a tésztát.Nagyon finom lett.Nem serpenyőben sütöttem hanem tepsiben.Igy nem kellett olaj és szépen megsült 180C fokon 25 perc alatt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!