Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Strand torta málnás mascarpone krémmel

DSCF0372

A kislányom 8. szülinapjára készült ez a tortácska.

Larámmal együtt találtuk ki és azt is, hogy mi kerüljön rá dísz gyanánt.

A krém és a tejszínes bevonat szinte megegyezik a meggy ragus tortával, a teteje viszont

stranddá változott 😉

Hozzávalók( 26 cm-es laphoz):

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 ml olaj

0,75 ml langyos víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

(kakaós torta esetén, kakaóporral ízesítjük)

Ez egy laphoz elég, Én kettőt készítettem.

Krém:

1 nagy tejföl

1 nagy joghurt

5 ek. málnalekvár-más a tortához illő lekvár is kerülhet bele

15 dkg porcukor

1 csipet só

1 cs. expressz zseléfix

2 dl tejszín

Továbbá:

500 ml hulala és 1 cs. habfix a bevonáshoz

A tetejére:

1 cs. áttetsző torta zselé

pár csepp kék étefesték

némi kekszdara

különböző strandhangulatot idéző ehető vagy műanyag díszek.

DSCF0374

Elkészítés:

A tészta alapanyagait kikeverjük és tűpróbáig sütjük előmelegített sütőben, kb. 180C°-on.

Rácson kihűtjük.

A joghurtot és a tejfölt min. 4 órát csepegtetjük, felfüggesztett textilen keresztül. Ez lesz a mascarpone.

Ha kész, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a túrót, a lekvárt. A tejszínt felverjük és a zseléfixet is hozzáadjuk közben,

majd a többi krémbe forgatjuk.

A lapokat szeleteljük és megkenjük az epres mascarpone krémmel.

A felső réteget  tejszínnel  fedjük és ahová a vizet imitáló zselét szánjuk, kicsit hullámosítjuk villával.

Itt-ott a tészta is kivillanhat.

A zseléhez hozzáadjuk a festéket melegítés után közvetlenül, majd a  leírás szerint visszahűtjük,

és míg meg nem köt teljesen, a tortára öntjük, óvatosan ne folyjon meg.

Ha közben kezd szilárdulni ne ijedjünk meg, a tenger hullámzó, habos hatását kelti.

Egy kis időre tegyük hűtőbe majd, ha teljesen szilárd a zselé ráhalmozhatjuk a másik oldalra a keksz darát.

Az oldalát tejszínnel vonjuk be és habzsáksegítségével, tejszínes díszítéssel dolgozzuk el a torta széleit, alját.

Díszíthetjük kagylóval,vagy kagyló formájú csokival, egyéb díszekkel.

 

 

Szilvakrémes torta

DSCF0501

Kislányomék iskolájában a Mihály napi búcsú utáni hétfő a lazítás napja, amikor a könyvek otthon maradhatnak.

A 2. osztályos tanulók őszi műsorral kedveskednek tanulótársaiknak, pedagógusaiknak.

Vetélkedőkkel, játékokkal telik a nap.

A szülőknek őszi gyümölcsökkel kell készülni, melyekből a gyerekek kedvükre csemegézhetnek.

Én kicsit eltérve a hagyománytól a gyümölcsöt tortába csempésztem az osztálynak.

A visszajelzés pozitív lett, így a torta beteljesítette küldetését! 😀

DSCF0519

Hozzávalók (24 cm-es tortához):

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75ml olaj

0,75 ml langyos víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

3 kk. fahéj

Krém:

1 nagy tejföl

1 nagy joghurt-ezekből készül a házi mascarpone

kb. 15 dkg porcukor

1 cs. só

4 ek. szilva lekvár

2 dl tejszín

1 cs.zseléfix

Kívülre:

500 ml tejszín

fahéj

pár szem szilva

Elkészítés:

A tészta alapanyagait kikeverjük és tűpróbáig sütjük előmelegített sütőben, kb. 180C°-on.

Rácson kihűtjük.

A joghurtot és a tejfölt min. 4 órát csepegtetjük, felfüggesztett textilen keresztül.

Ha kész, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a lekvárt.

Felverjük a 2 dl tejszín és a zseléfixet is hozzákeverjük, majd a többi krémalapanyagba forgatjuk.

A tortalapot ketté vágjuk és betöltjük a krémmel.

A tejszínt felverjük és közben hozzáadjuk a habfixet.

Ezzel díszítjük a torta külsejét, habzsákba töltött tejszínnel pedig mintázzuk.

Szitán keresztül kevés fahéjat szórunk a tetejére,  majd pár szem negyedelt szilvával díszítjük.

 

 

 

 

 

Tejszínes csokitorta diólisztből

Kép 837

 

Mivel a 2014-es év amúgy is tagadhatatlanul a csupasz torták éve, és nem is akartam felesleges cicomákkal elfedni a tészta csodás természetes csokoládé színét,

így fedetlenül hagytam a tészta oldalát.

A selymes tejszínes krém, a két réteg között és a torta tetején mutatja meg magát.

Egyedüli díszítésként szintén egy természet adta finomság tette fel a koronát,

mely a kertben szedett és frissen kandírozott ibolya volt 🙂

 

Hozzávalók:

tészta:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)

300 ml tejszín

3 tojás

18 dkg cukor

6 dkg vaj vagy margarin

20 dkg Batha -porta dióliszt

 

Krém:

6 dl tej

2 cs. tejszínes pudingpor

15 dkg cukor

15 dkg margarin

vagy ezek helyett

500 ml tejszín

(hűtés után felverve)

 

továbbá:

Kevés porcukor

Kép 844

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral,

a fehérjét pedig kemény habbá verjük.

A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal de ne forraljuk fel.

Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet,

majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta.

Sütőpírral bélelt vagy kikent tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.

Rácson hűtjük.

A krémez, kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük.

Ha kihűl a margarinnal, selymes állagúra dolgozzuk.

A tortát óvatosan félbevágjuk.

Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát.

A krém felét ráhalmozzuk és kicsit “kócosra” igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein.

A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk,

hogy itt is “kócos legyen” .

Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl. reszelt csokival

vagy kandírozott , ehető virágokkal. (ibolya, árvácska, rózsa)

Dióliszt , mint olyan:

A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj, zsírszegénnyé tett diópogácsájának őrölt formája. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben. Visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.

Észrevételek:

A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.

A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.

Ebből a receptből mellőztem a térfogat növeléshez szükséges adalékot de sima liszttel vegyítve használhatunk sütőport, szokásos módon adagolva.

Ez estben a 18 dkg dióliszt mennyiséget sima lisztel kombináljuk, egy 1/2 tasak sütőporral.

Ha mégis, csak diólisztből készítjük, úgy válasszunk egy kisebb kb. 18 cm-es formát,

hogy szép, magas kis tortát kapjunk.

Én 24-esben sütöttem de ettől függetlenül mutatós darab lett 😉

Állagát tekintve porhanyós, másnapra olyan érzést keltett, mintha egy kellemes krém lenne, nem is tészta.

Bevallom, első nap kicsit ódzkodtam tőle de azt követően egészen rákaptam 🙂

Karácsonyi kókuszkrémes csokitorta

Kép 17337

Tavaly Karácsonyra készítettem ezt a 3 szintes tortát, ami külseje ellenére abszolút  nem volt bonyolult.

Nézzétek csak 🙂

Tortalap egy adaghoz:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl meleg víz

2 púpozott ek. kakaópor

Ízlés szerint kerülhet bele, 1-1 ek. darált dió, csokidarabok és a narancs vagy citromhéj sem az ellensége 😉

Krém:

4 dl tej

15 dkg cukor

15-20 dkg kókuszreszelék

2 ek. keményítő vagy liszt

némi vanília aroma vagy cukor

15 dkg margarin

Külső díszítés:

500 ml növényi tejszín (pl. meggle cukrászhab)

1-2 cs. habfix

Elkészítés:

A tortalapokat külön megsütjük, az egyszerűen, csak fakanállal összekevert hozzávalókból, különböző méretű, sütőpapírral bélelt vagy kikent formákban. Rácson kihűtjük.

A krémhez, kevés tejben kikeverjük a cukrot, a lisztet vagy a keményítőt. A többi tejet, a kókuszt és vanília aromát hozzáadva csomómentesre hűtjük. Diónyi margarinnal hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt, a puha margarinnal összedolgozzuk.

A torta lapokat tálra helyezzük. Félbe vágjuk és megkenjük Őket. Így járunk el egészen a 3. kis lap feléig. Annak a tetejét már nem krémezzük.

Az előzőleg alaposan lehűtött és habfixszel keményre vert habbal, egy habzsák segítségével, kedvünk szerint bevonjuk. Lehet először csak simán átsimítani és a simított alapot díszíteni, ezt mindenki ízlése  szerint döntse el. 🙂

A tejszínt színeztetjük is, így akár ily módon is feldobhatjuk a tortát. 🙂

Tehetünk rá marcipán díszeket, szórócukrokat vagy nem ehető torta díszeket. Akár szaloncukor vagy gumicukor is lehet az éke.

Ha hiszitek, ha nem,  a zöld fenyő díszecskék az oldalán, spenóttal színezett tészták. Persze azokat nem ettük meg nyersen de igazán  jól mutatott!

Legyen nagyon kellemes és békés Karácsonyotok! 🙂

Epres torta Mikulásra

Kép 171442

Ezt a tortát még tavaly készítettem kislányomnak.  Jópofa marcipánfigurákra leltem, melyek kellően fokozták a hangulatot 🙂

Hozzávalók:

tortalap, laponként(2 db készült)

3 db tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

Krém a lapokra:

2 cs. eper puding

4 dl tej

18 dkg cukor

15 dkg margarin

Külső bevonat:

200-250 ml tejszín

piros ételfesték

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és előmelegített sütőben, kikent és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kisütjük, 175 C°-on. (24-26-os forma)

Rácson hűlni hagyjuk.

A krémez a pudingokat kikeverjük egy kevés tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez öntve, csomómentesre főzzük.

Diónyi vajjal összekeverve és/vagy folpackkal letakarva, hogy ne csomósodjon hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt a maradék puha vajjal fényes, selymes állagúra keverjük, gép segítségével.

A lapokat megfelezzük, majd az elsőt tálra tesszük és megkenjük a krémmel. A tetejét ismét, majd a második lap felére elosztjuk a maradék krémet.

Az előzőleg lehűtött tejszínt, habfixálóval és piros festékkel felverjük (A színezőt utólag is hozzáadhatjuk óvatosan belekeverve. Ha szeretnénk fehéren is hagyni tejszínt a díszítéshez, azt vagy tegyük külön tálba és úgy verjük fel, vagy az utólagos színezést válasszuk).

Amikor ezzel is megvolnánk, szépen egyenletesen kenjük be a tortát, elsimítva a habot.

A maradék habbal, pedig ízlés szerint díszíthetjük habnyomó segítségével.

A tetejére tehetünk különböző marcipánfigurákat vagy nyalókákat, esetleg szóró cukor díszeket 🙂

 

Feketeerdő torta

pizap.com13670564962961

Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs sütőpor

0,7 dl olaj

0,7 dl langyos víz

2 ek. kakaópor

 

Töltelék és díszítés:

fél l habtejszín

2 cs habfix

1 üveg meggybefőtt

1 cs vaníliás pudingpor cukor

2 kk. fahéj(a zselébe)

fahéj a tetejére

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat ketté választjuk.

A sárgákat elkeverjük a cukor felével, majd alaposan beledolgozzuk a vizet és az olajat. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan beledolgozzuk a sárgákat és a sütőporral-kakaóporral elkevert lisztet is. Egy 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, melyet előtte kivajaztunk és liszteztünk. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor két lapba vágjuk.

A krémhez meggyet lecsepegtetjük.

Félreteszünk díszítés gyanánt a tetejére, kb. 16 szemet.

A levében elkeverjük csomómentesre a pudingport, hozzáadunk 1-2 ek cukrot, fahéjat és a meggyet és készre főzzük kis lángon, majd hagyjuk hűlni.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Ha szükséges adhatunk hozzá porcukrot (ha nem édesített tejszínt használunk).

Miután kihűlt a piskóta az egyik lap tetejéből megpróbálunk, egy 1 cm-es karikát levágni. Ezt kiszúró forma segítésével kilyukasztgatjuk, majd az így kapott formákat félretesszük, ezek lesznek a díszeink a torta tetején.

Az alsó lapot, egy tortatálra tesszük. Elkezdjük habzsák segítségével díszíteni a következőképen: egy kört írunk le a torta lap szélén( kb 2 cm-es), amit aztán a megy zselé követ, szintén kör formában.

A meggyzselénél a kinyomó zsákra nem illesztek mintázót, csak a csövön keresztül nyomtam, hiszen a meggy eldugítaná.

Még egy kör hab következik, majd a maradék helyre, középen zselét teszünk.

A másik lapot ráhelyezzük az alsó lapra és ismét rétegezzük a tölteléket, de most megfordítjuk a sorrendet.

Zselé, hab zselé és középre hab.

Ettől sakktábla formát kap szeletelésnél.

A maradék habot, szépen rásimítjuk a torta külsejére, felül és oldalt egyaránt, majd csillag kinyomó segítségével feldíszítjük a tortánk tetejét.

Nagy mintákat nyomunk, erre helyezzük a kiszúróval készített piskótát, ferdén.

Szitálunk rá egy kevés fahéjat, mielőtt a meggy rákerül.

A nagy minták közé, kisebb mintákat nyomunk, erre jön a meggy.

A közepére zselét teszünk (ha marad) és ízlés szerint még habzsákkal díszíthető a teteje vagy oldala a maradék habból.

Esetleg csíkozhatjuk is az oldalát, mint jelen esetben Én is tettem.

Málnás karottatorta

Kicsilányom egyik kedvenc gyümölcse a málna. Sokszor úgy lelegelgeti a  gyümölcsöt, hogy meg sem tudjuk kóstolni. 😀

Nemrég ültettük a málna töveket,  így az a kevés termés, amit megtudtam menteni a fagyasztóba került, az első adagból ezt a kellemes tortát készítettem, ami a málna mellett még azért is egészséges, mert a piskóta sárgarépa hozzáadásával készült.

Hozzávalók(tészta):

4 tojás

4 dkg margarin vagy vaj

15 dkg cukor

1 szál sárgarépa

1 cs. sütőpor

20 dkg liszt

kevés tej

A krém:

2 dl növényi tejszín, pl. Hulala

2 cs. vaníliás cukor

2 ek. mascarpone (házilag készítettem, 1 kis doboz tejfölt szövetbe csomagolva, vállfáról lógatva kicsepegtettem a savótól pár óra alatt)

1 citrom reszelt héja

málna ízlés szerint a tetejére, mirelit is lehet

Elkészítés:

Ha házilag készül a mascarpone, azt textilbe (pl. pelenka) csomagolva lógassuk le vállfa segítségével, alá egy tálkát téve, melyből pár óra  alatt a savó távozik, így ezt az időt vegyük figyelembe a torta előkészületei előtt.

A tortához elegendő mennyiséget 1 kis doboz tejfölből kapjuk. Készíthető fele tejföl, fele joghurt keverékéből is.

A tojásokat a puha margarinnal/vajjal,  és a cukorral fehéredésig keverjük.

Hozzáadjuk a tisztított és apróra reszelt répát, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk.

Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk és tűpróbáig sütjük 180 C°-on, ez kb, 20-30 perc.

Rácson hűlni hagyjuk.

A krémhez a tejszínt felverjük kemény állagúra, majd óvatosan, lyukas fakanállal belekeverjük a vaníliás cukrot és a mascarponét ill. a reszelt citrom héjat.

Rákenjük a tortalapra, egyenletesen eligazítva, majd a tetejét málnával kirakjuk.

Hűtőben lehűtjük.

 

Mákparfé

Ha szereted a mákot és szereted a hideg desszerteket, akkor ezek kombinációja is ízleni fog, ráadásul a hideg és a meleg csodás harmóniát alkot majd a tányérodon! 😉

Hozzávalók:

500 ml tejszín (meggle cukrászhabot ajánlanám)

200 g darált mák

10 dkg cukor

2,5 dl tej

1 citrom leve v.  1 tk. citrom eszencia

Öntet:

1/2 üveg meggybefőtt

2 ek. cukor

1 ek. vaníliás puding

Elkészítés:

A tejből a cukorral és a citrom levével vagy az eszenciával makkrémet főzünk.

Hagyjuk kihűlni.

Felverjük a tejszínt és lyukas fakanál segítségével, óvatosan a kihűlt mákhoz keverjük.

Szilikon vagy  rendelkezésre álló formába töltjük és a fagyasztóba helyezzük.

Órák múlva tálra borítjuk.

Ha nehezen jön ki, a formát tartsuk óvatosan forró víz alá.

Mákkal megszórva, forró meggyöntettel tálaljuk.

Meggyöntet:

3 ek. meggylével és a cukorral kikeverjük a pudingot.

Hozzáöntjük a többi meggyléhez és sűrű kevergetés mellett besűrítjük.

Tegyünk félre pár szem meggyet a parfé díszítéséhez a többit keverjük az öntethez.

Jóság szelet

Jóság szelet, a kicsit rosszabbaknak is!! 😉

 Hozzávalók:

500 g leveles tészta

Meggykrém:

1 üveg meggybefőtt

8 ek. búzadara

3 ek. cukor

 Vaníliás krém:

8 dl tej

2 cs. vaníliás puding

3 ek. cukor

8 dkg vaj/margarin

 Tetejére:

500 ml tejszín, meggle cukrászhabot ajánlok

2 cs. habfix

Elkészítés:

A tésztát kiolvasztjuk, hogy nyújtható legyen. Ketté vágjuk.

Kinyújtjuk az egyik felét téglalap formára, 25*35 cm-es re, majd egy tepsi hátán aranyszínűre sütjük, pár perc alatt kb. 175°C-on. 

A másikat is kinyújtjuk, kockákra vágjuk, úgy sütjük meg, az előzőek szerint.

A meggyes krémhez a meggy levét felfogjuk, elkeverjük benne a búzadarát és a cukrot, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük. 

A meggyet apróra vágjuk és belekeverjük a krémbe.

 Ezt a krémet még langyosan az alsó lapra simítjuk.

 A vaníliás krémhez, a tejben megfőzzük a pudingot a cukorral,  sűrűn kevergetve, takarék lángon. 

Majd langyosra hűtjük.A margarint kikeverjük és a krémhez adjuk.

A vaníliás krémet a meggyes krémre simítjuk.

A tejszínt a habfixszel felverjük és rásimítjuk a vaníliás krémre. 

A tetejét kirakjuk a kockákra vágott lappokkal.

Porcukorral megszórjuk.

Hűtőben pihentetjük!

 Másnap az igazi, akkora szépen összeáll, könnyeben szeletelhető 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!