Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Fűszeres csirke burgonyán sütve

Egy könnyen elkészíthető, mindent egybe, tepsibe pakolós fogás.

Ha nem akarunk sokáig a tűzhely mellett időzni, akkor ez egy jó választás! 😉

Hozzávalók:

80 dkg-1 kg burgonya

4 csirkecomb

2 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

3-3 ág kakukk fű, bazsalikom

fél-fél mokkáskanál pirospaprika, szárított kakukkfű, szárított rozmaring

2 dl tejszín

kb. 15 dkg tetszőleges ízű reszelt vagy szeletelt sajt,

nekem szeletelt füstölt sajtra esett a választásom, melytől kellemes, enyhén füstös ízt kapott az étel.

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és ketté vagy négybe vágjuk attól függően mekkora.

A hagymát szintén hámozzuk, megmossuk és cikkekre vágjuk.

A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk.

A combokat megmossuk, besózzuk mindenhol, kissé a bőr alatt is, majd szintén a bőr alá nyomkodjuk a fokhagymát, és a friss zöld fűszereket.

Kívül borsozzuk.

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.

A burgonyát tepsibe szórjuk a hagymával.

Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk kakukkfűvel, rozmaringgal és pirospaprikával.

Összeforgatjuk.

A combokat bőrős felükkel lefelé rátesszük és meglocsoljuk a tejszínnel, majd betesszük a sütőbe.

Mikor félig már kész, a burgonyákat kissé átkeverjük, a  combokat átfordítjuk, hogy a bőre megpiruljon és tovább sütjük.

Mielőtt elkészülne, rászórjuk vagy helyezzük a sajtot és készre sütjük.

Friss salátával, savanyúkkal tálaljuk.

Tipp: a csirkecombokat ketté vághatjuk, ill. készíthetjük csirke vagy pulykamellel ill. csirkeszárnnyal is.

 

Csirkeszárnyak egyszerűen sóval sütve-csak, mert finom

Néha nem érzek igényt különleges és flancos fűszerekre, hanem egyszerűen csak az étel ízére vágyom.

A csirke, csupán sóval fűszerezve vagy mondjuk inkább ízesítve számomra tökéletes!

Nem egy bonyolult recept, bárki eltudja készíteni.

A hentesnél, ahol a húst beszerzem, rendkívül szép  baromfi féléket is kaphatóak, a bőrük makulátlan, házi jellegű, cseppet sem tápos!

A bőre pedig,  ropogósra sütve a friss tepertőre emlékeztet! 🙂

Bármilyen körettel, legyen az burgonya, rizs, vagy saláta tálalható. Sőt friss kenyérrel sem megvetendő! 🙂

Hozzávalók:

Csirkeszárny-ízlés szerinti mennyiség

olaj

kevés fehér borssal meghinthető

Elkészítés:

A tisztított és lecsepegtetett szárnyakat megsózzuk. Tepsibe sorakoztatjuk.

Megszúrjuk kevés borssal. Meglocsoljuk olajjal és öntünk alá némi vizet is, majd kb. 45-50 perc alatt pirosra sütjük.

(Nem fordítottam meg, végig úgy maradt , ahogy betettem. Amikor az alján már elsült a víz és a szaft, tizsta és nem zavaros, akkor még sütjük kicsit, hogy tökéletes és ropogós legyen)

Tipp:

Kacsazsírral is süthetjük 😉

 

Őszi csirkecomb vajas páccal

Az őszi elnevezést a szilva és a füge miatt kapta az étel. Az ősz gyümölcsei , melyek nemcsak lekvárnak vagy magukban fogyasztva ízletesek.

Tettem egy próbát és  csirkecombokkal társítottam Őket. Jól tettem! 😉

Hozzávalók:

Igény szerinti mennyiségű csirkecomb

vaj

1 cs. magyaros fűszerkeverék

olaj

szilva és füge

1 fej hagyma

200 ml főzőtejszín

1 db tojás

Elkészítés:

A combokat megtisztítjuk , olvasztott vajjal leöntjük és másnapig állni hagyjuk.

Egy tepsibe tesszük Őket, megszórjuk minden oldalukat fűszerkeverékkel(keveset hagyjunk a tejszínbe), ha a vaj kevés egy kevés olajat tehetünk alá ill. kevés vizet, majd sütni kezdjük(175 c ° ) .

Amikor kissé átpárolódott a sütőben, rászórjuk a megtisztított, gerezdekre vágott gyümölcsöket és a csíkokra vágott hagymát.

Időnként kanállal locsoljuk, a húsokat fordítjuk.

Amikor szép piros a hús a tejfölben kikeverünk egy felvert tojást, a maradék magyaros fűszert és a tepsi tartalmára öntjük.

kb. 10 perc múlva elzárjuk.

Burgonyapürével, hagymás vagy pirított burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Tipp:

Különböző sajtokkal gazdagítható!

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!