Picilányomnak az idén is elkészítettem az ehető, azaz mézeskalács tésztából
készült Adventi díszt.
Hogy miért a kislányomé? Nem az Advent a fő motiváció számára a dologban
-bár kétség kívül lelkesen dicsekedett, hogy hittanon, mit tanult a gyertyák helyes
meggyújtási sorrendjéről, azonban itt magán a mézeskalácson lenne a hangsúly 😀
Időnként komoly harcot vívok a mézeskalács dísz advent végéig tartó “életéért” , mert
komoly alkuk folynak, hogy melyik az a rész, ami nem is hiányozna annyira, ha a pocak foglyul ejtené 😀
Hozzávalók:
50 dkg átszitált liszt
1,5 dl méz
1 tojás
5-7 dkg margarin
1,5 kk. szódabikarbóna
13 dkg porcukor
1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A meleg vagy legalább is szoba hőmérsékletű mézet elkeverjük a puha margarinnal,
a porcukorral a tojással és a fűszerkeverékkel.
A lisztet és a benne elkevert szódabikarbonát fokozatosan hozzádolgozzuk,
és összeállítjuk.
Hűtőben pár órát pihentetjük, majd 1 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk
és sablon vagy forma segítségével elkészítjük a dísz alapjául szolgáló koszorút.
Lehet egész korong, vagy szögletes forma is.
Előmelegített sütőben, sütőpapírra helyezve, készre sütjük.
További díszeket formázhatunk hozzá, kiszúró formákkal vagy vághatunk ki sablonnal házikót.
A gyertyatartó is készülhet mézeskalácsból.
Az idén kosárkaformákba vékony mézeskalács tészta került, amit így sütöttem meg.
Szükség esetén még frissen faraghatunk rajta, ha sütés közben a méret változna.
A kész és kihűlt díszt cukormázzal dekoráljuk, melyet ragasztóként is használhatunk a díszek,
gyertyák rögzítésénél.
A tökéletes máz:
1 tojásfehérje
20-25 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásfehérjét alacsony fokozaton elkezdjük verni, míg el nem kezd habosodni,
majd az átszitált porcukrot is hozzáadjuk és a legmagasabb fokozaton,
addig dolgozunk rajta míg sűrű, tejföl állagú nem lesz.
Ezután zacskóba töltjük, melyre előtte egy nagyon pici lyukat vágunk.
Ez azért fontos, mert így könnyebben tudjuk a mintákat készíteni,
nem szalad ki egyszerre sok anyag.
Nagyobb felületre teríthetjük spatula segítségével is.
Színezhető, azonban folyékony ételfesték esetén több cukrot tegyünk bele!
Könnyen szárad, tartós és sokáig marad ehető!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: