Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mikulás váró torta

DSCF5082

Ahogy az előző Miki tortánál ígértem, az ideiről is hozom a beszámolót!

Most nem tejszínes bevonattal, hanem fondant-tal készült és csak csöpp méretben, a csöpp emberkémnek 😀

Ma lesz a premiere, mert tegnap, azaz 5.-én már nem maradt rá idő, hogy felvágjuk, mert nagy volt az esti izgalom, kikészíteni a tejet, a mézeskalács szívet a Mikulásnak és természetesen a répát a rénszarvasoknak 🙂

Aztán, mivel este érkezett hozzánk, örömködés volt a csokinak és a Mikulás által, a Tőle kapott levélben már előre beígért köntösnek 🙂

Akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

Fondant:

1 kg porcukor átszitálva

1 ek. zselatin

1 ek margarin

2 ek. méz (nálam házi készítésű Pitypang szirup)

4-6 ek. víz

(ez egy nagy tortára elég Én csak a felét készítettem fele mennyiségből, de hátha Te nagyban gondolkozol 😉 )

Tortalap:

18-as formába készült:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

mogyoró aroma (maxaroma) ízlés szerint

dió aroma(maxaroma) ízlés szerint

2 ek. kakaó

Krém:

4 dl tej

2 ek. liszt vagy keményítő

15 dkg cukor

mogyoró és rum aroma, ízlés szerint

15 dkg margarin

DSCF5079

Elkészítés:

fondant-hoz:

A vízhez  gőz felett hozzákeverjük a zselatint, majd a margarint, míg el nem olvad ill. a mézet.

Ezt a keveréket a cukorhoz keverjük és összeállítjuk, míg gyúrhatóvá nem válik, illetőleg elosztva adagonként színezzük, amilyenre szeretnék.

Ezután folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. (ez lehet  több óra, egy nap vagy csak , míg az előkészületetek tartanak)

Ezalatt a tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és  vagy egyben vagy felezve kisütjük, tűpróbáig, kikent vagy papírral bélelt formában. (175 C°-on) Ha nagy tortát készítesz 24-es vagy 26-oshoz is elég egy normál lap lesz belőle.

Rácson hűlni hagyjuk.

DSCF5073

A krémhez, kevés tejben a cukorral együtt csomómentesre keverjük a lisztet vagy a keményítőt.

Hozzáadjuk az aromákat és sűrűre főzzük(valamennyit még sűrűsödik míg hűik)

Miután kihűlt beledolgozzuk a margarint és megkenjük a tortalapok közepét és nagyon vékonyan a torta külső részeit is, így előkészítve a fondant-os bevonásra.

A fondant-ot porcukorral szórt felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra és a tortára terítjük.

Az alsó részt eligazítjuk, majd vágóeszközzel(pl. pizzavágó, ha más nincs) szépen elvágjuk a felesleget.

A többi fondant-ból kiszúróval vagy egyéb más eszközzel mintákat készítünk. Tehetünk rá marcipán vagy saját magunk által készített figurát, szóró cukrot stb.

Jó kreatívkodást!! 😉

 

 

Csoki torta ganache krémmel töltve

Kislányom imádja a fagyit, szent meggyőződése lehet, hogy a földön létező összes fagylalt

“létformát” el kell pusztítania és ezért bizony mindent meg is tesz 😀

Ebből kiindulva a szülinapi tortájának is ezen téma köré kellett épülnie.

Bár maga a torta csokis ízesítésű lett, azért egy kis tutti-frutti krémmel töltött tölcsér is került rá díszítés gyanánt.

A tölcséreket rövid ideig lehet csak a tortán élvezni, hiszen elkezd megázni a krémtől, így röviddel az előtt tegyük rá, mielőtt átadjuk az ünnepeltnek.

Tehát akkor így készült a kétféle csokikrémmel töltött, kakaós fondant bevonattal megálmodott torta:

Hozzávalók:

tészta laponként:

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl meleg víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

2 ek. kakaó

 

Ganache (ejtsd gánázs) krém:

Ahány dl tejszín, annyiszor 10 dkg étcsoki

jelen esetben 500 ml meggle cukrászhab és 5 tábla étcsoki került felhasználásra

 

Kakaós vajkrém a fondant alá (vékonyan kenve 2 laphoz elég kívülre):

1 cs. csokipuding

12 dkg cukor

3 dl tej

15 dkg margarin

 

Csokis fondant

kb. 1 kg porcukor

2 ek. méz

1 ek. zselatin

4-6 ek. víz

2-3 ek. kakaó

(ebből miután összeállítottam, kakaózás előtt vettem ki a színes pillangók számára, melyeket ételfestékkel színeztem meg)

 

Tutti-frutti krém

2 cs. tutti-frutti puding

15 dkg cukor

4 dl tej

15 dkg margarin

 

Dísz:

4-5 db édes tölcsér

 

Elkészítés:

fondantot lehetőleg előtte nap de legalább 6 órával a felhasználás előtt készítsük.

A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.

Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.

Ha egyéb színeket is szeretnénk a kakaós fondanton kívül, akkor most jött el az idő, hogy kivegyünk belőle, a többit a kakaóval keverjük össze.

Vízzel lágyítható ill.,  ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot,

 nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.

Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.

(Tippek  Hűtőben 2 hónapig eláll. 

Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.

Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.

 Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.

Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.

A torta hűtőben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!

Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.)

 

Ganache-hez a tejszínt feltesszük a tűzre, felmelegítjük, beletördeljük a csokikat és addig melegítjük tovább időnként átkeverve, míg teljesen el nem olvad a csoki.

Hagyjuk kissé hűlni hűvös helyen, míg szépen vissza sűrűsödik.

Tepsibe terítve ez hamarabb megtörténik.

Ha sietnénk vele hűtőbe is tehetjük de ebben az esetben

Figyeljük, hogy ne legyen nagyon kemény, még jól kenhető állagában vegyük ki!

A tortalaphoz a hozzávalókat összekeverjük fakanállal és tűpróbáig sütjük kikent vagy sütőpapírral bélelt formában

(24-26-os forma)

 

vajkrémhez a pudingot kikeverjük kevés tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez adva,  csomómentesre főzzük.

Diónyi vajjal összekeverve kihűtjük(bőrösödés ellen szükséges)

Amikor kihűlt a puha vajjal selymes krémmé keverjük, opcionálisan rumaroma is adható hozzá.

 

A tutti-frutti krémet ugyanúgy készítjük, mint a fenti kakaós vajkrémet!

A lapokat felezhetjük is vagy hagyhatjuk egyben is.

Az alsó alá tortacsipkét teszünk ill. Én szoktam írólapcsíkokat vágni alá, hogy ne kenjem össze a díszítésnél a csipkét.( ezeket a végén, óvatosan eltávolítom)

A lapokat megkenjük a ganache krémmel.

Ezután a vajas krémmel befedjük kívülről vékonyan, erre jön a fondant.

A fondantot, ha kemény mikróban nagyon rövid ideig melegíthetjük, Én a gázra tettem és a sütő melegétől kicsit fellágyult.

Margarinos kézzel is átgyúratjuk nyújtás előtt.

Porcukros deszkán, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le, inkább többször ellenőrizzük és figyeljük azt is, 

hogy nagyjából azért egyforma vastagságúra nyújtsuk, ami úgy 2-3 mm-er.

A “nyújtófát” -ami inkább műanyag legyen-, is porcukrozzuk, hogy arra se tapadjon rá.

Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük.

Az alját eligazítjuk, ha nincs simítónk, akkor a tenyerünkkel elsimítjuk az oldalát, tetejét és fondant vagy pizzavágó segítségével a torta alján levágjuk a felesleget.

Én most nem teljesen szabályosan simítottam rá, kissé “terítő” jelleggel tettem a tetejére, ráncokat képezve rajta.

A maradék fondantokat kedvünkre színezhetjük és ötletes díszeket készíthetünk kiszúró segítségével. Mint pl. a képen látható kis pillangók.

Végezetül, vizes ecsettel fényesíthetjük, a porcukros fondantot.

tölcséreket a tortába szúrjuk, habzsák segítségével megtöltjük és utána hamar el is fogyasztjuk, mielőtt összeesne vagy egyszerűen kiszedjük a tortából 😉

 

Tipp:

a Ganache-hoz keverhetünk még további felvert tejszínt, kb. 250-300 ml-t.

Keverhetünk hozzá vajat vagy tehetjük vajas pudingos krémbe is.

Meleg, még folyékony állapotában torta külső bevonására is használható!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!