Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Palóc gulyás

Kép 654

Valahogy kimaradt az életemből ez a leves és nemrég,

amikor újdonságra vágytam, már napok óta szemeztem vele,

mert sok helyen szembejött velem.

Itt volt az ideje kipróbálni!

Nem csalódtam, nagyon finom!

A friss kaportól olyan üde ízt kap, ami utolérhetetlenné teszi! 😉

Ahogy Én készítem:

Hozzávalók:

1/2 vagy 1 kg marha vagy sertés hús-nálam utóbbi

(a mennyiség függ, hogy mennyire kiadós levesnek szánjuk, persze a mennyiséget csökkenthetjük is)

1 nagyobb fej hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

olaj

pirospaprika

1/2 kg zöldbab

4 szem burgonya

3-4 db babérlevél

egy kisebb csokor kapor

ételízesítő

só, bors

kb. fél doboz tejföl

Kép 645

Elkészítés:

A húst megmossuk és kockázzuk.

A hagymát szintén kockára vágjuk és a sóval meghintve aranyszínűre pirítjuk az olajon.

Mielőtt kész lenne, a fokhagymát is beletesszük.

Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a húst,

felöntjük vízzel és visszatesszük főni.

Beletesszük a leves kockát, az ételízesítőt, a babért és félpuhára főzzük.

Amikor ez megvolt, jöhet bele a zöldbab, és a kapor is.

A vége előtt hozzáadjuk a kockázott burgonyát, borsozzuk és kóstáljuk,

ha szükséges után ízesítjük.

Amikor minden elkészült, kevés leveslével kikeverjük a tejfölt és a többi leveshez adjuk.

Pár pillanat múlva elzárjuk.

További tejföllel és kaporral díszítve tálaljuk. 🙂

Jó étvágyat!   😉

Erdélyi borzaska

DSCF5710

 

Még a 90-es évek végén, a lacházi dunaparton szoktunk rá egy szezonálisan ott működő büfésnél.

Előszeretettel kértünk mellé rántott gombát és rántott velőt, amit egy hatalmas tányéron szervírozott, Isteni pirított burgonyával.

Természetesen gomba és velő nélkül is nagyon finom és laktató.

A tejfölre szokott hagyományosan kerülni a sajt de most kivételesen belekevertem.

Akárhogy is, szívesen ajánlom! 😉

 

Hozzávalók:

1/2-1 kg sertés karaj

(vagy más ízlés szerinti hús, akár csirke vagy pulyka mell is lehet)

közepes sűrűségű palacsinta tészta

( tojás, liszt, só, tej(vagy víz esetleg szénsavas ásványvíz) , 1-2 csapott ek. keményítő, 1 nagyobb burgonya

A tetejére:

2-3 gerezd fokhagyma

10-15 dkg sajt

2-4 dl tejföl

kevés só

3 gerezd fokhagyma

A sütéshez:

olaj

DSCF5697

Elkészítés:

A húst szeleteljük, tisztítjuk, lecsepegtetjük és besózzuk.

Kikeverjük a palacsintatésztát, belereszeljük a burgonyát(reszelő nagy lyukán) és belenyomjuk a fokhagymát.

A hússzeleteket beleforgatjuk, kissé lecsepegtetjük, majd forró olajban aranyszínűre sütjük váltakozó láng felett.

(Élőszőr nagyobb lángon, majd kisebb és a végén ismét nagyobb lángon.)

A kész szeleteket papírtörlőre helyezzük tálalás előtt.

A szoba-hőmérsékletű tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, sót.

A sajtot a reszelő nagyobb lyukán lereszeljük, majd a még meleg húshoz kínáljuk tálaláskor, először a tejfölt majd a sajtost ráhelyezve.

Köretnek pirított burgonyát készítünk.

( A kockára vágott burgonyát félkészre főzzük sós vízben, leszűrjük, majd forró olajban kisütjük és tovább ízesítjük. Vagy sütőben fűszerezve készítjük el, olaj és víz hozzáadásával.)

 

Tipp:

A hús íze tovább fokozható, ha előző este fokhagymás tejbe helyezzük egy éjszakára 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!