Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mézeskalács Adventi dísz

DSCF0956

Picilányomnak az idén is elkészítettem az ehető, azaz mézeskalács tésztából

készült Adventi díszt.

Hogy miért a kislányomé? Nem az Advent a fő motiváció számára a dologban

-bár  kétség kívül lelkesen dicsekedett, hogy hittanon, mit tanult  a gyertyák helyes

meggyújtási sorrendjéről, azonban itt magán a mézeskalácson lenne a hangsúly 😀

Időnként komoly harcot vívok a mézeskalács dísz advent végéig tartó “életéért” , mert

komoly alkuk folynak, hogy melyik az a rész, ami nem is hiányozna annyira, ha a pocak foglyul ejtené 😀

DSCF0953

Hozzávalók:

50 dkg átszitált liszt

1,5 dl méz

1 tojás

5-7 dkg margarin

1,5 kk. szódabikarbóna

13 dkg porcukor

1 cs. mézeskalács fűszerkeverék

DSCF1012

Elkészítés:

A meleg vagy legalább is szoba hőmérsékletű mézet elkeverjük a puha margarinnal,

a porcukorral a tojással és a fűszerkeverékkel.

A lisztet és a benne elkevert szódabikarbonát fokozatosan hozzádolgozzuk,

és összeállítjuk.

Hűtőben pár órát pihentetjük, majd 1 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk

és sablon vagy forma segítségével elkészítjük a dísz alapjául szolgáló koszorút.

Lehet  egész korong, vagy szögletes forma is.

Előmelegített sütőben,  sütőpapírra helyezve,  készre sütjük.

További díszeket formázhatunk  hozzá, kiszúró formákkal vagy vághatunk ki sablonnal házikót.

A gyertyatartó is készülhet mézeskalácsból.

Az idén kosárkaformákba vékony mézeskalács tészta került, amit  így sütöttem meg.

Szükség esetén még frissen faraghatunk rajta, ha  sütés közben a méret változna.

A kész és kihűlt díszt cukormázzal dekoráljuk, melyet ragasztóként is használhatunk a díszek,

gyertyák rögzítésénél.

A tökéletes máz:

DSCF0976

1 tojásfehérje

20-25 dkg porcukor

Elkészítés:

A tojásfehérjét alacsony fokozaton elkezdjük verni, míg el nem kezd habosodni,

majd az átszitált porcukrot is hozzáadjuk és a legmagasabb fokozaton,

addig dolgozunk rajta míg sűrű, tejföl állagú nem lesz.

Ezután zacskóba töltjük, melyre előtte egy nagyon pici lyukat vágunk.

Ez azért fontos, mert így könnyebben tudjuk a mintákat készíteni,

nem szalad ki egyszerre sok anyag.

Nagyobb felületre teríthetjük spatula segítségével is.

Színezhető, azonban folyékony ételfesték esetén több cukrot tegyünk bele!

Könnyen szárad, tartós és sokáig marad ehető!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!